2016-06-25 11:43:14
Φωτογραφία για Προσέγγιση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ
Κοινό ανακοινωθέν με το οποίο γίνεται μια σαφής απόπειρα επαναπροσέγγισης ανάμεσα στη Χαρ. Τρικούπη και το ΚΙΔΗΣΟ υπέγραψαν χθες η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Γ. Παπανδρέου, έπειτα από την πολύωρη συνάντηση που είχαν στο γραφείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια από κοινού προσέγγισης και με το Ποτάμι, προς το οποίο και θα κατατεθεί και πρόταση προγραμματικής σύγκλισης. Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν έχει τρία βασικά σημεία. Πρώτον, τη συναντίληψη για τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική που θα πρέπει να διατηρήσουν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις παρά τα διαλυτικά σημάδια που εκπέμπονται μετά την απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τονίστηκε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί τι πρωτοβουλίες μπορούν να αναλάβουν η Σοσιαλιστική Διεθνής και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Δεύτερον, οι κ. Γεννηματά και Παπανδρέου συμφώνησαν στην ανάγκη «πρωτοβουλίας για την αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής της Κεντροαριστεράς», ενώ εξέφρασαν τη βούληση να διερευνηθεί η δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης
. Επί τούτου το Κίνημα θα αποστείλει μια πρόταση προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, με ένα πλαίσιο πολιτικών αρχών και προγραμματικών θέσεων. Οπως τονίζεται στο ανακοινωθέν, εφόσον καταστεί δυνατή η συμφωνία επί του πολιτικού πλαισίου θα δρομολογηθεί και ο διάλογος «για όλα τα επιμέρους διαδικαστικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την προώθηση του εγχειρήματος».

Και τρίτον, και οι δύο τονίζουν ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι σαφώς οριοθετημένες έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ («απέναντι στην αριστερή και τη δεξιά συντήρηση»). Το τελευταίο αυτό σημείο αφορά αφενός τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατά καιρούς εμφανιζόταν θετικός με μια πιθανή –και υπό προϋποθέσεις– συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου μετά την ανάδειξη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη προς τη Ν.Δ. είχε καταγραφεί ένας ενθουσιασμός που θορύβησε ιδιαιτέρως την κ. Γεννηματά. Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην ανάγκη για δημιουργία νέου ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα με σκοπό την ανανέωση ιδεών, πολιτικών και προσώπων. Τη θέση θα υποστηρίξει σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο πρόεδρος Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος θα προτείνει, μετά τη δημιουργία νέου φορέα, να πραγματοποιηθούν εκλογές από τη βάση για την ανάδειξη νέου επικεφαλής με ανοιχτό μητρώο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ