2016-06-26 03:33:13
Φωτογραφία για Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής
Δεν θα μπορούσα παρά να ξεκινήσω την σημερινή μου ομιλία από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για Brexit. Η βούληση των Βρετανών είναι απολύτως σεβαστή. Το αποτέλεσμα όμως για Brexit αποτέλεσε ένα σοκ... για όλους όσοι πιστεύουμε στην μεγάλη και ενωμένη Ευρώπη. Δυστυχώς οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και οι ευρωσκεπτικιστές νίκησαν στη Μεγάλη Βρετανία. Τα αίτια που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση δεν εντοπίζονται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, εκτείνονται σ’ όλη την Ευρώπη. Μέσα σ’ αυτά είναι σίγουρα η κρίση εμπιστοσύνης, η αύξηση των ανισοτήτων, η αδυναμία των πολιτών να αντιληφθούν τις σύνθετες πολιτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η λύση του προβλήματος όμως δεν βρίσκεται στην οικονομική απομόνωση και περιχαράκωση, στον προστατευτισμό και κυρίως στην επικίνδυνη κλιμάκωση του εθνικισμού. Η ήττα της Ευρώπης στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζεται μόνο με τη φυγή της προς τα εμπρός. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει μια Ευρώπη που θα δημιουργεί συγκλίσεις παντού και οι οποίες θα δημιουργούν συνθήκες για καλύτερη ζωή όλων. Και ταυτοχρόνως μια Ευρώπη που θα εγκαταλείπει το εθνοκεντρικό μοντέλο διαμόρφωσης των πολιτικών της. Τίποτα όμως δεν θα πετύχει αν αυτά τα δυο, η μάχη κατά των ανισοτήτων και η πορεία ενοποίησης, δεν γίνονται ταυτοχρόνως.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει με προοπτική. Να προχωρήσει τώρα προς την ενοποίηση και να σταματήσει να είναι αποκομμένη από την ευρωπαϊκή κοινωνία. Κάθε κρίση αποτελεί και πρόκληση. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Με το Brexit, για πρώτη φορά μία χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και αποσύνθεσης. Η πρόκληση είναι για άμεσες δράσεις που θα οδηγήσουν σε περισσότερη Ευρώπη, σε οικονομική και όχι μόνο νομισματική ένωση, σε μία δημοκρατική Ευρώπη που θα αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις της εποχής και ξεκάθαρα θα στοχεύει στην πολιτική ενοποίηση. Εμείς, στην ΔΗΜΑΡ, διαχρονικά στην ανανεωτική αριστερά, είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές και για αυτό διεκδικούμε προοδευτικές και ενοποιητικές αλλαγές στην Ευρώπη για να κατοχυρώσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον απέναντι σε κάθε είδος εθνολαϊκισμού.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αναφέρω τί δήλωνε μία ημέρα πριν την διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος ο κ. Τσίπρας από το Στρασβούργο «Το δημοψήφισμα για Brexit είναι ενδεικτικό της κρίσης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη… όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα η ζημιά για το κοινό μας μέλλον είναι ήδη μεγάλη… διαμορφώνεται αρνητικό ευρωπαϊκό προηγούμενο…». Και όμως δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από το ελληνικό δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα. Άραγε πρόκειται και εδώ για αυταπάτες που σβήνουν όλες τις ευθύνες;

Σήμερα 17 μήνες από την πρώτη εκλογική νίκη της συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα, η κυβέρνηση, αλλά και τα αριστερά οράματα, όλα αυτά μαζί και χωριστά βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αυτή η κυβέρνηση απογοητεύει τους πάντες, και τους ρεαλιστές και τους οραματιστές. Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, καταπολέμησης της ανεργίας και δεν προχωρά σε εξυγιαντικές ρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής. Για αυτό τον λόγο προχωρεί συνεχώς σε υφεσιακά μέτρα και στην υπερφορολόγηση. Η κατάσταση αυτή σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα, ενισχύοντας δυνάμεις διαμαρτυρίας και αντιπολιτικής, εγκαθιδρύοντας ένα κλίμα αντιευρωπαϊσμού και επιβεβαιώνοντας τις πιο συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αναποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα. Στην διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ πέρασε τα σκληρά μέτρα, οι ευρωπαίοι εταίροι πέρασαν την μη άμεση αναδιάρθρωση-απομείωση του χρέους και μόνος χαμένος είναι η Ελλάδα. Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι και οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα.

Ο μεγαλύτερος χαμένος από την σημερινή πολιτική είναι η κοινωνία. Να μιλήσουμε λοιπόν και με πραγματικούς όρους κοινωνίας. Υπάρχει κάποια ελληνική οικογένεια που στα οικονομικά της να αντιλαμβάνεται έστω και την παραμικρή ανάκαμψη; Υπάρχει έστω και μία επιχείρηση που να ανακάμπτει; Υπάρχουν άνεργοι που βρίσκουν δουλειά; Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που δεν μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις τους, άμεσα ή έμμεσα; Η απάντηση σε όλα είναι ΟΧΙ. Η ελληνική κοινωνία όχι μόνο δεν ανακάμπτει αλλά βρίσκεται συνεχώς σε χειρότερη κατάσταση.

Και μέσα σε όλα αυτά έρχονται και πάλι οι απαιτήσεις των δανειστών για άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων και το lock out στα εργασιακά. Οι γνωστές ιδεολογικές εμμονές που έχουν αποκρουστεί τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά τώρα περνάνε όλα, υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, κόφτης μισθών και συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε εξάλλου ότι θα τα υπερασπιστεί, όπως τις συντάξεις και τα κόκκινα δάνεια. Τα σχόλια περιττεύουν! Καλούμε την κυβέρνηση όμως να μην τολμήσει να μετατρέψει την χώρα οριστικά σε εργασιακή ζούγκλα. Θα μας βρει με όλους τους τρόπους απέναντι.

Για εμάς η μείωση της ανεργίας είναι η πρώτη προτεραιότητα, γιατί αλλιώς κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Η μείωσή της δεν μπορεί να έρθει με εντολές και εγκυκλίους, αλλά με μία πολιτική που θα δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χρειάζεται αρμονική συνύπαρξη και όχι σύγκρουση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης επιδιώκουν από διαφορετική πλευρά ο καθένας. Για να μειωθεί η ανεργία χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές σε κάθε τομέα πολιτικής. Η δική μας πρόταση είναι ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα δίνει προτεραιότητα σε τομείς και κλάδους όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με βάση το οποίο δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα, αλλά διαφοροποιημένη πολιτική. Υποστηρίζουμε την αδήριτη ανάγκη να θεσπιστεί ένα δίκαιο, σταθερό και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, που θα παρέχει φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις. Υποστηρίζουμε την βασική θέση της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς, την δίκαιη φορολόγηση μέσω της προοδευτικής φορολογικής κλίμακας. Προτείνουμε μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με προοδευτικές κλίμακες καθώς αυτή η θέση αποτελεί θεμελιώδης διαφορά στις πολιτικές μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Τι όμως προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση αντί να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας;

Θέτει ζητήματα συνταγματικής αναθεώρησης και αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Θέλει να πετάξει το μπαλάκι στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο. Εμείς σταθερά τονίζουμε ότι η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου χρειάζονται, όμως, να μην αλλάξουμε μία συζήτηση από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και ο εκλογικός νόμος είναι δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και την γενικότερη πορεία της χώρας και της κοινωνίας. Καλούμε όμως την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τουλάχιστον το μείζον αυτό θέμα με την δέουσα σοβαρότητα, και όχι για εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων.

Η δική μας θέση για το εκλογικό σύστημα είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Ιδιαίτερα τώρα που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ενθάρρυνση της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Εξάλλου είναι φανερό ότι η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά δεν έχει βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που θα περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει άμεσα αλλαγές που αποτελούν πάγιες θέσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της αριστεράς, όπως είναι η απλή αναλογική. Για 17 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει πράξει. Δεν το έπραξε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και οδηγηθήκαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο με το εκλογικό σύστημα του μπόνους των 50 εδρών, με στόχο όπως φάνηκε να διατηρηθούν στην εξουσία με το ίδιο ακριβώς σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ο μόνος τρόπος που το διασφάλιζε αυτό ήταν οι 50 επιπρόσθετες έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού συνειδητοποίησε ότι τα εκλογικά ποσοστά του καταβαραθρώνονται οριστικά και δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά στην βάση μόνο των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων.

Η αξιοπιστία όμως του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Για αυτό εμείς σταθερά και διαχρονικά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Εξάλλου, η «καθιέρωση της απλής αναλογικής» είναι και μια από τις πενήντα θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη.

Ποιες όμως είναι σήμερα οι κυβερνητικές προτάσεις; Ποια είναι η συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης; Τι λέει γι’ όλα αυτά; Εδώ έχουμε μια από τις διεθνείς πρωτοτυπίες. Έχουμε μια κυβέρνηση που περιμένει την αντιπολίτευση να της πει τις θέσεις της για να διαμορφώσει στη συνέχεια τις δικές της. Εμείς θα περιμένουμε την τελική ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε επί αυτής υπεύθυνα όπως πράττουμε σε όλες τις περιπτώσεις. Να συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι είναι κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση και ότι πρέπει να κυβερνά και όχι να αντιπολιτεύεται.

Η ΝΔ από την άλλη επιχειρεί με απαράδεκτο τρόπο να πολώσει με ανακοινώσεις και διαρροές για συμμαχίες μετεκλογικές στην βάση της απόφασης για τον εκλογικό νόμο. Διχαστικές δηλώσεις που θυμίζουν το νοσηρό κλίμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που δημιούργησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Επαναλαμβάνονται συνέχεια τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση. Ο λαϊκισμός, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και ο τακτικισμός δεν μπορούν να βγάλουν την χώρα από την κρίση, αλλά αντιθέτως οδηγούν την χώρα πιο βαθιά στην κρίση και την κοινωνία σε απόγνωση.

Η ΔΗΜΑΡ σταθερά πιστεύει ότι οι συνταγματικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της πολιτικής νομιμοποίησης του συστήματος διακυβέρνησης και στη βελτίωση της λειτουργίας τόσο του πολιτικού μας συστήματος όσο και των δημοκρατικών μας θεσμών.

Σήμερα είναι απαραίτητη εκτός από την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών με κατάτμηση των μεγάλων, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή (ή ορισμό ενός μικρού μόνο ποσοστού), ο αυστηρός περιορισμός εκλογικών δαπανών, με περιοριστική αναφορά στο νόμο των δυνατοτήτων επικοινωνίας και προβολής και η καθιέρωση μέτρων κατά της αθέμιτης επιρροής εξωθεσμικών παραγόντων. Επίσης η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, η κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, η ορθή οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας, η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρμοδιότητες όπως η σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Τονίζω όμως ότι ενδεχόμενη απευθείας εκλογή ΠτΔ από τον λαό ενδέχεται να οδηγήσει σε μία δυαρχία και σύγχυση ρόλων.

Για εμάς, λύση δεν είναι οι εκλογές κάθε εξάμηνο και ούτε βέβαια το να έρθει ο Μητσοτάκης αντί του Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση σήμερα χρειάζεται συνεννόηση και όχι διχασμός. Γιατί μόνο διχαστικές είναι οι συνεχόμενες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο. Αλλά και γιατί μόνο διχαστικές και καθεστωτικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως για την πρόσφατη πρωτοβουλία και την συγκέντρωση που έγινε στην Αθήνα. Άραγε τώρα που έγινε, υπήρξε καμία συνταγματική εκτροπή όπως δήλωσε ο κ. Φίλης ή καμία εχθρική ενέργεια προς την χώρα όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος; ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποστήριξη ή η άρνηση των συγκεντρώσεων δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Ναι σ’ αυτές όταν μας συμφέρουν και όχι όταν στρέφονται εναντίον μας.

Πριν ακριβώς από ένα χρόνο πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς που σηματοδότησε την ανανέωση και επανεκκίνηση. Γυρίζοντας σελίδα αποκτήσαμε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, συμμετείχαμε σε ευρύτερες συνεργασίες, προσπαθήσαμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Είναι η πρώτη φορά που ελάχιστους μήνες μετά έγιναν πράξη οι διακηρύξεις μας. Η σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς ήταν ένα μεγάλο βήμα. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, πριν 9 μήνες, προχωρήσαμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με Προγραμματική Συμφωνία 11 σημείων με το ΠΑΣΟΚ και τις Κινήσεις Πολιτών. Ήταν ένα αποφασιστικό και σημαντικό βήμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό. Στη συνέχεια έγιναν και άλλα βήματα, όπως η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με στόχο την προγραμματική εμβάθυνση που καθόρισε το προγραμματικό πλαίσιο που αποτυπώθηκε στις 50 θέσεις της προοδευτικής πρότασης. Σήμερα όμως έχουμε υπερβεί το κλίμα και τις ανάγκες του 2015. Και τις έχουμε υπερβεί γιατί ακριβώς αυτή η συμφωνία, παρά τις απορίες και τις εύλογες ανησυχίες ορισμένων, πέτυχε πολλά. Σήμερα απαιτείται η ίδια αποφασιστικότητα από όλους για ταχύτερα βήματα προς τα εμπρός. Το έχει ανάγκη όχι μόνο ο χώρος αλλά και η χώρα. Για την αλλαγή των συσχετισμών και την υπέρβαση της κρίσης.

Εμείς, έχοντας τις εμπειρίες μας και έχοντας διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τον Σεπτέμβριο στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σήμερα δεν θα βλέπουμε το κύμα να έρχεται και αντί να ανέβουμε σ’ αυτό, θα περιμένουμε πότε αυτό θα μας βάλει από κάτω. Ο χώρος μας καλείται να μη χάσει αυτή τη φορά το κύμα της βούλησης των πολιτών που κινούνται στο χώρο της ευρύτερης προοδευτικής και σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Απαιτείται η άμεση εναλλακτική λύση για υπέρβαση της κρίσης, η οποία θα υπάρξει με την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης και έναν ισχυρό σύγχρονο ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα.

Ο στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Οι διεργασίες για την ενιαία κεντροαριστερά πρέπει να προχωρήσουν και τα βήματα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και με σαφή κατεύθυνση. Πρέπει να αποφασίσουν όλες οι δυνάμεις, τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στον διάλογο τι θέλουν. Εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε και για να γίνει αυτό δεν μπορεί να μετατίθεται σε αόριστο χρόνο. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Αν όλες οι δυνάμεις χωρίς αμφισημίες και ταλαντεύσεις αποφασίσουμε τη συσπείρωση και την ενότητα, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό προοδευτικό ρεύμα.

Για εμάς η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά η βάση για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις με καθυστέρηση, όπως τονίζουμε και στις προγραμματικές μας θέσεις, σε πολλά σημεία, σήμερα προτείνουν λύσεις και διεκδικούν μια νέα παρουσία σε όλη την Ευρώπη.

Είμαστε αποφασισμένοι, για αυτό και προχωρήσαμε στη διαδικασία διαλόγου με το Ποτάμι και άλλες δυνάμεις. Θέλω να ελπίζω ότι στις αρχές Ιουλίου η Επιτροπή Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα καταλήξει σε κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων, που θα δοθεί στα κόμματα. Δεν πρέπει να κυριαρχήσουν σε αυτή την διαδικασία ούτε μηχανισμοί ούτε πολιτικά νεφελώματα. Να έχουμε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, καθαρές κοινωνικές αναφορές, προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αυτό είναι και το στίγμα που πρέπει να υπάρχει σε αυτή την διαδικασία.

Είναι η πρώτη φορά που ο χώρος θα έχει κοινό προγραμματικό πλαίσιο αν όπως ελπίζω καταλήξει η Επιτροπή Διαλόγου. Στη συνέχεια δεν πρέπει να προχωρήσουμε με βάση άγονες συγκρούσεις. Νόημα έχει να προχωρήσουμε σε ένα ενιαίο προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό σχήμα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ενιαία κεντροαριστερά. Έφθασε η ώρα για την ισχυροποίηση του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς.

Η σημερινή περίοδος είναι περίοδος αναδιαρθρώσεων και επαναπροσδιορισμού τόσο της κοινωνίας όσο και των πολιτικών δυνάμεων. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα συμβάλουμε όλοι μας στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου με στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας.

Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά είμαστε σταθερά από το 4ο Συνέδριο υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής, σοσιαλδημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής παράταξης. Σήμερα έχει φθάσει η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες. Το πρόβλημα δεν είναι οργανωτικό, είναι πολιτικό. Η κοινωνία είναι έτοιμη. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης και τα λαϊκά στρώματα.

Οι νέοι και οι νέες της χώρας πρέπει να συμβάλουν δυναμικά, με τη συμμετοχή τους, στην συνδιαμόρφωση της πορείας, διότι είναι αυτοί που πληρώνουν ακριβά τις κοντόφθαλμες πολιτικές και που στην πραγματικότητα θα κουβαλήσουν στην πλάτη τους το βαρύ φορτίο της ανοικοδόμησης της χώρας. Είναι αυτοί που η Ελλάδα, είτε θα τους εμπιστευθεί τώρα, είτε θα τους οδηγήσει στην απόλυτη απόγνωση.

Προφανώς και δεν είναι ενιαίο το «σώμα» των νέων. Μιλούμε ωστόσο όλοι την «ίδια» γλώσσα και οι επιθυμίες και τα οράματά μας έχουν έναν κοινό τόπο. Την διεκδίκηση πρακτικών λύσεων. Οι νέοι κουράστηκαν από τις θεωρητικολογίες, τις αδιέξοδες πολιτικές και τον λαϊκισμό. Δεν αναζητούν κάποιον που θα τους δείξει το δρόμο εκείνον απ’ όπου η ελπίδα έρχεται. Αναζητούν κάτι που θα τους εμπνεύσει, θα τους κινητοποιήσει να γίνουν συμμέτοχοι στην επίλυση των σύνθετων προβλημάτων της χώρας. Για αυτό, επιμένω ότι χρειάζεται ανανέωση στην πολιτική. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Η Επιτροπή Διαλόγου που έχει σχηματιστεί από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΟΤΑΜΙ, Κινήσεις Πολιτών και άλλες δυνάμεις, έχει ως στόχο αρχές Ιουλίου να παρουσιάσει ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο. Στην συνέχεια πρέπει χωρίς αμφισημίες, ταλαντεύσεις, κομματικές περιχαρακώσεις και παραγοντισμούς να προχωρήσουμε μπροστά για να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Με ενότητα και ανανέωση. Ενότητα σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε αποκλεισμούς, η δική μου πρόσκληση είναι σαφής και ξεκάθαρη σε όσους βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και επιδιώκουν να σταματήσει επιτέλους ο κατακερματισμός και να υπάρξει υπέρβαση της σημερινής κατάστασης. Σε όσους δεν συμφωνούμε με το ετεροπροσδιορισμό αλλά επιδιώκουμε έναν αυτόνομο πόλο. Σε όσους είναι απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ όσο και στον κρατισμό και λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όσους επίσης είναι απογοητευμένοι από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί και να τον ψήφισαν, αλλά σήμερα προσβλέπουν σε μία εναλλακτική προοδευτική λύση μακριά όμως από τις παθογένειες του παρελθόντος. Ταυτόχρονα χρειάζεται ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων. Ανανέωση χωρίς να κοιτάμε προς τα πίσω με τάση συνεχούς αυτοεπιβεβαίωσης. Για να υπάρξει η κεντροαριστερά ως ενιαίος φορέας στην κοινωνία, απαιτείται να μιλήσουμε με καθαρές κουβέντες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Υπάρχουν σήμερα φωνές που επιδιώκουν τον ενιαίο χώρο αλλά χωρίς σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, ως ένα πολιτικό νεφέλωμα του μεσαίου χώρου. Διαφωνώ. Υπάρχουν φωνές που επιδιώκουν την σοσιαλδημοκρατία αλλά προσκολλημένοι σε μηχανισμούς και δομές του παρελθόντος για τους οποίους δεν ενδιαφέρεται πλέον η κοινωνία. Διαφωνώ. Δικός μου στόχος είναι ένας σύγχρονος ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Για αυτόν τον στόχο θα παλέψω. Στο πλαίσιο αυτό και στο βαθμό που δρομολογηθούν οι διεργασίες του ενιαίου σχήματος της κεντροαριστεράς, θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές νέας ηγεσίας στη βάση για να προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα και ανανέωση.

Την επόμενη περίοδο πρέπει να προβάλλουμε ό,τι μας ενώνει και όχι ό,τι μας χωρίζει. Όλους μας ενώνει ο στόχος ενός μαζικού κοινωνικού προοδευτικού ρεύματος. Οι πολίτες απογοητεύθηκαν από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και είναι εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε αυτούς τους πολίτες και όχι να τους πετάξουμε «βορά» στις ορέξεις του δήθεν «ρεαλιστικού» ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι σίγουρος για το μέλλον του ευρύτερου χώρου μας της κεντροαριστεράς, απειλείται μόνο από ενδογενείς αδυναμίες του χώρου όχι από τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας επανειλημμένα έχει τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεντροαριστερά. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι κεντροαριστερά χωρίς την αριστερά δεν υπάρχει. Συμφωνώ και με τα δύο καθώς η σημερινή κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερή αλλά βαθιά συντηρητική ακόμη και σε θέματα που δεν έχουν σχέση με κανένα μνημόνιο. Εμείς δουλεύουμε συστηματικά για την σύγχρονη κεντροαριστερά, για τη νέα σοσιαλδημοκρατία ως την σύγχρονη αριστερή πρόταση υπέρβασης της κρίσης.

Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες. Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί με ανοιχτό διάλογο το νέο προοδευτικό σχέδιο για την χώρα και το μέλλον της. Ο μεγαλύτερος ωστόσο αντίπαλος είναι το σημειωτόν και η κυριαρχία μίας νοοτροπίας δικαίωσης με όρους παρελθόντος αντί της φυγής προς τα εμπρός. Θα το ξαναπώ. Τώρα έφθασε η ώρα για άλματα μπροστά από όλους. Χρειάζεται να υπερβούμε τις συλλογικές και ατομικές ανασφάλειες. Αλλιώς η ιστορία δεν θα μας περιμένει.

Με δεδομένα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και έναν ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εκφράζει στην πράξη σήμερα τις αρχές και τις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή η ανάγκη ισχυροποίησης ενός χώρου που συνδυάζει τις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς. Γι’ αυτό θέλουμε και στη χώρα μας να ανασυγκροτηθεί ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος ως σύγχρονη αριστερή πρόταση διακυβέρνησης. Σε τελική ανάλυση καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας, χωρίς ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Οι χώρες με το μεγαλύτερο δυναμισμό και τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα είναι αυτές με το πιο ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος και τις πιο ρηξικέλευθες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Σοβαρές όμως μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν χωρίς κοινωνική συνοχή. Η προοδευτική προοπτική που οραματιζόμαστε οδηγεί σε ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος. Για αυτό αγωνιζόμαστε για την επαναθεμελίωση των ιδεών της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Για μία νέα ταυτότητα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα με την σοσιαλδημοκρατία ως μία σύγχρονη αριστερή πρόταση διακυβέρνησης.

Για εμάς που είμαστε εδώ, εμάς που είμαστε στην ανανεωτική αριστερά και στον ευρύτερο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, η πολιτική είναι ωραία έτσι και αλλιώς, αλλά είναι ακόμη πιο ωραία, όταν θέτεις στόχους που δεν υποτιμούν τη βούληση των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, όταν καταφέρνεις να συνδέεσαι οριζόντια με την κοινωνία και να διαπερνάς εγκάρσια τη βούληση της για αλλαγές. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι, με τη στήριξη της κοινωνίας, να το κάνουμε αυτό.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ μπροστά με ενότητα για να υπερβεί η χώρα την κρίση με όραμα και μεταρρυθμίσεις.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ για την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία ως τη νέα αριστερή πρόταση διακυβέρνησης.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ στον χώρο της κεντροαριστεράς.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ για προοδευτικές λύσεις.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ