2016-06-26 05:36:10
Φωτογραφία για Άγχος επιβίωσης για τη γραμμή παραγωγής των EF-2000 Typhoon
Μπορεί μέχρι το τέλος Μαΐου η κοινοπραξία του «ευρωμαχητικού» Eurofighter να παρέδωσε συνολικά 47 EF-2000 Typhoon στους πελάτες της σε ένα διάστημα 12 μηνών, ωστόσο, με δεδομένο ότι η επιβίωση των γραμμών παραγωγής στη Γερμανία και την Ισπανία έχουν διασφαλισμένο συμβατικά έργο μέχρι και το τέλος του 2018, ο χρόνος ήδη πιέζει για την εξεύρεση νέων αγορών ή την εξασφάλιση επαναληπτικών παραγγελιών για να κερδίσουν κάποια χρόνια ζωής Αυτή τη στιγμή έχουν παραδοθεί 478 μαχητικά του τύπου, ενώ οι συνολικές παραγγελίες είναι για 599 μαχητικά. Απομένουν παραδόσεις στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ισπανία (οι τέσσερις χώρες της κοινοπραξίας),το Κουβέιτ, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ευελπιστούν σε επαναληπτικές παραγγελίες από το Κουβέιτ, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία, ενώ δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες προώθησης του μαχητικού στο Κατάρ, πιστεύοντας ότι έχουν ακόμα τύχη, παρά το συμβόλαιο προμήθειας του ανταγωνιστικού γαλλικού Rafale της Dassault.


Ακολουθούν μια σειρά από χώρες στις οποίες οι υπεύθυνοι ευελπιστούν να αποσπάσουν συμβόλαια για το EF-2000 Typhoon, αν και η εμπειρία δείχνει ότι η αναφορά τους φαίνεται πιο πολύ ως λίστα καταγραφής… ευσεβών πόθων, παρά ως αντικειμενικής αυξημένης πιθανότητας επικράτησης στις αγορές αυτές, κάτι που δεν συνδέεται καν με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του μαχητικού.

Στην Ευρώπη οι χώρες αυτές είναι το Βέλγιο (συνηθίζει να «ψωνίζει» αμερικανικά), η Φινλανδία (οικονομικά προβλήματα σε συνδυασμό με «εθισμό» στα F-18 που διαθέτουν προτεινόμενη λύση τα F/A-18 Super Hornet, ενώ στενό είναι το «μαρκάρισμα» από τη Lockheed Martin που προωθεί το F-35 Lightning II), η Πολωνία (εδώ αγόρασε F-16 μόλις έγινε δεκτή στην ΕΕ…) και η Ελβετία (έγιναν ήδη «παρατράγουδα»).

Μεγάλη ήταν η απογοήτευση των υπευθύνων για την απώλεια της αγοράς της Δανίας που επέλεξε το επέλεξε το F-35 (αγορά έως 27 μαχητικών), με την Airbus να «στάζει χολή» για τη διαδικασία – μεθοδολογία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, υπονοώντας σαφέστατα ότι ήταν προσχηματική και η επιλογή ήταν πολιτική. Ακόμα και να έχουν δίκιο, η ουσία είναι ότι με τον τρόπο αυτό λειτουργεί ο κόσμος σήμερα και τίποτε δεν τους διασφαλίζει ότι δεν θα συναντήσουν τα ίδια δεδομένα στις υπόλοιπες αγορές.

Το Eurofighter παρακολουθεί και την εξέλιξη της υπόθεσης στον Καναδά αναμένοντας μια διαγωνιστική διαδικασία στην οποία θα τεθεί επικεφαλής είτε η Ισπανία είτε η Γερμανία. Όταν ο ανταγωνισμός όμως προσφέρει έργο στη βιομηχανία και από στον τομέα της κατασκευής πολιτικών αεροσκαφών, η Airbus μπορεί να ακολουθήσει; Ακόμα και να μπορεί όμως, τα δεδομένα της γεωγραφίας είναι αμείλικτα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ