2016-06-27 10:10:06
Φωτογραφία για Η «Ημέρα προς τιμήν των Αποστράτων» γιορτάστηκε σήμερα παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας
Ο εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων» πραγματοποιήθηκε σήμερα, 26 Ιουνίου 2016, το πρωί, σε κεντρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Στην τελετή χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης - Υποστράτηγος ε.α. Νεκτάριος Κιούλος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί.

Επίσης, παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, λοιπό αστυνομικό προσωπικό, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:


«Πιστεύω ότι, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του εθνικού ποιητή του Ανδρέα Κάλβου, χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ’ρθουν και θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το παρελθόν, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας κι αυτή τη στιγμή θα μου επιτρέψετε να αφήσω λίγο τη θέση του Υπουργού και να μιλήσω σαν απόστρατος προς αποστράτους».

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις βάσεις που είναι το χθες, το όποιο χθες, με τα καλά του και τα κακά του, με όλους εμάς που έχουμε τα αρνητικά, να πω πρώτα τα αρνητικά και τα θετικά, και να φτιάξουμε κάτι από το μηδέν».

«Στηριζόμαστε στο χθες και άρα τιμούμε αυτούς που προσέφεραν γιατί σε αυτόν εδώ το χώρο αλλά και όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν, έχουν προσφέρει στην αστυνομία, στην κοινωνία, στον λαό μας για να υπάρχει αυτή η τάξη, να υπάρχει η ασφάλεια, να υπάρχει η ησυχία, να μπορεί να προκόβει με όλα τα προβλήματά του ο λαός μας...».

«Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή με την πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αστυνομίας και με την κάλυψη του Υπουργείου είναι να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα, είναι να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία, την γνώση -χωρίς αυτά να συγχέονται, υπάρχουν και τα όρια που γίνονται σεβαστά και που όλοι μας τα ξέρουμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά- και να αφήνουμε τους εν ενεργεία να κάνουν την δουλειά τους...».

«Εγώ σας καλώ με την τεράστια εμπειρία, την τεράστια γνώση και την τεράστια βούληση που υπάρχει σε αυτό το χώρο εδώ -γιατί βλέπω και ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν πολύ νωρίς, αν θέλετε ξέρω και από τη δική μου πορεία στο στρατό- να συμβάλλετε, να βοηθήσετε το Υπουργείο, την Αστυνομία, τη συνολική προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω να ανεβάσουμε την Ελληνική Αστυνομία, να την φέρουμε ακόμη πιο κοντά στον ελληνικό λαό. Γιατί καταλαβαίνετε ότι εμείς είμαστε υπηρέτες του ελληνικού λαού, είμαστε κομμάτι του ελληνικού λαού...».

«Χρόνια πολλά για την σημερινή μέρα και πιστεύω ότι η Ελληνική Αστυνομία θα είναι τέτοια, που θα είναι ζηλευτή στον ευρωπαϊκό χώρο, θα χαίρει της εκτίμησης του ελληνικού λαού...».

«Έχετε δει πολύ μεγάλες επιτυχίες στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και πιστεύω θα έχει ακόμα παραπάνω και αυτά μπορεί να γίνουν όλα πάντα μόνο και με την δική σας συμβολή. Σας ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ημερήσια Διαταγή, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Αναμφίβολα, η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία.

Γιατί η μέρα αυτή δεν καταγράφεται στην ατομική και συλλογική συνείδηση του προσωπικού του Σώματος μόνον ως ημέρα μνήμης των γνωστών και αγνώστων Αγίων που αγωνίστηκαν με ακρίβεια και συνέπεια στον αγώνα της Χριστιανικής ζωής. Η μέρα αυτή, με την ξεχωριστή αξία και σημασία, καταγράφεται στη συνείδηση όλων των μελών της αστυνομικής οικογένειας ως Ημέρα Τιμής για τους Απόστρατους του Σώματος.

Γιατί οι απόστρατοι της Ελληνικής Αστυνομίας, με το έργο, την παρουσία και το παράδειγμά τους δημιούργησαν την παρακαταθήκη εκείνη η οποία συμπυκνώνει την ιστορία, συντηρεί την παράδοση και διαμορφώνει την προοπτική και την πορεία του Σώματος. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι, οι παλαιότεροι συνάδελφοι, που με το μόχθο, τον αγώνα, την αυταπάρνηση και τη θυσία τους ενίοτε, επέτρεψαν σ’ εμάς τους νεώτερους να είμαστε υπερήφανοι που τους διαδεχθήκαμε σ’ αυτήν την κοπιώδη μα εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα επαγγελματική διαδρομή ... Οφείλω, λοιπόν, αυτήν την ημέρα, την Ημέρα Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Αρχηγός του Σώματος να υπενθυμίσω και να αναγνωρίσω όλα όσα έχουν προσφέρει και εξακολουθούν να προσφέρουν και να τους διαβεβαιώσω πως εξακολουθούν πάντοτε να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες του ενιαίου Αστυνομικού Οργανισμού. Πως συνεχίζουν να μετέχουν, με άλλον αλλά πάντοτε σημαντικό ρόλο, στο έργο, την πορεία, την Ιστορία του Σώματος. Μια Ιστορία μακρόχρονη, σημαντική, ταυτισμένη με την Ιστορία της πατρίδας μας. Μια Ιστορία που οφείλουμε να θυμόμαστε, να σεβόμαστε, να διαφυλάσσουμε, να τιμούμε….

...Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής, της Ημέρας Τιμής των Αποστράτων, εκφράζω δημόσια, εκ μέρους των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συναδέλφους μας για το έργο και τις παρακαταθήκες που μας άφησαν για τη συνδρομή που εξακολουθούν να παρέχουν στο Σώμα και την κοινωνία.

Καλώ όλους τους εν ενεργεία συναδέλφους να διαφυλάξουμε, να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε για το καλό της χώρας και της κοινωνίας τις παρακαταθήκες αυτές και να αποδώσουμε σ’ αυτούς που έγραψαν την Ιστορία του Σώματος, σ’ αυτούς που μας κάνουν υπερήφανους που υπηρετούμε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, το σεβασμό και την τιμή που τους αρμόζει.»

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Χριστακόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων, επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικού Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος ε.α Ηλίας Παπαευθυμίου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Κονταρίδης.

Σημειώνεται ότι η εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας. Η θεσμοθέτηση του εορτασμού της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ

ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ» ΤΗΣ 26ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Αναμφίβολα, η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία.

Γιατί η μέρα αυτή δεν καταγράφεται στην ατομική και συλλογική συνείδηση του προσωπικού του Σώματος μόνον ως ημέρα μνήμης των γνωστών και αγνώστων Αγίων που αγωνίστηκαν με ακρίβεια και συνέπεια στον αγώνα της Χριστιανικής ζωής. Η μέρα αυτή, με την ξεχωριστή αξία και σημασία, καταγράφεται στη συνείδηση όλων των μελών της αστυνομικής οικογένειας ως Ημέρα Τιμής για τους Απόστρατους του Σώματος.

Γιατί οι απόστρατοι της Ελληνικής Αστυνομίας, με το έργο, την παρουσία και το παράδειγμά τους δημιούργησαν την παρακαταθήκη εκείνη η οποία συμπυκνώνει την ιστορία, συντηρεί την παράδοση και διαμορφώνει την προοπτική και την πορεία του Σώματος. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι, οι παλαιότεροι συνάδελφοι, που με το μόχθο, τον αγώνα, την αυταπάρνηση και τη θυσία τους ενίοτε, επέτρεψαν σ’ εμάς τους νεώτερους να είμαστε υπερήφανοι που τους διαδεχθήκαμε σ’ αυτήν την κοπιώδη μα εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα επαγγελματική διαδρομή.

Η καθιέρωση της Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας αποτυπώνει, ουσιαστικά, τη βούληση της Πολιτείας να αποδείξει και να αναγνωρίσει, σ’ ένα επίπεδο υψηλού συμβολισμού, τη διαχρονική εθνική και κοινωνική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η τιμή που αποδίδουμε σήμερα στους αποστράτους μας αντανακλά στο σύνολο του αστυνομικού Οργανισμού, σ’ εμάς τους ίδιους, το εν ενεργεία προσωπικό του Σώματος, που ανεξαρτήτως βαθμού, θέσης, Υπηρεσίας και καθηκόντων υπερασπιζόμαστε τις παρακαταθήκες και συνεχίζουμε το έργο των προκατόχων μας. Όμως, το έργο και η προσφορά εκείνων που σήμερα τιμούμε, των αποστράτων μας, δεν εξαντλείται και δεν πρέπει να εξαντλείται στα χρονικά όρια της επαγγελματικής τους διαδρομής.

Η γνώση, η συσσωρευμένη εμπειρία, οι συμβουλές, οι παραινέσεις, οι προτάσεις τους είναι πολύτιμα εφόδια που επιβάλλεται να αξιοποιούνται προς όφελος της Ελληνικής Αστυνομίας και κατ’ επέκταση προς το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο της βαθειάς δημοσιονομικής κρίσης, της γενικευμένης αμφισβήτησης και της κοινής απαίτησης για ηρεμία, εσωτερική ασφάλεια, ομαλότητα.

Οφείλω, λοιπόν, αυτήν την ημέρα, την Ημέρα Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Αρχηγός του Σώματος να υπενθυμίσω και να αναγνωρίσω όλα όσα έχουν προσφέρει και εξακολουθούν να προσφέρουν και να τους διαβεβαιώσω πως εξακολουθούν πάντοτε να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες του ενιαίου Αστυνομικού Οργανισμού. Πως συνεχίζουν να μετέχουν, με άλλον αλλά πάντοτε σημαντικό ρόλο, στο έργο, την πορεία, την Ιστορία του Σώματος. Μια Ιστορία μακρόχρονη, σημαντική, ταυτισμένη με την Ιστορία της πατρίδας μας. Μια Ιστορία που οφείλουμε να θυμόμαστε, να σεβόμαστε, να διαφυλάσσουμε, να τιμούμε.

Να τιμούμε, όχι μόνο στο πλαίσιο μιας τυπικής αφιερωματικού χαρακτήρα ημέρας αλλά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δράσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο. Πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν το διαχρονικό έργο και την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, θα επιτρέπουν την αξιοποίηση της εμπειρίας, των γνώσεων και της διάθεσης για προσφορά των απόστρατων συναδέλφων μας και θα δίνουν πρακτική υπόσταση στη σταθερή θεωρητική θέση, ότι οι εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνάδελφοι αποτελούν μέλη ενός ενιαίου συνόλου, αντιμετωπίζονται ως μέλη του ενιαίου αυτού συνόλου και συμμετείχαν, συμμετέχουν και θα συμμετέχουν στο διηνεκές, είτε με το έργο που παρείχαν στο παρελθόν είτε με το έργο που εξακολουθούν στο πλαίσιο των πεπερασμένων ανθρώπινων βιολογικών δυνατοτήτων να παρέχουν, στη μακρά ιστορική διαδρομή του Σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό και σε απόλυτο εναρμονισμό των θέσεων της Πολιτικής και της Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας:

- Εξελίσσεται ομαλά και παραγωγικά η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας και εκδηλώνονται, προγραμματισμένα και υπεύθυνα, οι απαραίτητες διεργασίες για τη διεύρυνση και τη μεγιστοποίηση της δράσης και της δυναμικής του, στο πλαίσιο της επιβεβλημένης συνεργασίας του με συναρμόδιους φορείς του Υπουργείου .

- Έχει σχεδιαστεί και αποτυπωθεί σε σχέδιο προεδρικού διατάγματος, του οποίου επίκειται η προώθηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ίδρυση Διεύθυνσης Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Επιτελείο του Αρχηγείου για την διαφύλαξη και την ανάδειξη του έργου και της ιστορίας του Σώματος.

- Εκδηλώνονται, ήδη, ουσιώδεις προπαρασκευαστικές ενέργειες και πρωτοβουλίες, ώστε με την ολοκλήρωση της θεσμικής υπόστασης της Δ/νσης Ιστορίας να εξελιχθούν άμεσα και ομαλά οι διαδικασίες αξιοποίησης και ανάδειξης στο χώρο και με τον τρόπο που επιβάλλεται, του ιστορικού αρχειακού υλικού, των ιστορικών κειμηλίων και συνακόλουθα της ιστορίας του Σώματος. Στο πλαίσιο αυτό:

٠καταγράφεται, ψηφιοποιείται, αρχειοθετείται και ταξινομείται το ιστορικό αρχειακό υλικό και δρομολογείται η διαδικασία της ιστορικής του τεκμηρίωσης και

٠αναπαλαιώνεται ο ιστορικός και εμβληματικός χώρος της Σχολής Αξιωματικών στη Λ. Μεσογείων, με τη συνδρομή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α), προκειμένου να στεγαστεί η Δ/νση Ιστορίας του Σώματος.

- Σχεδιάζεται η διαμόρφωση ειδικότερου νομοθετικού πλαισίου για τη θεσμική αξιοποίηση των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Σχεδιάζεται η διαμόρφωση ειδικού πεδίου στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αμεσότητα στην ενημέρωση και την επικοινωνία των απόστρατων συναδέλφων.

- Διαμορφώνεται κατάλληλα η διάταξη των κειμένων στο περιοδικό «ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ», προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής χώρος για τους απόστρατους συναδέλφους που επιθυμούν να αρθρογραφήσουν και να μεταδώσουν στους αναγνώστες του περιοδικού τις γνώσεις, τις απόψεις και τα βιώματά τους.

- Εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης των απόστρατων συναδέλφων σε δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου τις οποίες οργανώνει ή στις οποίες συμμετέχει, κατά περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία, όπως η πραγματοποίηση ομιλιών, διαλέξεων, κ.λ.π.

- Εξετάζεται η διεύρυνση του πλέγματος των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Αστυνομίας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής και των απόστρατων συναδέλφων μας.

Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής, της Ημέρας Τιμής των Αποστράτων, εκφράζω δημόσια, εκ μέρους των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συναδέλφους μας για το έργο και τις παρακαταθήκες που μας άφησαν· για τη συνδρομή που εξακολουθούν να παρέχουν στο Σώμα και την κοινωνία.

Καλώ όλους τους εν ενεργεία συναδέλφους να διαφυλάξουμε, να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε για το καλό της χώρας και της κοινωνίας τις παρακαταθήκες αυτές και να αποδώσουμε σ’ αυτούς που έγραψαν την Ιστορία του Σώματος, σ’ αυτούς που μας κάνουν υπερήφανους που υπηρετούμε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, το σεβασμό και την τιμή που τους αρμόζει.

Σας ευχαριστώ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ