2016-06-27 17:20:21
Φωτογραφία για Λάρνακα: Θέλουν εμπορικό λιμάνι οι χρήστες του
Με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη εντός του 2016 να προχωρήσει στην προκήρυξη έργων ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, ο εμπορικός κόσμος, χρήστες του... λιμανιού, Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων και ΕΒΕ Λάρνακας, ανησυχούν και ζητούν να διασφαλιστεί η συνέχιση των εργασιών που γίνονται σήμερα, αλλά και να περιλαμβάνει ο όλος σχεδιασμός τις εμπορικές χρήσεις του λιμανιού. Αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική μελέτη για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας και ακολούθως το Υπουργείο Μεταφορών να προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου. Κύριος στόχος του έργου είναι η τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, κάτι το οποίο επιθυμεί και ο Δήμος Λάρνακας. 

Σημειώνεται ότι για το θέμα ο υπουργός Μεταφορών συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για την πόλη της Λάρνακας, η οποία θα επιφέρει την προσδοκώμενη οικονομική ανάπτυξη
. Εξηγήσεις για το θέμα των χρήσεων στο λιμάνι Λάρνακας, της νέας τιμολογιακής πολιτικής στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας και της εφαρμογής πλαφόν για φορτία τα οποία εξυπηρετούνται στο λιμάνι Λάρνακας, ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας, με επιστολή του στον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη. Απαραίτητα η όποια μορφή λειτουργίας / αξιοποίησης του έργου λιμανιού – μαρίνας θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του λιμανιού, σημειώνοντας ότι από τον πιθανό αποκλεισμό των εισαγωγών / εξαγωγών μέσω του λιμανιού της Λάρνακας και τη μεταφορά αυτών των φορτίων στο λιμάνι Λεμεσού, θα υπάρξουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, τη γεωργία, την τουριστική βιομηχανία κ.ά. Η τοπική αγορά Λάρνακας, υποστηρίζει το ΕΒΕΛ, θα απολέσει τεράστια εισοδήματα από την απώλεια παρεμφερών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διακίνηση εμπορευμάτων, ενώ η μεταφορά της εκφόρτωσης των πρώτων υλών ζωοτροφών, σιτηρών κ.ά. θα επηρεάσει άμεσα την κτηνοτροφία, την παραγωγή κρέατος, γάλακτος, αλευροβιομηχανία κ.ά., δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την επαρχία Λάρνακας. Αναφέρει επίσης ότι εταιρείες που ασχολούνται με τη μεταφορά γύψου και άλλων μεταλλευμάτων αυτόματα θα καταστούν μη βιώσιμες. Τονίζει ότι η εισαγωγή οικοδομικού σιδήρου από το λιμάνι Λεμεσού θα επηρεάσει το κατασκευαστικό κόστος σε Λάρνακα και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. 

Σε ό,τι αφορά στη νέα τιμολογιακή πολιτική την οποία θα εφαρμόσει η Αρχή Λιμένων Κύπρου για το λιμάνι Λάρνακας, σύμφωνα με το ΕΒΕΛ, σε συνάρτηση με τις νέες ταρίφες, οι οποίες εφαρμόζονται από τους ιδιώτες διαχειριστές του λιμανιού Λεμεσού, θα πρέπει απαραίτητα να ληφθεί υπόψη η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του λιμανιού Λάρνακας. Για την όποια εφαρμογή νέων ταριφών για το λιμάνι Λάρνακας, υποστηρίζει το ΕΒΕΛ, η αρμόδια επιτροπή της ΑΛΚ θα πρέπει να προβεί σε διαβουλεύσεις με τους χρήστες του Λιμανιού και να συζητήσει τις νέες χρεώσεις, πριν από την εφαρμογή τους. «Θεωρούμε ότι η εφαρμογή πλαφόν (900.000 τόνοι γενικού φορτίου και 500 εμπορευματοκιβώτια) για τα φορτία τα οποία θα εξυπηρετούνται στο λιμάνι της Λάρνακας, σε συνάρτηση με τη συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιωτών διαχειριστών του λιμανιού Λεμεσού, είναι καταστροφική για το λιμάνι της Λάρνακας.

Θεωρούσαμε πάντα ότι ο ρόλος του Υπουργείου σας και της Αρχής Λιμένων ήταν αποδοτική προώθηση και χρήση όλων των λιμενικών υποδομών του τόπου και μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μυστικά και χωρίς καμία συνεννόηση με την τοπική κοινωνία της Λάρνακας ουσιαστικά καταδικάσατε το Λιμάνι της –που στοίχισε πολλά εκατομμύρια ευρώ στον κυπριακό λαό– σε μόνιμη απραξία και μαρασμό», προσθέτει το ΕΒΕΛ στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών. 

Η απόλυτα δυσμενής αυτή διάκριση εναντίον της Λάρνακας και του Λιμανιού της ενδυναμώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι ουδείς τέτοιος περιορισμός έχει τεθεί για επιβάτες στο λιμάνι της Λεμεσού, χρήση για την οποία υποτίθεται ότι προορίζεται το λιμάνι της Λάρνακας, αναφέρεται επιπλέον. 

Θέση του ΕΒΕΛ και της συντριπτικής πλειοψηφίας της πόλης και επαρχίας, είναι ότι τόσο οι μελετητές, όσο και οι επενδυτές που θα αναζητηθούν, πρέπει να έχουν όλες τις επιλογές ανοικτές, χωρίς περιορισμούς και πλαφόν και η καλύτερη λύση και χρήση να επιλεγεί στο τέλος, ανάλογα με το όφελος που προκύπτει για την πόλη και την οικονομία του τόπου και το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι επενδυτές. 

 Αναγκαία η εμπορικότητα του λιμανιού 

Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθεί η εμπορικότητα του λιμανιού της Λάρνακας, και χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την ανάθεση ετοιμασίας μελέτης σε εξωτερικούς συμβούλους, με απώτερο σκοπό την εξεύρεση επενδυτή για το λιμάνι. 

Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των χιλιάδων επιχειρήσεων που εξυπηρετούνται από το λιμάνι της Λάρνακας, και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην τοπική αγορά εργασίας. Κάνει έκκληση στο αρμόδιο Υπουργείο όπως λάβει σοβαρά υπόψη τις τεράστιες δυνατότητες του λιμανιού της Λάρνακας να αναπτυχθεί εμπορικά, για το καλό της κυπριακής οικονομίας, και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε διάλογο ώστε να διαφυλαχθεί ο εμπορικός ρόλος του λιμανιού της Λάρνακας, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης του. 

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη οικονομία, το λιμάνι εξυπηρετεί δεκάδες επιχειρήσεις με σύνολο εργασιών πολλών εκατομμυρίων ευρώ και ότι το 2015, το λιμάνι της Λάρνακας εξυπηρέτησε πέραν του ενός εκατομμυρίου τόνους φορτίων, πολλά από αυτά ευαίσθητα στο είδος τους (εκτός υγρά φορτία), ενώ το έχουν προσεγγίσει 387 εμπορικά πλοία. 

Με βάση τα στοιχεία των πρώτων πέντε μηνών του τρέχοντος έτους, θα αυξηθεί περαιτέρω ο όγκος του διακινούμενου φορτίου, με πρόβλεψη ότι η διακίνηση θα υπερβεί τους 1.350.000 τόνους το 2016, σημειώνεται. 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η διατήρηση του εμπορικού χαρακτήρα του λιμανιού της Λάρνακας θα συντηρήσει την οικονομική δραστηριότητα, δίνοντας και προοπτική ανάπτυξης σε εταιρείες που εδρεύουν στις επαρχίες Λάρνακας, Λευκωσίας, και ελεύθερης Αμμοχώστου, θα δώσει τη δυνατότητα στο λιμάνι να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα υφιστάμενα φορτία, αλλά και να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις αυξανόμενες μελλοντικές εμπορικές ανάγκες, και θα οδηγήσει σε υγιή ανταγωνισμό με το λιμάνι της Λεμεσού, με όλες τις θετικές επιπτώσεις στο κυπριακό εμπόριο και την οικονομία γενικότερα.

Ανησυχίες για το μέλλον 

 Τα μέλη του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και όλοι οι χρήστες σήμερα του λιμανιού Λάρνακας ανησυχούν για το μέλλον του λιμανιού. Υποστηρίζουν ότι η λιμενική ανάπτυξη δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνδυαστεί με οποιανδήποτε ταυτόχρονη εκμετάλλευση γης για οικοδομικούς σκοπούς που περικλείεται στην περιοχή του λιμανιού. Υπογραμμίζουν δε ότι το λιμάνι Λάρνακας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό της οποιασδήποτε ανάπτυξης γης ή του κλάδου των ακινήτων. 

Εισηγούνται όπως οι νέες ταρίφες της Αρχής Λιμένων βρίσκονται στα σημερινά πλαίσια χωρίς οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες παρεκκλίσεις διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού Λάρνακας και των άλλων προσφερομένων από την Αρχή Υπηρεσιών. 

Από πλευράς τους οι κυριότεροι χρήστες του λιμανιού που αποτελούνται τόσο από εισαγωγείς, όσο και εξαγωγείς, υποστηρίζουν ότι ο προγραμματισμός της τουριστικής ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την υφιστάμενη εμπορική δραστηριότητά του και ότι η οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να περιοριστεί στα επίπεδα που δεν θα επηρεάσει την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού, η οποία έχει προεκτάσεις σε πολλούς και ευαίσθητους τομείς της οικονομίας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ