2016-06-27 23:25:18
Φωτογραφία για Ζωντανή Βιβλιοθήκη - Ο εθελοντισμός ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό [video]
Οι πολίτες ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στην προκατάληψη και κάνουν θαύματα Η εθελοντική ομάδα της Ζωντανής Βιβλιοθήκης συνεχίζει να αυξάνει το αναγνωστικό κοινό της, «διαβάζοντας» βιβλία σε όσους θέλουν να ακούσουν.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία. Αποτελείται από ανθρώπους, πρόθυμους να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τα βιώματά τους με τους «αναγνώστες» τους, σε μια συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο. Ανθρώπους που έχουν ζήσει από πρώτο χέρι τον κοινωνικό αποκλεισμό, πρόσφυγες, άτομα με αναπηρία, οροθετικούς, άτομα εξαρτημένα από ουσίες, άτομα περιθωριοποιημένα, αντιρρησίες συνείδησης, χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών Στόχος των εθελοντών της Ζωντανής Βιβλιοθήκης είναι να πολεμήσουν την προκατάληψη και τις διακρίσεις απέναντι σε κάποιες ομάδες συμπολιτών μας, μέσα από μια άμεση, φιλική συζήτηση, αλλά και να προκαλέσουν τους συνομιλητές τους, με χιούμορ και τόλμη, ώστε να σπάσουν τα δικά τους στερεότυπα.


Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 2009 από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι χώροι που επιλέγονται κάθε φορά από τους εθελοντές «αφηγητές» είναι προσβάσιμοι στα Άτομα με Αναπηρία. Οι «αναγνώσεις» υποστηρίζονται από κατάλογο βιβλίων σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά, ενώ παρέχεται και «ζωντανό λεξικό» (διερμηνεία) στα Αγγλικά, στα Φαρσί και στα Νταρί, καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Στα ράφια της Ζωντανής Βιβλιοθήκης δεν υπάρχουν τυπωμένα βιβλία. Tι δανείζονται λοιπόν οι αναγνώστες; Οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες που έρχονται στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη δανείζονται βιβλία ανθρώπινα, με σάρκα και οστά, με σφυγμό, ζεστά βιβλία με διάθεση να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις ιστορίες τους και να σε προκαλέσουν να καταπολεμήσεις τις προκαταλήψεις σου. Πρόκειται για ανθρώπους με ιστορίες απ’ όλο το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της προκατάληψης, αλλά και απ’ όλο τα μέτωπα της αντίστασης και του αγώνα για αξιοπρέπεια και ελευθερία. Οι πραγματικές ιστορίες των πραγματικών ανθρώπων είναι πολυσήμαντες, πολυδιάστατες και ρευστές και δεν επιδέχονται κατηγοριών και ταμπελών. Μοναδικός όρος: οι αναγνώστες οφείλουν να σεβαστούν τα βιβλία και να τα επιστρέψουν στην ίδια ακριβώς κατάσταση (πνευματική και ψυχική) στην οποία τα δανείστηκαν, χωρίς να έχουν τσαλακώσει τις σελίδες τους και χωρίς να τους έχουν προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά.

Η διαδικασία

Υπάρχουν δύο βασικές διαδικασίες που συγκροτούν τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη: οι συνελεύσεις της και οι εκδηλώσεις.

Η μία διαδικασία τροφοδοτείται και αντλεί νόημα από την άλλη. Στις συνελεύσεις, όπου συμμετέχουν ισότιμα εθελοντές και «βιβλία», λαμβάνονται οι αποφάσεις, συζητούνται στόχοι, αξίες, και διαδικασίες της ομάδας.

Στις εκδηλώσεις, η ομάδα έρχεται σε επαφή με το κοινό και κοινωνικοποιεί τη δράση της. Μια εκδήλωση έχει συνήθως το χαρακτήρα ανοικτής βιβλιοθήκης, όπου οι αναγνώστες έρχονται, μέσα από την προτεινόμενη βιβλιογραφία επιλέγουν το βιβλίο που θα ήθελαν να διαβάσουν και έχουν στη διάθεσή τους 30 λεπτά να συναντηθούν και να συνομιλήσουν. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρέχονται ζωντανά λεξικά (νοηματικής, αγγλικών, φαρσί και νταρί) για όσες και όσους δεν ομιλούν τη γλώσσα του βιβλίου, καθώς και δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ