2016-06-29 04:08:10
Φωτογραφία για Το Brexit διώχνει ασφαλιστικές από το Λονδίνο;
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις των εταιριών που χρησιμοποιούν για έδρα τους την Αγγλία ως «διαβατήριο» για τις αγορές της ΕΕ καθώς, ύστερα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, οι εταιρίες αυτές ενδέχεται να αναζητήσουν άλλη έδρα για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ευρώπη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AIG, Peter Hancock, πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση Brexit, η εταιρία του είναι πολύ πιθανό να μεταφέρει την έδρα της εκτός Λονδίνου.

Εκπρόσωπος της εταιρίας, δήλωσε ότι η AIG Europe θα αξιολογήσει τις επιλογές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. "Η AIG Europe έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και θα συμμετάσχουμε στο διάλογο με την Κυβέρνηση και τον εμπορικό κόσμο".

"Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις επιλογές μας, μέχρι να γίνει σαφέστερη η μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρίας QBE, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της οποίας έχουν ως έδρα τους στο Λονδίνο, είπε ότι η όμιλος είχε προετοιμαστεί πλήρως για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. "Δεν προβλέπουμε οποιαδήποτε άμεση υλική επίπτωση από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ. Το χρονοδιάγραμμα της εξόδου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, γεγονός που παρέχει επαρκή χρόνο για κάθε απαιτούμενη διοικητική μετάβαση ενώ εξασφαλίζει τη δέσμευση της εταιρίας μας προς τους ευρωπαίους πελάτες της".

Παράλληλα αναμένεται και ένας μεγάλος αριθμός απολύσεων στις μεγάλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, σε περίπτωση που δεν βρεθεί η επιθυμητή λύση για το θέμα του "διαβατηρίου".

"Εάν δεν βρεθεί λύση υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου για τους κανόνες του διαβατηρίου, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι πιθανό να μετεγκατασταθούν εντός της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο απολύσεων μεγάλης κλίμακας", δήλωσε ο Nick Elwell-Sutton, συνεργάτης στην Clyde and Co.

Μετά την ιστορική ψηφοφορία, ο Jonathan Howe, στέλεχος της PwC, δήλωσε ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα κάποιων ασφαλιστικών εταιριών με έδρα το Λονδίνο θα τεθούν υπό έλεγχο στο εγγύς μέλλον. "Αυτές οι εταιρίες λειτουργούν σε διασυνοριακή βάση και πολλές από αυτές έχουν υποκαταστήματα που είναι εγκατεστημένα στην Ευρώπη", είπε.

"Οι ασφαλιστικές (εκτός Ευρώπης) ίσως επιλέξουν να κρατήσουν το ευρωπαϊκό δίκτυο καταστημάτων τους, αλλά να μεταφέρουν την έδρα τους σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Είναι πολύ νωρίς να πούμε πού θα μπορούσαν να πάνε, αλλά είναι δύσκολο να αγνοήσουμε τα υπάρχοντα εγκατεστημένα ασφαλιστικά κέντρα στην Ευρώπη", τόνισε μεταξύ άλλων.

Μια επιλογή για το Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), η οποία θα παρέχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά μέσω της συμμόρφωσης με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ. Η Νορβηγία ακολουθεί το συγκεκριμένο μοντέλο προς το παρόν. Η Ελβετία επίσης, έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ μέσω διμερών συνθηκών, αλλά δεν είναι μέλος του ΕΟΧ.

Ο Charles Portsmouth, διευθυντής της Moore Stephens, υποστήριξε ότι ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση του στην ΕΕ μέσω μιας εμπορικής συμφωνίας.

Ο Guy Soussan, συνεργάτης της Steptoe and Johnson, δήλωσε ότι η ένταξη στον ΕΟΧ θα ήταν μια πιθανή λύση στο ζήτημα του "διαβατηρίου".
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ