2016-07-07 13:48:06
Φωτογραφία για Η ΕΑΕΕ με επιστολή εξηγεί γιατί θα κάνει νέο επαγγελματικό ταμείο!
Διαβάστε την επιστολή της ΕΑΕΕ προς τους εκπροσώπους των Εταιριών – Μελών της σχετικά με την υπόθεση ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και τη δημιουργία νέου επαγγελματικού ταμείου "Αγαπητοί,

ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ

Εφαρμογή απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ΕΑΕΕ 30.05.2016

Όπως γνωρίζετε μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των εταιριών μελών της ΕΑΕΕ (30.5.2016) εστάλη επιστολή της ΕΑΕΕ προς τους Προέδρους της ΟΑΣΕ και της Ένωσης Συνταξιούχων Ασφαλιστών με την πρόταση των ασφαλιστικών εταιριών σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη φύση του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ. Με την επιστολή αυτή η ΕΑΕΕ έτασσε προθεσμία μέχρι τις 7.6.2016 για την αποδοχή εκ μέρους των εκπροσώπων εργαζομένων και συνταξιούχων της πρότασης της εργοδοτικής πλευράς και ενημέρωνε ότι σε περίπτωση μη αποδοχής αυτής επί του συνόλου της, η ΕΑΕΕ θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου επαγγελματικού ταμείου του ν.3029/2002 για τους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους και τους έχοντες ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τη μορφή επιπλέον εισφορών.


Επειδή μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση είχαμε εκ μέρους των εργαζομένων ενώ οι συνταξιούχοι – αν και θετικοί στα θέματα διακυβέρνησης όπως προτείνει η ΕΑΕΕ – ζητούν περαιτέρω συζήτηση στα θέματα χρηματοδότησης, η ΕΑΕΕ θεωρεί ότι η πρότασή της δεν έγινε αποδεκτή και πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της εναλλακτικής δράσης όπως αποφασίστηκε και εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των εταιριών μελών αυτής. Όπως γνωρίζετε η εναλλακτική δράση προβλέπει τα ακόλουθα:

α. Καταβολή εργοδοτικών εισφορών υπέρ του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ανάλογων των υφιστάμενων υπέρ των επικουρικών ταμείων του δημόσιου τομέα, δηλαδή σήμερα 3,5% επί της μισθοδοσίας με ανώτατο όριο μισθού τα 5.860,80 ευρώ.

β. Ίδρυση νέου Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του ν.3029/2002 υπέρ των εργαζομένων στις εταιρίες μέλη της ΕΑΕΕ και καταβολή εργοδοτικών εισφορών επί της μισθοδοσίας ύψους 4% με ανώτατο όριο μισθού τα 5.860,80 ευρώ. Το νέο ταμείο θα ανατρέχει στην 1.1.2016.

γ. Ενίσχυση των συνταξιούχων και των εχόντων ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και καταβολή υπέρ αυτών ειδικών εργοδοτικών εισφορών υπολογιζομένων επί της συνολικής μισθοδοσίας κάθε ασφαλιστικής εταιρίας μέλους της ΕΑΕΕ ύψους 3,5%, προσαυξημένων με το επιπλέον ποσό που προκύπτει λόγω της χρήσης ανώτατου ορίου του μισθού (ίσου με 5.860,80 ευρώ) για τον υπολογισμό των εισφορών υπέρ των εργαζομένων.

Οι ειδικές αυτές εργοδοτικές εισφορές υπέρ των συνταξιούχων και των εχόντων ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα καταβάλλονται για χρονικό διάστημα μέχρι το 2025, έτσι ώστε η συνολική επιβάρυνση των ασφαλιστικών εταιριών μελών της ΕΑΕΕ από το 11% επί της μισθοδοσίας για τη δεκαετία 2016-2025 να περιοριστεί από την 1.1.2026 στο 7 % με ανώτατο όριο μισθού το τότε ισχύον για την κοινωνική ασφάλιση (το σήμερα ισχύον ανέρχεται στα 5.860,80 ευρώ).

Οι ακριβείς όροι λειτουργίας του νέου ταμείου σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους και τους έχοντες ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα οριστούν μετά από αναλογιστική μελέτη.

Η ίδρυση και λειτουργία του νέου ταμείου προϋποθέτει τη διασφάλιση από πλευράς πολιτείας του ύψους των εργοδοτικών εισφορών υπέρ του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ. Οι εισφορές αυτές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις οριζόμενες από το άρθρο 97 του ν.4387/2016 κυμαινόμενες χρονικά από το 3,5% έως το 3%. Η αναγνώριση από την πολιτεία των συγκεκριμένων εργοδοτικών εισφορών είναι απαραίτητη για το χαρακτηρισμό τους ως εισφορών εκπιπτομένων από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιστικών εταιριών. Είναι αυτονόητο εξάλλου ότι η δέσμευση των εταιριών μελών της ΕΑΕΕ για το ύψος των εισφορών υπέρ του νέου ταμείου επηρεάζεται και εξαρτάται άμεσα από το ύψος των οφειλομένων υπέρ του ΤΕΑ-ΕΠΑΕ εισφορών.

Για το λόγο αυτό η ΕΑΕΕ επιπλέον της προετοιμασίας της για τις νομικές και αναλογιστικές μελέτες που απαιτεί η ίδρυση του νέου ταμείου, θα επιδιώξει επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και της Αναλογιστικής Αρχής.

Η ΕΑΕΕ θα σας κρατά ενήμερους για κάθε νέα εξέλιξη.

Με εκτίμηση,

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πρόεδρος

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ

Γενικός Γραμματέας"
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ