2016-07-10 10:33:06
Φωτογραφία για Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των παλαιών στάβλων της Παπάφη
Στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προτίθεται να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης τα σχέδια για την αξιοποίηση ...του κτιριακού συγκροτήματος των πρώην στάβλων της οδού Παπάφη, όπου εδώ και περίπου έναν χρόνο λειτουργεί ξενώνας φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο.

Το πράσινο φως, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση του χώρου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία, άναψε στην τελευταία συνεδρίασή της η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης. Το θέμα αυτό μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της τέταρτης δημοτικής κοινότητας Κώστα Τσιαπακίδη ο σχεδιασμός θα τεθεί και σε νέα διαβούλευση με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Παιδικός σταθμός

Στις εγκαταστάσεις των πρώην στάβλων της Παπάφη προγραμματίζεται μεταξύ άλλων η λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού για την εξυπηρέτηση των νέων οικογενειών της περιοχής. Στο δημοτικό σταθμό θα υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενούνται 90 νήπια, 30 βρέφη, ενώ έχει προβλεφθεί και η δημιουργία τμήματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες.


Στο κτιριολογικό πρόγραμμα, που έχει συνταχθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνεται και η λειτουργία κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου σε έναν χώρο περίπου 900 τ.μ.

Προσφυγικό αρχείο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τέταρτης δημοτικής κοινότητας οι εγκαταστάσεις των πρώην στάβλων της Παπάφη θα φιλοξενήσουν και έναν χώρο μνήμης, όπου θα στεγαστεί το αρχείο της προσφυγικής Τούμπας. «Το αρχείο της Τούμπας μπορεί άμεσα να αρχίσει να οργανώνεται, όπως και το λεγόμενο ‘καφενείο της γειτονιάς’, που έχει προβλεφθεί ως τόπος συνάντησης όσων διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο κ. Τσιαπακίδης, λέγοντας ότι οι χώροι υπάρχουν και απαιτούνται μόνον εργασίες συντήρησης και αναβάθμισής τους.

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων που έχει προβλεφθεί θα λειτουργήσει σε έναν χώρο 300 τ.μ., ενώ σε 500 τ.μ. θα αναπτυχθούν δημοτική βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσιαπακίδης, θα οργανωθούν Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και χώροι για τις δραστηριότητες της τέταρτης δημοτικής κοινότητας αλλά και των συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι σήμερα λόγω του ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους.

Στο στάδιο της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών εξάλλου θα διερευνηθεί η δυνατότητα λειτουργίας υπαίθριου θερινού κινηματογράφου στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου των παλαιών δημοτικών σφαγείων.

Κοινωνικό ιατρείο

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών σε έναν χώρο 500 τ.μ. σχεδιάζεται η λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ έχει προβλεφθεί και η οργάνωση κοινωνικού ιατρείου για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια για την οργάνωση δομών παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο του σχεδιασμού του για τη λειτουργία αποκεντρωμένων δημοτικών ιατρείων. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιαπακίδης, ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει συζητήσεις για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου με το διοικητή της 4ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Στρατή Πλωμαρίτη και τη συμμετοχή της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώς Γούλα και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για δράσεις υγείας Χρήστου Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τέταρτης δημοτικής κοινότητας δήμος Θεσσαλονίκης και 4η ΥΠΕ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το χώρο του παλιού ΠΙΚΠΑ στην οδό Κυζίκου. Στο πρόσφατο παρελθόν ο κεντρικός δήμος είχε διεκδικήσει, με σκοπό την οργάνωση δημοτικού ιατρείου, χώρους του πρώην νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων, του λεγόμενου Λοιμωδών. Ωστόσο οι συζητήσεις για το Λοιμωδών δεν τελεσφόρησαν λόγω του πολυσύνθετου ιδιοκτησιακού καθεστώτος που ισχύει, καθώς το νεοκλασικό κτίριο επί της Γρηγορίου Λαμπράκη 13, όπου στεγαζόταν το πρώην νοσοκομείο, ανήκει στην ιδιοκτησία του ιταλικού κράτους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ