2016-07-10 10:45:12
Φωτογραφία για Κυβερνητική παρέμβαση για να μην «αφελληνισθούν» τράπεζες-ΤΧΣ
Ανησυχώντας για την επαπειλούμενη "επέλαση" ξένων μάνατζερς στο ΤΧΣ και στις τράπεζες, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων και ζητά από του Θεσμούς να χαλαρώσουν οι κανόνεςσχετικά με την επιλογή μελών ΔΣ και κορυφαίων διευθυντικών στελεχών. Τα κριτήρια που έχουν υιοθετηθεί είναι "κομμένα και ραμμένα" στα μέτρα των ξένων, με αποτέλεσμα να  αναγκάζονται να αποχωρήσουν ή να μένουν εκτός επιλογής πολλά έμπειρα τραπεζικά στελέχη μρ γνώση της ελληνικής αγοράς, που έχουν όμως θητεύσει σε διεθνείς τραπεζικούς ομίλους.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο συμμερίζεται τους φόβους που έχουν εκφρασθεί απί τραπεζίτες και επιχειρηματικούς παράγοντες, ότι με τις προωθούμενες αλλαγές σε ΤΧΣ και τράπεζες επιχειρείται η άλωση του  ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα οδηγήσει σε επόμενη φάση στον πλήρη αφελληνιμό του και στον έλεγχο των επιχειρηματικών εξελίξεων, μέσω της διαχείρισης κόκκινων δανείων, των χρηματοδοτήσεων και των επενδυτικών κονδυλίων.


Η κυβέρνηση έχει στείλει τα ανάλογα "μηνύματα" προς τους Θεσμούς και την Κομισιόν, ενώ κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διατυπώσει αίτημα για αλλαγή των διατάξεων σχετικά με τις διοικήσεις τραπεζών-ΤΧΣ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών έχουν στείλει ήδη σχετική επιστολή στην Κομισιόν, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ESM, ζητώντας τη χαλάρωση των ασφυκτικών όρων που έχουν τεθεί και πριμοδοτούν τους ξένους επενδυτές και τα funds.

«Θέλουμε να γίνουν πιο σαφή τα κριτήρια, για να αποκτήσουμε ισχυρά διοικητικά συμβούλια στις τράπεζες», ανέφερε  κυβερνητική πηγή.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του μήνα, οι τράπεζες πρέπει να έχουν καταθέσει τον σχεδιασμό τους για τις προσαρμογές, τόσο στο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης, όσο και στα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων, τον οποίο, όπως προαναφέρθηκε, έχουν προθεσμία να υλοποιήσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Είναι γεγονός πως οι σαρωτικές αλλαγές στο ΤΧΣ ήταν μη αναμενόμενες και προκάλεσαν αμηχανία στην κυβέρνηση. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν χθες τη στήριξή τους στη διοίκηση του ΤΧΣ, σημειώνοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε δύσκολες συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών - που ευθυγραμμίζονται εν προκειμένω με τις επιλογές των funds -  επιδιώκουν μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή Επιλογής με τη βοήθεια διεθνώς αναγνωρισμένου συμβούλου, καθορίζει τα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ.

Παράλληλα, ο νόμος για το ΤΧΣ δίνει ένα περιθώριο 60 ημερών για την επιλογή νέων στελεχών της εκτελεστικής επιτροπής, όμως μέχρι τότε θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά αποφάσεων, όπως η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών. Όσον αφορά στις αλλαγές στις διοικήσεις και το στελεχιακό δυναμικό του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την καθοδήγηση των πιστωτών, πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις διεκδικούν οι "νέοι" μεγαλομέτοχοι, που απέκτησαν σημαντικά μερίδια συμμετοχής μέσω των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων.

Ξένα επενδυτικά funds που ήταν συνήθως "κοιμώμενοι μέτοχοι" προσβλέποντες σε  υπεραξίες και μερίσματα, επιδιώκουν τώρα να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διοίκηση των τραπεζών και να κατευθύνουν τις επιλογές τους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ