2016-07-10 11:36:47
Φωτογραφία για Nέες αποκαλύψεις για το περιβόητο «plan X» δια χειρός... Γκάλμπρεϊθ!
Σε νέες αποκαλύψεις για το περιβόητο «plan X» προβαίνει μέσα από συνέντευξη του ο Αμερικανός οικονομολόγος και συνεργάτης του Γιαννη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ Τι αναφέρει για την συνάντηση με τον Σόιμπλε στις 8 Ιουνίου 2015 και την πρόταση για Grexit.

Ο αμερικανός οικονομολόγος μιλάει για την αβεβαιότητα που κυριαρχούσε, από νομικής άποψης, ως προς το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ σε περίπτωση που η χώρα εγκατέλειπε την ευρωζώνη. «Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος».

Παράλληλα ο ίδιος υπήρξε «βαθιά προβληματισμένος», για τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, ενώ παραδέχεται ότι η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής στην Ελλάδα.

«Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», λέει. Ισχυρίζεται, πάντως, ότι κανείς από το υπουργείο Aμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας υπό τον συντονισμό του, ισχυρίζεται στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή».


Ο κ. Γκάλμπρεϊθ διαψεύδει ότι ο κ. Βαρουφάκης, σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στις συνεδριάσεις του Eurogroup – κάτι που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε πει τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του σε ελληνικό διαδικτυακό μέσο.

Ο Αμερικανός καθηγητής ήταν παρών στη συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε στις 8 Ιουνίου στο Βερολίνο, όπου η πρόταση για Grexit προήλθε (όχι για πρώτη φορά) από την άλλη πλευρά. Ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τον κ. Γκάλμπρεϊθ, «είπε ότι δεν είχε εντολή να συζητήσει κάτι τέτοιο και ότι γνώριζε πως ούτε ο κ. Σόιμπλε είχε τέτοια εντολή. Το γνωρίζαμε αυτό γιατί το είχε πει ευθέως η καγκελάριος Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα. Κατόπιν της παρατήρησης αυτής, το θέμα δεν συζητήθηκε περαιτέρω».

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ χαρακτηρίζει «άδικη» τη μομφή ότι ο κ. Βαρουφάκης κατάφερε με την προσέγγισή του στη διαπραγμάτευση, και παρά την ορθότητα των επιχειρημάτων του, να αποξενώσει όλα τα μέλη του Eurogroup. «Δεν υπήρξε ποτέ κανένα στοιχείο ευελιξίας από την πλευρά των πιστωτών, σε κανέναν επίπεδο. Η μόνη ελπίδα για επιτυχία βρισκόταν στο “πολιτικό επίπεδο” – δηλαδή σε άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κ. Μέρκελ ή ίσως μεταξύ των Βαρουφάκη - Σόιμπλε».

Στις 28 Ιουνίου του 2015, ημερομηνία έκδοσης της ΠΝΠ για τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ο κ. Βαρουφάκης, ως γνωστόν, είχε προτείνει την υιοθέτηση ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και το χρεοστάσιο προς την ΕΚΤ – βασικά συστατικά στοιχεία του Σχεδίου Χ. Δεν ήταν εξαιρετικά ανεύθυνη αυτή η εισήγηση, δεδομένου του ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Γκάλμπρεϊθ έχουν παραδεχθεί ότι δεν υπήρχε καμία επιχειρησιακή ετοιμότητα για διαχείριση της εξόδου από το ευρώ; Δεν άνοιγε διάπλατα τον δρόμο προς το Grexit;

«Δεν δέχομαι τη βάση επί της οποίας θέτετε το ερώτημα», απαντά, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος του κ. Βαρουφάκη ήταν μια καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ, «αποφεύγοντας την ανοιχτή σύγκρουση με την Ευρώπη».

«Ο Γιάνης μού ζήτησε να βοηθήσω στον συντονισμό μιας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου», αναφέρει (μέσω email) ο Αμερικανός καθηγητής. «Eίχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού».

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ ολοκλήρωσε τη μελέτη περί Grexit στις αρχές Μαΐου, οπότε και παρουσίασε στον κ. Βαρουφάκη το πόρισμά του, που περιελάμβανε όλα εκείνα τα ανατριχιαστικά που αποκαλύπτει στο βιβλίο του.

«Εξ όσων γνωρίζω, το πόρισμα εκείνο ήταν το τέλος της άσκησης. Δεν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό και δεν έλαβα γνώση για το περιεχόμενο περαιτέρω συζητήσεων επί του θέματος». Το Σχέδιο Χ πάντως υπήρξε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ