2016-07-11 16:10:17
Φωτογραφία για Tα πάνω κάτω φέρνει η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών
Το... ξεσκόνισμα της φορολογικής νομοθεσίας ώστε να καταργηθούν οι άδικες και αναχρονιστικές φορολογικές απαλλαγές αποτελεί μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση με τις ελληνικές αρχές να πρέπει να έχουν... καταλήξει στις προτάσεις τους -τόσο σε ότι αφορά στη φορολογία των νομικών προσώπων όσο και σε ότι αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων- μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σοβαρά δημοσιονομικά οφέλη, δεν αναμένεται να υπάρξουν από αυτή τη διαδικασία καθώς από το μεγάλο «ψαλίδισμα» των φορολογικών εκπτώσεων -με τελευταίο χτύπημα στη φορολογική έκπτωση των μισθωτών και των συνταξιούχων- οι εκπτώσεις που έχουν απομείνει σε ισχύ είναι πολλές αριθμητικά αλλά περιορισμένης αξίας.

Παρ’ όλα αυτά, από τις τελικές αποφάσεις κινδυνεύουν να έρθουν τα... πάνω κάτω για χιλιάδες επαγγελματίες. Είναι προφανές ότι το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 3100 κατοίκων «τρίζει», υπό αναίρεση μπαίνουν οι όποιες φορολογικές απαλλαγές έχουν απομείνει για τα νομικά πρόσωπα, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες κινδυνεύουν να απωλέσουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις που «κρατούν» εδώ και μισό αιώνα.


Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα αφορολόγητα που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων -κυρίως της πρώτης κατοικίας- για τις γονικές παροχές αλλά και για τις κληρονομιές, κρίνονται πλέον ως εξαιρετικά υψηλά με δεδομένη τόσο την πρώτη μείωση των αντικειμενικών αξιών που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2015 όσο και τη δεύτερη που έρχεται και εκτός (νέου) απροόπτου θα γίνει από τον Ιούνιο του 2017.

ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ. Ενδεικτικό του πόσο πενιχρά είναι τα φορολογικά έσοδα που μπορεί να αποκομίσει το δημόσιο από την κατάργηση φορολογικών απαλλαγών είναι το ακόλουθο στοιχείο: ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3100 κατοίκους «κοστίζει» στο δημόσιο περίπου 3,11 εκατ. ευρώ.

Αν καταργηθεί, περισσότερες από 700 επιχειρήσεις θα κινδυνέψουν είτε να βάλουν λουκέτο, είτε να το ρίξουν στη φοροδιαφυγή κάτι που θα έχει τα εντελώς ανάποδα αποτελέσματα για το δημόσιο. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η βλάβη που μπορεί να προκληθεί στον ναυτιλιακό κλάδο καθώς η όποια απόπειρα να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς -συνολικά υπάρχουν 34 εκπτώσεις εκ των οποίων οι περισσότερες νομοθετήθηκαν μετά το 1975- μπορεί να προκαλέσει την αποχώρηση των ναυτιλιακών εταιρειών.

Ειδικά η περίοδος είναι η πλέον ακατάλληλη -παρά το γεγονός ότι η επανεξέταση των εκπτώσεων για τις ναυτιλιακές εταιρείες είναι στον κατάλογο των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης- καθώς με το Brexit στο προσκήνιο, ολόκληρος ο κλάδος διεθνώς θα βρεθεί σε φάση ανακατατάξεων.

Συνολικά, οι εκπτώσεις των επιχειρήσεων που θα τεθούν υπό επανεξέταση, είναι 109. Από αυτές, 7 έχουν δοθεί μέσω των αναπτυξιακών νόμων, 19 αφορούν στις εκπτώσεις των δαπανών από τα έσοδα ενώ 11 αφορούν στον μετασχηματισμό επιχειρήσεων (συγχωνεύσεις, μετατροπές κλπ). Το δημοσιονομικό κόστος από αυτές τις 109 απαλλαγές έχει προσδιοριστεί μόνο για λίγες απαλλαγές και δεν ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Μετά και τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακίνητων που κάποτε στήριζαν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, τείνουν στο... μηδέν.

Οι όποιες αγοραπωλησίες γίνονται είναι πολύ μικρής αξίας. Ακόμη και αν δεν καλύπτονται με το αφορολόγητο απόκτησης κύριας κατοικίας, με τον συντελεστή φορολόγησης στο 3%, τα ποσά που καταλήγουν στα κρατικά ταμεία είναι μηδαμινά. Όσον αφορά στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις κληρονομιές μετά και τις πρόσφατες μειώσεις αντικειμενικών αξιών, οι όποιες μεταβιβάσεις καλύπτονται από τα αφορολόγητα.

Ήδη, τα αφορολόγητα επανεξετάζονται και θεωρείται δεδομένο ότι με το επόμενο κύμα μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα υποστούν κούρεμα. Σήμερα, ισχύουν τα εξής:

1. Για την απόκτηση κύριας κατοικίας, το αφορολόγητο ξεκινά από τις 200.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, στις 275.000 ευρώ για γονείς με ένα παιδί και στις 300.000 ευρώ για γονείς με δύο παιδιά. Για οικογένειες με τρία παιδιά, το αφορολόγητο ανέρχεται στις 330.000 ευρώ. Για την απόκτηση οικοπέδου, το αφορολόγητο ανέρχεται στις 50.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 100.000 ευρώ για τον έγγαμο.

2. Για τις κληρονομιές, δωρέες και γονικές παροχές μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού υπάρχει αφορολόγητο 150.000 ευρώ ενώ για το τμήμα της αξίας από τις 150.000 μέχρι τις 300.000 ευρώ, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή μόλις 1%. Έτσι, έχει δημιουργηθεί το εξής «παράδοξο»: στον ΕΝΦΙΑ το δημόσιο να αντιμετωπίζει ως μεγαλοιδιοκτήτη κάποιον που έχει ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ στην κατοχή του και να του επιβάλλει ακόμη και συμπληρωματικό φόρο και την ίδια στιγμή το ίδιο ακίνητο να μεταβιβάζεται χωρίς φόρο από γονιό σε παιδί ή από κληροδότη σε κληρονόμο. Στις 300.000 ευρώ, ο φόρος γονικής παροχής είναι μόλις 1500 ευρώ με το ποσό να είναι μικρότερο ακόμη και από τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τις δαπάνες μεταβίβασης.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ