2016-07-18 09:53:52
Φωτογραφία για Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ στο «κόκκινο»! Χωρίς γιατρούς και αναλώσιμα
Δευτέρα 18 Ιούλιος 2016

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος 

Health Report.gr

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες του ΠΕΔΥ εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό αλλά και αναλώσιμα.

Μέρα με τη μέρα όλο και αυξάνονται οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας της χώρας, με το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο στο βόρειο Αιγαίο.

Η κατάσταση περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με την οποία υπήρξε μείωση στον αριθμό του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας στο σύνολο της χώρας σε ποσοστό 3,3% 3 ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό και στις άλλες ειδικότητες, παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη μείωση κατά 8,8% στο σύνολο της χώρας.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ στο όριο! Ξέμειναν και από …μελάνια!

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μείωση του ιατρικού προσωπικού κατά 20,9%. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Πελοπόννησο και στο νότιο Αιγαίο υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση στο νοσηλευτικό προσωπικό κατά 12,4%, 8,8% και 7,2%, αντίστοιχα.


Εκτός όμως από τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό τα αναλώσιμα είναι είδος προς εξαφάνιση. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ : «Σέρρες: Δεν γράφουν συνταγές στο κέντρο Υγείας Στρυμονικού γιατί δεν έχουν μελάνι!».

Και στις μονάδες του ΠΕΔΥ όμως οι συνθήκες είναι αντίστοιχες. Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας να επιχειρεί να στήσει το σύστημα από την αρχή, διευρύνοντας ακόμη και το ωράριο λειτουργίας του έως τις 10 το βράδυ, αλλά προς ώρας λείπουν και τα βασικά υλικά.

Έτσι και στο ΠΕΔΥ της Μυτιλήνης που βρίσκεται στην καρδιά της άφιξης των προσφύγων οι προμηθευτές τείνουν να κόψουν την πίστωση για βασικά υλικά επειδή δεν έχουν πληρωθεί εδώ και καιρό. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές που προωθούνται τόσο για τα εργαστήρια όσο και για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ: «Ετοιμάζεται το νέο ΠΕΔΥ! Τι προβλέπει το σχέδιο για γιατρούς –εργαστήρια».

Φαίνεται πάντως πως η όλη υπόθεση θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες δεδομένου και της πίεσης της τρόικας και του 3ου μνημονίου, που προβλέπει ότι αν οι μονάδες του ΠΕΔΥ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες θα αγοράζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Δείτε ΕΔΩ τι φοβούνται οι γιατροί ΠΕΔΥ λόγω μνημονίου!
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ