2016-07-20 08:59:20
Φωτογραφία για Δείτε ποιες διαγνωστικές εξετάσεις προβλέπονται με το νέο πλαφόν ανά πάθηση και ειδικότητα γιατρού!
Τετάρτη 20 Ιούλιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Άρον άρον υιοθετήθηκαν νέα όρια συνταγογράφησης στις διαγνωστικές εξετάσεις που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Το νέο πλαφόν ορίσθηκε ξαφνικά με …ταχύτητα εξπρές καθώς τα νέα όρια διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφεί ένας γιατρός αρχίζουν να εφαρμόζονται από 21 Ιουλίου ενώ το ΦΕΚ εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις νέες ρυθμίσεις αλλά και τις εκπτώσεις προβλέπει: «ΕΟΠΥΥ: Νέοι περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις! Δείτε τι κόβεται»

Η επίσπευση των διαδικασιών βέβαια δεν είναι τυχαία. Η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις έχει ξεφύγει τουλάχιστον κατά 15% από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα να καραδοκεί και η …τρόικα. Άλλωστε οι δανειστές από τη πρώτη στιγμή έθεσαν νέα δεδομένα ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Τα λάθη και τα πακέτα εξετάσεων

Ωστόσο λόγω της ταχύτητας που ακολουθήθηκε φαίνεται ότι οι αρμόδιοι υπέπεσαν σεδιάφορα λάθη καθώς κόβονται απλές και φθηνές εξετάσεις από διάφορες ειδικότητες.


Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαμαρτυρίες των γιατρών και προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

Πάντως ένας γιατρός δε θα μπορεί πλέον να συνταγογραφεί πολλές εξετάσειςστους ασθενείς του, παρότι προβλέπεται ειδική διαδικασία δικαιολόγησης, ενώ πολλές ειδικότητες αποκλείονται πλήρως από ορισμένες εξετάσεις.

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους ιατρικούς κύκλους και από τις εκπτώσεις που θα ακολουθούνται κατά την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Ενδεικτικά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και για τις κατηγορίες αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών δημιουργούνται πακέτα εξετάσεων. Όταν ο γιατρός επιλέγει περισσότερες από μία εξετάσεις που ανήκουν σε κάποιο από τα πακέτα, τότε οι εξετάσεις αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με έκπτωση ως εξής:

η δεύτερη εξέταση αποζημιώνεται με έκπτωση 50%, η τρίτη εξέτασηαποζημιώνεται με έκπτωση 75% και από την τέταρτη και μετά λαμβάνει έκπτωση 100%. Σε κάθε πακέτο εξετάσεων ως πρώτη εξέταση ορίζεται η ακριβότερη, δεύτερη η αμέσως φθηνότερη κ.ο.κ.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω το ΦΕΚ (πατήστε ΚΛΙΚ) για τις εξετάσεις που προβλέπονται ανά πάθηση και ειδικότητα γιατρού, αλλά και κάθε πότε αυτές θα μπορούν να γίνονται.

HealthReport.gr-ΦΕΚ Διαγνωστικές Εξετάσεις
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ