2016-07-20 10:20:24
Φωτογραφία για ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ατμόσφαιρα μυστηρίου περιβάλλει τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, καθώς χθες τόσο ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προετοίμασαν την κοινή γνώμη για κομβικής σημασίας αποφάσεις, τις οποίες απέφυγαν να συγκεκριμενοποιήσουν. Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του, αργά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη συνεδρίαση του ανώτατου κρατικού οργάνου, στην οποία «θα ληφθεί μια σημαντική απόφαση», όπως είπε. «Τι είδους απόφαση, δεν θα σας πω τώρα», προσέθεσε ο Τούρκος ηγέτης. Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα λάβει σημαντικές αποφάσεις ώστε να βγει η χώρα από τις «ανώμαλες συνθήκες» που βρίσκεται σήμερα και να θωρακιστεί «κατά 100%» η ασφάλεια της Τουρκίας.


Εν τω μεταξύ, κοινή είναι η εκτίμηση των πολιτικών αναλυτών, τόσο στην Τουρκία όσο και διεθνώς, ότι τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα θα επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας. Επικαλούμενο ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το κύμα εκκαθαρίσεων που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν και για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρουν οι τριβές μεταξύ των δύο χωρών γύρω από το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. «Το τι θα συμβεί στη σχέση μας με την Τουρκία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς η τουρκική κυβέρνηση θα διεξαγάγει τις έρευνες και θα λάβει τα μέτρα της, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος», δηλώνει στο πρακτορείο αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Όσο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., οι εντάσεις για την ώρα επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, που έθεσε στην ημερήσια διάταξη ο Ταγίπ Ερντογάν. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χθες στην Αθήνα ο πρέσβης της Τουρκίας Κερίμ Ουράς, τέθηκε το ερώτημα αν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή στη χώρα τους. «Προσωπική μου γνώμη είναι πως όχι», απάντησε ο κ. Ουράς, εκτιμώντας ότι δεν θα ψηφιστεί τελικά κάτι τέτοιο από το Κοινοβούλιο, αλλά, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι θα ψηφιζόταν κάτι τέτοιο, θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί ο νόμος αναδρομικά.

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη Τούρκων αξιωματούχων ότι μεταξύ των συλληφθέντων στρατιωτικών που κατηγορούνται ως στασιαστές περιλαμβάνονται και οι δύο πιλότοι που ενεπλάκησαν στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, τον περασμένο Νοέμβριο. Η περίεργη αυτή «σύμπτωση» μπορεί να μεταφραστεί και ως χειρονομία καλής θέλησης προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντήσει στις αρχές Αυγούστου. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων Μόσχας - Αγκυρας και οι υπάρχουσες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι αναμένονται σημαντικές συμφωνίες βρίσκονται.

Εξάλλου, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί, τον οποίο ευχαρίστησε για την αποφασιστική καταδίκη των πραξικοπηματιών. Ο Ερντογάν εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνεργαστεί με το Ιράν, αλλά και με τη Ρωσία για τη «σταθεροποίηση της περιοχής», μια τοποθέτηση που θα μπορούσε να υπονοεί περαιτέρω πραγματιστική στροφή της Τουρκίας αναφορικά με το συριακό πρόβλημα.

ΑΜΠΕ/AFP/TASS/REUTERS

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ