2016-07-22 16:40:09
Φωτογραφία για Συνελήφθησαν 4 μέλη της εγκληματικής ομάδας για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στο Αγρίνιο
Το μεσημέρι της Τετάρτης συνελήφθησαν στο Αγρίνιο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου δύο υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 48 και 42 ετών, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον δύο συνεργοί τους, ένας άνδρας και μία γυναίκα, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.  Τα 4 μέλη της εγκληματικής ομάδας διέπρατταν απάτες σε βάρος πολιτών κυρίως ηλικιωμένων στο Αγρίνιο.

Σε βάρος των εμπλεκομένων έχει σχηματισθεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της διάπραξης απάτης κατά εξακολούθηση και της παράβασης του τελωνειακού κώδικα.

Ο ένας εκ των δύο Βουλγάρων κατοικεί στο Αγρίνιο την τελευταία δεκαετία ενώ ο άλλος που είναι συγγενής του έφθασε προ ημερών. Οι δυο τους είχαν το ρόλο του «εισπράκτορα» ενώ οι συνεργοί που αναζητούνται είναι αυτοί που τηλεφωνούσαν στους ανυποψίαστους πολίτες.


Πώς έγινε η σύλληψη

Στις 20 Ιουλίου το μεσημέρι στο Αγρίνιο συνεργός των δύο δραστών κάλεσε στο τηλέφωνο 69χρονο στον οποίο παρουσιάστηκε ως αστυνομικός και επικαλούμενος το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από συγγενικό του πρόσωπο απαίτησε από αυτόν το χρηματικό ποσό των 40.000€.

Άμεσα οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών. Κλιμάκιο αστυνομικών της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Αγρινίου μετέβη στο σπίτι του 69χρονου όπου συνέλαβε έξω από αυτό επ’ αυτοφώρω τον 48χρονο τη στιγμή που μετέβαινε πεζός για να παραλάβει τα χρήματα.

Ταυτόχρονα και σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του 69χρονου άλλη ομάδα των αστυνομικών της ασφάλειας σε συνεργασία με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, συνέλαβε τον 42χρονο ο οποίος ανέμενε μέσα σε αυτοκίνητο, εποπτεύοντας από απόσταση τον χώρο.

Στην κατοχή και μέσα στο αυτοκίνητο των συλληφθέντων οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν έξι κινητά τηλέφωνα. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 48χρονου στο Αγρίνιο οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν συσκευασία με 800 γραμμάρια λαθραίου καπνού, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο των δραστών ως μέσο διευκόλυνσης τέλεσης των εγκληματικών τους πράξεων.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας που διενεργήθηκε προέκυψε ότι οι δύο δράστες μαζί με δύο ακόμη συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν διαπράξει ακόμη 33 περιπτώσεις απάτες σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων στην περιοχή του Αγρινίου τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Η μεθοδολογία της εξαπάτησης

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για τη διάπραξη των εξαπατήσεων. Αρχικά, πληροφορούνταν από τηλεφωνικό κατάλογο, δηλωτικά στοιχεία των πιθανών παθόντων, όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας και στη συνέχεια τηλεφωνούσαν ως αστυνομικοί, ιατροί ή δικηγόροι, επικαλούμενοι μια άμεση ανάγκη, η οποία έπρεπε να ικανοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι κοντινοί συγγενείς των ηλικιωμένων, κυρίως, παιδιά, είτε έχουν προκαλέσει τροχαίο ατύχημα και είναι απαραίτητη η καταβολή ποσού για να αποφευχθούν οι περαιτέρω νομικές συνέπειες σε βάρος τους, είτε έχουν εμπλακεί σε τροχαίο και χρειάζονται χρήματα για την πραγματοποίηση άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που αιτήθηκαν οι απατεώνες , μέσω των απατηλών τους προφάσεων, από τους ηλικιωμένους, ξεπερνά τις 285.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου, ενώ η έρευνα για εμπλοκή τους σε άλλες περιπτώσεις καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών τους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ