2016-07-28 09:44:10
Φωτογραφία για Τσίπρας για υγεία, ασφάλιση, αδύναμους, ανεργία, στέγαση, αναπλήρωση ΕΚΑΣ
Επτά πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, αλλά και μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων από την κατάργηση του... ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Συγκεκριμένα, οι επτά πυλώνες ανασυγκρότησης του κράτους αφορούν:

1) Την Υγεία

2) Την Κοινωνική Ασφάλιση

3) Την προστασία των κοινωνικά αδύναμων

4) Την προστασία της Εργασίας

5) Η αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας

6) Στεγαστική πολιτική

7) Παρεμβάσεις για την Παιδεία

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ανακούφιση όσων επηρεάζονται από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο, και είναι απολύτως διασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους για τη φετινή χρονιά. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε:


• Την πλήρη απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση.

• Tην απαλλαγή από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας, για όσους οι περικοπές ξεπερνούν τα 30 ευρώ.

• Την ένταξη στο πρόγραμμα προπληρωμένης Κάρτας Αλληλεγγύης, όσων οι περικοπές είναι από 110 ευρώ και άνω.

• Τη διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

• Τη διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

Η ομιλία Τσίπρα

Πιο αναλυτικά, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στην δίνη της οικονομικής κρίσης». Ανέφερε πως παρά το ότι οι άνεργοι και οι φτωχοί αυξήθηκαν ραγδαία λόγω μνημονίων, οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν ραγδαία.

«Με πενιχρούς πόρους επιλέξαμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό και μάλιστα το 2016 επιλέξαμε να αναδιανείμουμε πόρους δίνοντας επιπλέον 823 εκατ. για κοινωνικές δαπάνες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος ότι το εν λόγω ποσό δεν είναι αρκετό για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Ωστόσο είπε ότι ευελπιστεί το κονδύλι να αυξηθεί κι άλλο με την έλευση της ανάκαμψης.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους επτά πυλώνες του σχεδίου της κυβέρνησης:

«Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου που υλοποιούμε αφορά την αναβάθμιση της Υγείας. Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας», είπε. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του. Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν 'πάρτι' διαφθοράς εις βάρος των πολιτών».

«Ο δεύτερος πυλώνας των παρέμβασεών μας αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση. Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινησει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013», σημείωσε.

«Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων. Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη» είπε.

«Τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασία και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες. Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις».

«Πέμπτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αν και την βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας», τόνισε.

«Έκτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η στεγαστική πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη», είπε και εξήγησε ότι «συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη».

«Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για τον σκοπό αυτό το καλοκαίρι θα προσληφθούν 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Για το ΕΚΑΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την απώλεια του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συμπολίτες μας, ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε ως «μεγάλη κοινωνική πληγή» και ανακοίνωσε ότι οι πέντε δράσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση θα τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο μήνα για την άμβλυνση των απωλειών.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, απαλλαγή όσων υπέστησαν περικοπές άνω των 30 ευρώ από την παρακράτηση 6% για εισφορές υγείας, παροχή σε όσους έχασαν άνω των 115 ευρώ προπληρωμένης κάρτας αλληλεγγύης, ειδική μέριμνα για βαριά ανάπηρους και ζευγάρια ηλικιωμένων με χαμηλό εισόδημα, περιλαμβάνονται στα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελούσε δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι των δανειστών, την οποία παρά το γεγονός ότι δόθηκε μάχη η κυβέρνηση πέτυχε να λειάνει κάπως (με την έννοια της συμφωνίας για σταδιακή κατάργηση), αλλά δεν κατάφερε να την αποφύγει.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να βρούμε τρόπους να επουλώσουμε αυτή την πληγή, βάσει βέβαια πάντα των πενιχρών δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ