2016-07-29 16:36:08
Φωτογραφία για «Πόλεμος» μεταξύ δήμων-περιφερειών για τα σκουπίδια…
Κατά μέτωπον επίθεση στις περιφέρειες και τις διοικήσεις τους που «ασκούν μπούλινγκ» και «καπελώνουν τους δήμους» εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Γιώργος Πατούλης, ζητώντας να έχουν οι δήμαρχοι τον πρώτο λόγο ειδικά στη διαχείριση των σκουπιδιών και επικαλούμενος ειδικά την κατάσταση στην Αττική.

Επιβεβαιώνεται έτσι το μεγάλο χάσμα που έχει ανοίξει στη σχέση ανάμεσα στους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης (δήμοι-περιφέρειες) και το οποίο ενισχύει και η κυβέρνηση Τσίπρα μιλώντας για αναθεώρηση του «Καλλικράτη» με αναδιανομή αρμοδιοτήτων. Η ίδια κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εσωτερικών, εκπονεί και ένα νομοσχέδιο για τη μορφή των τοπικών φορέων (ΦΟΔΣΑ) που θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μέσω αυτού, προτείνεται κατά πληροφορίες να μπορούν να συμπήξουν φορέα όχι μόνον οι δήμοι σε επίπεδο μιας περιφέρειας αλλά και κάθε ομάδα δήμων που το επιθυμεί. Η πρόβλεψη αυτή εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τους λιγοστούς δήμους όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον πρώτο λόγο να «κάνουν παιχνίδι», διεκδικώντας τα αντίστοιχα κονδύλια.


Με αφορμή συζήτηση επί αυτού του νομοσχεδίου χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της Γ. Πατούλης είπε μεταξύ άλλων:

-Δεν θα ανεχθούμε κανένα «καπέλο» στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

-Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ (φορέας αποβλήτων στην Αττική) πρέπει να είναι πρόσωπο που θα προέρχεται από τους δήμους κι όχι ο εκάστοτε περιφερειάρχης Αττικής.

-Οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας πληρώνουν οι δημότες, και γι’ αυτό πρέπει οι δήμοι να είναι και αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη για τη διαχείρισή τους.

– Δεν είναι δυνατόν στην Αττική να έχει τον πρώτο λόγο η περιφέρεια και η κ. Δούρου σήμερα, όταν στο ζήτημα των απορριμμάτων δεν συμβάλλει στο παραμικρό και προωθεί «φαραωνικούς» σχεδιασμούς Πράσινων Σημείων χωρίς ούτε μισό έργο!

-Η Αττική βαδίζει ολοταχώς προς αδιέξοδο στη διαχείριση απορριμμάτων της. Δεν αποκλείεται, αν δεν δράσουμε γρήγορα, να βρεθούμε αντιμέτωποι με εικόνες σαν αυτές που είδαμε στον Πύργο, στην Τρίπολη και τη Νάπολη. Δυστυχώς σήμερα ο ΕΣΔΝΑ δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα το πρόβλημα. Κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

-Ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει το πολύ 1-2 έτη ζωής και η απάντηση του ΕΔΣΝΑ σε αυτή την κατάσταση είναι το απόλυτο «πάγωμα» όλων των έργων, γιατί κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για χωροθετήσεις και προετοιμασία έργων. Φτάσαμε στο σημείο να συζητιέται ακόμη και η εξαγωγή απορριμμάτων στην Κίνα για να αποφευχθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕ... ΣΑΜΑΡΗ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕ... ΣΑΜΑΡΗ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ