2016-08-06 20:19:10
Φωτογραφία για Ξεχάστε όσα ξέρατε: Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης διπλώματος οδήγησης
Αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης αδειών οδήγησης επιφυλάσσουν για τους υποψήφιους... οδηγούς δύο τροπολογίες του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Η πρώτη αλλαγή αφορά τη διαδικασία της ιατρικής εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και οδηγών, σε μια προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η διαδικασία και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διακοπή της λειτουργίας των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών (Δ.Ι.Ε).

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα της ιατρικής εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και οδηγών από ιατρούς κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή κρατικών κέντρων υγείας στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους ή από ιδιώτες ιατρούς.

Επομένως, καταργείται, η συγκρότηση Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών (Δ.Ι.Ε) από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας κι έτσι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την αναμονή για εξέταση περίπου 12.000 ενδιαφερόμενων υποψηφίων οδηγών και οδηγών.


Παράλληλα, επιτυγχάνεται ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, λόγω και της ολοήμερης λειτουργίας (απογευματινά ραντεβού) των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή κρατικών κέντρων υγείας ή των ιδιωτών γιατρών στα ιατρεία τους, ενώ δίνεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Υγείας με Κοινή τους Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό της αμοιβής των ιατρών των εμπλεκόμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον επανακαθορισμό του ασυμβίβαστου του εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών με την ιδιότητα του υπαλλήλου του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Επιπλέον δημιουργείται από το ΥΠΟΜΕΔΙ πληροφοριακό σύστημα για τη μηχανογράφηση όλων των λειτουργιών και διαδικασιών των σχολών και κέντρων παροχής εκπαιδευτικού έργου που αδειοδοτούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων, η απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας, η βελτιστοποίηση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στις λειτουργούσες σχολές για προγραμματισμό ελέγχων,η διαφάνεια και αξιοπιστία στα προγράμματα εκπαίδευσης και στον προγραμματισμό εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών και οδηγών.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται εξουσιοδοτική διάταξη για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Οι αντίστοιχες τροπολογίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εντάχθηκαν στο σχέδιο νόμου με τίτλο Ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης (ΕΕ L 94/1/28.3.2014) και άλλες διατάξεις.

Κατά την τοποθέτησή της στην σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη έκανε λόγο για απλούστευση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας με τις προωθούμενες τροποποιήσεις, ενώ εκτίμησε ότι θα λυθεί και το πρόβλημα της αναμονής για εξέταση περίπου 12.000 ενδιαφερομένων υποψηφίων οδηγών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ