2016-08-17 20:13:08
Φωτογραφία για Δείτε πως θα είναι και πως θα λειτουργεί το τζαμί στον Βοτανικό ...
Η Βουλή ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την έναρξη των εργασιών στον Ελαιώνα για την κατασκευή τεμένους. Δείτε αναλυτικά πως θα είναι και πως θα λειτουργεί Η χρηματοδότηση των έργων να γίνει με κρατικά κονδύλια και σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία 964.000 ευρώ.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή τεμένους στον Ελαιώνα, το οποίο θα κατασκευαστεί αμέσως προκειμένου να φιλοξενήσει τις δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους που βρίσκονται στην Αττική και αναζητούν έναν επίσημο χώρο λατρείας της θρησκείας τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο για τον Ελαιώνα προβλέπεται ότι στους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής και σε ποσοστό μέχρι 5% περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η άσκηση θρησκευτικών λειτουργιών.


Το μουσουλμανικό τέμενος θα διαμορφωθεί στο κτίριο της παλαιάς βάσης Ναυτικού στον Βοτανικό, το οποίο θα ανακατασκευαστεί. Ηδη οι υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού έχουν προχωρήσει σε εργασίες στην ευρύτερη περιοχή που θα υποδεχτεί το μουσουλμανικό τέμενος.

Επίσης θα δημιουργηθούν και υποστηρικτικοί χώροι σε υφιστάμενα κτίρια. Ο αύλειος χώρος του τεμένους θα παραμείνει χώρος πρασίνου, ενώ δεν επιτρέπεται η κατασκευή άλλων οικημάτων για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Το τζαμί θα μπορεί να υποδεχτεί 350 πιστούς, ενώ η μελέτη για την εγκατάσταση και κατασκευή του τεμένους θα γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών.

Έχει αποφασιστεί η χρηματοδότηση των έργων να γίνει με κρατικά κονδύλια και σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία 964.000 ευρώ. Η κατασκευή μιναρέ δίπλα στα μουσουλμανικά τεμένη αποτελεί σημείο αναφοράς των ναών, μέσω του οποίου δηλώνουν από μακριά την ύπαρξη λατρευτικού χώρου. Το σχέδιο ανακατασκευής του κτιρίου για τη δημιουργία τζαμιού δεν περιλαμβάνει την κατασκευή μιναρέ, για να υπάρχει αρμονία με τον γύρω χώρο.

Το χρονικό

Οι πρώτες απόπειρες των ελληνικών κυβερνήσεων για τη λειτουργία τζαμιού στην Αττική ξεκινούν από το 1983, οπότε η κυβέρνηση του Αν. Παπανδρέου παραχώρησε οικόπεδο στο Μαρούσι για την ανέγερση τεμένους. Οι αντιδράσεις των κατοίκων σταμάτησαν κάθε σκέψη για να προχωρήσουν εργασίες κατασκευής.

Σχεδόν 19 χρόνια αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης ψήφισε νόμο για την ίδρυση τεμένους και Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Παιανία εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τότε η κυβέρνηση περιορίστηκε στην κατασκευή λυόμενου τζαμιού στο Μαρούσι για τις ανάγκες των μουσουλμάνων αθλητών.

Ο νόμος με τον οποίο προσδιορίστηκε ο χώρος του Ελαιώνα για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους ήταν ο 3512/2006, όταν επικεφαλής στο υπουργείο Παιδείας ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου. Εκτοτε υπήρξαν νεότερες προσπάθειες για την κατασκευή τζαμιού, οι οποίες… χάθηκαν κυρίως μέσα στην κρατική γραφειοκρατία και την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί χρηματοδότηση και οικονομικές προσφορές από ξένους φορείς, για να αποφύγει την εμπλοκή ακραίων θρησκευτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, η απουσία κρατικού ελέγχου στη χρηματοδότηση και λειτουργία λατρευτικών χώρων των μουσουλμάνων σε χώρες της ΕΕ οδήγησε στην παρείσφρηση και εξάπλωση ακραίων στοιχείων στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ευρώπης με αφορμή τη χρηματοδότηση ναών, στον βαθμό που κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αφήσει στην «ιδιωτική» πρωτοβουλία το έργο, αρνούμενες να δαπανήσουν κρατικά κονδύλια.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ