2016-08-20 01:13:09
Φωτογραφία για Άνοιξαν τα ταμεία του Δημοσίου: Ποιοι θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα
Τα ταμεία του Δημοσίου έχουν ανοίξει ήδη από τον Ιούνιο και αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά για τους επόμενους 17 μήνες, με στόχο να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες και προμηθευτές, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών. Παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ αλλά και για την καταβολή των εφάπαξ στους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους.

TVXS.GR

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τον Ιούνιο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ στα 1,3 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα χρέη από τις επιστροφές φόρου. Από αυτά, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χρέη 3,1 δισ., τα νοσοκομεία 1,1 δισ., τα υπουργεία 666 εκατ. και οι ΟΤΑ 340 εκατ. ευρώ.

Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου πληρώθηκαν χρέη ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου συνολικά 3,5 δισ. ευρώ και άλλα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα:

1. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ύψους 1,68 δισ. ευρώ. Οι οφειλές αφορούν χρέη για νοσηλεία σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς.

2. Οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων ύψους 1,14 δισ. ευρώ, σε διάφορους προμηθευτές και κυρίως σε φαρμακευτικές εταιρίες.

3. Οι οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για την καταβολή των εφάπαξ και των μερισμάτων σε 60.000 δικαιούχους συνταξιούχους, που περιμένουν να πληρωθούν από το 2013.

4. Οι οφειλές των ΟΤΑ ύψους 340 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και εργολάβους.

5. Οι οφειλές 700 εκατ. ευρώ του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή φόρων εισοδήματος αλλά και επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ.

6. Οι οφειλές Νομικών Προσώπων του Δημοσίου ύψους 650 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις, προμηθευτές και μελετητές.

7. Θα δοθούν επίσης 180 εκατ. ευρώ σε εξαγωγείς και 80 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών από έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι πληρωμές θα γίνονται με υπουργική απόφαση, μετά από αξιολόγηση του σχετικού αιτήματος, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι η καταβολή των οφειλομένων θα γίνεται αφού προηγηθεί συμψηφισμός χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς το Δημόσιο.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ