2016-08-21 04:44:11
Φωτογραφία για Σε πορεία «καθίζησης» η αγορά τροφίμων
 «Βουτιά» στον τζίρο και στο επίπεδο όγκου πωλήσεων καταγράφουν τα σούπερ μάρκετ κατά το α’ εξάμηνο του 2016. Άξιο ιδιαίτερης επισήμανσης είναι η δραματική μείωση που υπάρχει στις πωλήσεις τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι οι… αντοχές των ελλήνων καταναλωτών έχουν περιοριστεί σημαντικά και αυτή η δυσμενής εξέλιξη έχει «χτυπήσει» για τα καλά το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων και όχι μόνο Τις τελευταίες εβδομάδες με την ανακοίνωση των επίσημων μακροικονομικών στοιχείων, κατέστη σαφές ότι η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων πολιτών έχει εξασθενήσει σημαντικά και έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι συμπολίτες μας, με την ιδιότητα του καταναλωτή αυτή την φορά, δεν έχουν τη δυναμική του παρελθόντος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και του γεγονότος ότι οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης λόγω της υψηλής φορολογίας, παραμένουν ιδιαίτερα «τσιμπημένες».


Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και καταδεικνύουν την σημαντική κάμψη στις πωλήσεις τροφίμων και κατ’ επέκταση στον τζίρο των σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις των τροφίμων υποχώρησαν κατά 9,2% ως προς την αξία και κατά 13,4% ως προς τον όγκο. Επιπρόσθετα ο συνολικός τζίρος των σούπερ μάρκετ εμφανίζεται μειωμένος κατά 8,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, η κάμψη είναι μεγαλύτερη με το σχετικό ποσοστό μείωσης να φτάνει στο 12,6%.

Η αγορά τροφίμων βρίσκεται σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι», με την υπόθεση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» να αποτελεί τον πρωταγωνιστή και ενδεχομένως και τον διαμορφωτή των εξελίξεων το επόμενο διάστημα. Η τύχη της εταιρίας, αν τελικώς θα υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα και θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο διάσωσης με επικεφαλής τον Σκλαβενίτη, θα κριθεί στα δικαστήρια στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η τελική απόφαση για την τύχη του Μαρινόπουλου, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ