2016-08-22 14:13:08
Φωτογραφία για Ποια ελληνική επένδυση βγάζει χρήμα τώρα
Με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται αντιμέτωπες με το σενάριο διόρθωσής τους και μάλιστα με άτσαλο τρόπο από τα ιστορικά τους υψηλά, όπως ο Γερμανικός Dax ή η αγορά της Νέας Υόρκης, όλα δείχνουν ότι και το επόμενο διάστημα το Χ.Α. θα συνεχίσει να… υπολειτουργεί και τις μετοχές να απαξιώνονται. Για δε την περίπτωση της Ελλάδας, όλοι έχουν βάλει τα… δυνατά τους για να στείλουν την επενδυτική δραστηριότητα στο ναδίρ. Η κυβέρνηση, με την υπέρμετρη φορολογία, που το 2017, ειδικά ως προς τη διανομή των κερδών, ο συντελεστής θ’ ανέβει στο 15% από 10%. Οι δανειστές και ειδικά ο SSM, που έδωσε παράταση ως τις 21 Οκτωβρίου για ν’ αντικατασταθούν οι διοικήσεις των τραπεζών, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα των «Π», ότι δεν βρίσκουν στελέχη που θα αναλάβουν τα ηνία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι επιλογές των δανειστών στέλνουν το μήνυμα στις αγορές ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι σκορποχώρι, τη στιγμή μάλιστα που τα NPLs ξεπερνούν τα 90 δις. ευρώ και τα NPEs πλησιάζουν τα… 120 δις. ευρώ! Οπότε, γεννάται το ερώτημα ποιος τρελός θα έρθει να βάλει τα λεφτά του σε μία αναδυόμενη αγορά, όπως η Ελληνική, η οποία αντικατοπτρίζει ταυτόχρονα μία οικονομία στο χείλος του γκρεμού;


Με τον τζίρο του Χρηματιστηρίου να έχει κάτσει σε επίπεδα… παραλίας, στα επίπεδα των 30 – 40 εκατ. ευρώ ημερησίως και με κινήσεις περισσότερο συντήρησης των επενδυτικών θέσεων, ειδικά στις τράπεζες, όλα επιβεβαιώνουν ότι το καλοκαίρι που πέρασε αποτελεί τον προάγγελο ενός ακόμα επικίνδυνου χρηματιστηριακά χειμώνα.

Ελληνικά ομόλογα

«Αν κάπου σήμερα βγαίνουν λεφτά στην Ελλάδα, είναι στην αγορά των ομολόγων», σημειώνει ο κ. Θ. Κρίντας, γενικός διευθυντής της Attica Wealth Asset Management. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 19% που έφθασε η απόδοση της Ελληνικής δεκαετίας, μετά την επιβολή των capital controls πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά και στο μεσοδιάστημα, όσο κρατούσε η «ηρωϊκή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, πλέον κινείται στα επίπεδα του 8%, μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον έμπειρο διαχειριστή, «οι ξένοι διακρατούν αυτές τις θέσεις που έχουν χτίσει στα ομόλογα και με την παραμικρή επιβεβαίωση από τους ξένους οίκους, το 8% σήμερα, μπορεί να γίνει 6%, σχεδόν όσο δανείστηκε η χώρα το 2014. Ακριβά μεν, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το ύψος από το οποίο κατεβαίνουν οι αποδόσεις, από πού έρχονται».

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters άλλωστε, με το υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και εν μέσω του τρίτου πακέτου διάσωσης απ' το 2009, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές ως το επόμενο καλοκαίρι προκειμένου να σηματοδοτήσει ότι στέκεται η χώρα και πάλι στα πόδια της.

Μόνο που η τελευταία προσπάθεια της χώρας το 2014 αποδείχθηκε μία λάθος κίνηση για όσους επέλεξαν να αγοράσουν τους ελληνικούς τίτλους: οι τιμές των ομολόγων γρήγορα υποχώρησαν και εξακολουθούν να παραμένουν κάτω απ' τις τιμές έκδοσης τους, κάτι που σημαίνει ότι πολλά funds εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μετρούν ζημιές. Με την προοπτική ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η εμπειρία του παρελθόντος ίσως να μην σταθεί εμπόδιο ώστε να δραστηριοποιηθούν εκ νέου ξένοι επενδυτές.

Σε μία ένδειξη ότι η Ελλάδα περνά το σημείο καμπή, η Γενική Κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,57 δισ ευρώ για το πρώτο επτάμηνο του 2016, πολύ πάνω απ' το στόχο των 874 εκατ. Ευρώ, σημειώνει το Reuters, το οποίο επίσης στέκεται στα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Reuters, η ελκυστικότητα των ελληνικών χρεογράφων θα εξαρτηθεί απ' την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τους όρους της τελευταίας συμφωνίας με τους δανειστές της.

Χρηματιστήριο… τζίφος

Σύμφωνα με την αγορά πάντως, οι ξένοι έχουν βγάλει από τα μόνιτορς τους την Ελλάδα. Οι λόγοι είναι γνωστοί, δύο από τους οποίους παρατέθηκαν στην αρχή, αλλά το recovery story χωρών, όπως της Ιταλίας, είναι πιο πειστικό σε σχέση με την Ελλάδα, που βρίσκεται σε ύφεση από το 2008, έχει χάσει επισήμως το 25 – 27% του ΑΕΠ της και έχουν επιβληθεί τρία μνημόνια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπορεί πάντως, να παραβλέψει κανείς, ότι τα παραδοσιακά επενδυτικά συγκροτήματα, όπως η Citigroup, η Deutsche Bank, η Fairfax, ο Πόλσον, JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Qatar, Fidelity, παραμένουν εδώ και χρόνια ως επισήμως καταγεγραμμένοι επενδυτές, στα μετοχολόγια, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, της Jumbo, των Folli Follie, του Μυτιληναίου, της Coca Cola. Κι αυτό αποτελεί την «μαγιά» για το μέλλον. Προς το παρόν όμως, το χρήμα ανακυκλώνεται στις ίδιες θέσεις από τα ίδια επενδυτικά σχήματα.

Ένας επιπλέον λόγος που οι ξένοι παραμένουν εκτός Χ.Α., είναι ότι θέλουν να μάθουν τους νέους «κανόνες» του παιχνιδιού για την Ελλάδα (διοικήσεις, ΤΧΣ, κόκκινα δάνεια). Και μέχρι να «γραφτούν» οι κανόνες οι ξένοι θα περιορίζονται σε κινήσεις trading. Παράλληλα, όμως, με την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει η αγορά για τις αυξήσεις κεφαλαίου στις ιταλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων στην γειτονική χώρα θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς την ελληνική αγορά. «Όλα δείχνουν ότι θα βράζουμε στο ζουμί μας για μεγάλο διάστημα», σημειώνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Π. Ζαμάνης. Κατά την άποψη του χρηματιστή, « οι ενεργοί επενδυτές δεν θα πρέπει να αφήνουν καμία ευκαιρία που δημιουργείται στο ταμπλό να πάει χαμένη». Που σημαίνει, οι αποδόσεις που θα προκύψουν, θα προέλθουν από το… επίμονο trading… 
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ