2016-08-23 14:56:04
Φωτογραφία για Σε… success story εξελίσσεται το ΤΟΜΑ τύπου Boxer
Άλλο ένα συμβόλαιο προμήθειας του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Boxer της κοινοπραξίας ARTEC GmbH δίνει την αίσθηση ότι το πρόγραμμα αρχίζει να εξελίσσεται σε «success story». Αυτή τη φορά είναι η Λιθουανία, η οποία υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 385,6 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια 88 μονάδων που θα ενισχύσουν τις χερσαίες δυνάμεις της.

Πρόκειται για γερμανο-ολλανδικό προϊόν, το οποίο έχει ισραηλινής κατασκευής τηλεχειριζόμενο πύργο, εξοπλισμένο με πυροβόλο των 30 χλστ., ενώ είναι εξοπλισμένο και με τους αντιαρματικούς πυραύλους τύπου «Spike LR», με μέση τιμή κτήσης ανά μονάδα τα 4,38 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι μέτοχοι της κοινοπραξίας ARTEC GmbH από γερμανικής πλευράς, είναι οι εταιρίες Krauss-Maffei Wegmann και Rheinmetall MAN Military Vehicles και από ολλανδικής η Dutch Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland.

Σε λιθουανική υπηρεσία, τα οχήματα θα μετονομαστούν από «Boxer» σε «Vilkas», ονομασία που προέρχεται από την ιστορία της Λιθουανίας (μυθικό πλάσμα, βγαλμένο από μεσαιωνικό θρύλο, η λέξη σημαίνει «λύκος»). Το πρόγραμμα υλοποίησε ο Οργανισμός Συνεργασίας Κοινών Εξοπλισμών (OCCAR: Organisation for Joint Armament Cooperation).


Τα πρώτα ΤΟΜΑ του τύπου θα παραδοθούν στα τέλη του 2017, ενώ οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2021. Τα ΤΟΜΑ θα παραλάβει η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «σιδηρούς λύκος» (Iron Wolf) και πιο συγκεκριμένα τα τάγματα «Grand Duke Algirdas» και «Grand Duchess Birutė Uhlan», για να μεταφέρουν τις δυνάμεις με ασφάλεια στο πεδίο της μάχης, αλλά και για να καταστρέφουν θωρακισμένους και μη στόχους σε απόσταση μέχρι 4 χιιόμετρα.

Το Boxer, πέραν της Λιθουανίας, αξιοποιείται επιχειρησιακά από τον γερμανικό (403 οχήματα) και τον ολλανδικό (200 οχήματα) Στρατό, ενώ είναι ένας από τους δυο τελικούς υποψήφιους στο πρόγραμμα της Αυστραλίας για 250 οχήματα, με την ανάθεση του συμβολαίου να αναμένεται το 2018.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ