2012-05-16 20:09:08
Φωτογραφία για Η ομορφιά μου ως δικτάτωρ
Εξαιρετικά πορτραίτα ακραίας προσωπικής... παρέμβασης. Αγνός διογκωμένος ναρκισσισμός, ή αλύπητος σαρκασμός για το τι σημαίνει καλλιτέχνης σήμερα;

Ο βρετανός καλλιτέχνης Philip Toledano παρουσιάζει το πρότζεκτ «Kim Jong Phil» που περιλαμβάνει γνωστές φωτογραφίες και έργα ζωγραφικής που αναπαριστούν τρεις διαβόητους δικτάτορες: τον Kim Il Sung,  τον Laurent Kabilla και τον Saddam Hussein. Μόνο που σε όλα αυτά έχει αντικαταστήσει το πρόσωπό τους με το δικό του.

Για τον Toledano ένα νέο είδος ομορφιάς φωτίζει τον ίδιο, όταν το φόντο γύρω του αποπνέει όλη εκείνη την ηρωική δύναμη και την υπεράνθρωπη ψυχραιμία με τις οποίες οι δικτάτορες παράγγελναν στους καλλιτέχνες να τους αναπαριστούν.

Ο ίδιος δηλώνει γι’ αυτήν την δουλειά του: «δεν κάνω τέχνη για τους άλλους, αλλά ως καλλιτέχνης που είμαι, οφείλω να ανοίξω ένα διάλογο μεταξύ των όσων έχω στο πυκνοκατοικημένο κρανίο μου και τον έξω κόσμο
. Έτσι, κατέληξα τελικά ότι για να αποδώσουν αυτές οι προσπάθειες μου και να παραμείνουν λειτουργικές οφείλω να παρουσιάζω στους θεατές ένα κοκτέιλ παραισθήσεων και ναρκισσισμού, που κάθε φορά θα πετάει τα μάτια τους έξω. Κατόπιν πολλής σκέψης λοιπόν, κατέληξα ότι το να είσαι καλλιτέχνης μοιάζει πολύ με το να είσαι δικτάτορας. Κι αυτό γιατί καλλιτέχνης σημαίνει να είσαι ασφυκτικά δέσμιος μιας τρελής αυταπάτης για τον ίδιο σου τον εαυτό. Βρίσκεσαι διαρκώς στον τόπο όπου οι λέξεις και οι ιδέες σου ηχούν πάντα σωστές και αληθινές. Ζεις συνέχεια μέσα στην επιχρυσωμένη ψευδαίσθηση που γεννά η μεγαλομανία σου. Κι εκεί δεν υπάρχει χώρος για να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου. Οφείλεις να πείθεσαι ο ίδιος ότι ανά πάσα στιγμή έχεις να πεις κάτι ζωτικής σημασίας. Επίσης οφείλεις να πιστεύεις ότι και ο κόσμος είναι σε μια διαρκή αναμονή του μηνύματος που εσύ θα του απευθύνεις»

Αν απ’ όλα τα παραπάνω κρατήσει κάποιος το ότι ο Toledano αναζητά  τον χώρο που θα του επιτρέψει να αμφισβητεί τον εαυτό του, αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για  φανφαρόνο. Αυτό εξάλλου εξηγεί γιατί περιοδικά και εφημερίδες σαν τα Vanity Fair, The New York Times magazine, The New Yorker, Esquire, GQ, Wallpaper, TheLondon Times, The Independent Magazine, Le Monde, Interview magazine και άλλα παρουσιάζουν τη δουλειά του.

Κάντε κλικ για να δείτε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

.gallery-item { width: 33%; }

  coolspotting.gr 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ