2016-08-25 08:34:41
Φωτογραφία για Ολονύχτιες έρευνες στα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός στην Ιταλία - Στους 159 ανέρχονται οι νεκροί
Άοκνα εργάζονταν όλη τη νύχτα τα σωστικά συνεργεία στην Ιταλία προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε τα κεντρικά της χώρας χθες τη νύχτα. Ο θλιβερός απολογισμός είναι μέχρι στιγμής 159 νεκροί αλλά εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Οι κάτοικοι των πόλεων της κεντρικής Ιταλίας πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο φοβούμενοι τους μετασεισμούς αλλά και λόγω της κατάρρευσης των σπιτιών τους ενώ στο Αματρίτσε, που σχεδόν ισοπεδώθηκε , το ξενοδοχείο Roma αναδεικνύεται σε σύμβολο της τραγωδίας. Με ιστορία εκατόν είκοσι χρόνων, το φημισμένο ξενοδοχείο εκτιμάται πως φιλοξενούσε τουλάχιστον 70 ανθρώπους και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί μόλις επτά.

Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός- και τόσο μικρό το εστιακό του βάθος που έγινε αισθητός μέχρι στη Μπολόνια στο βορρά και τη Νάπολι στο νότο, σε απόσταση μεγαλύτερη των 220 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του.


Για «νύχτα- εφιάλτη» μίλησε ο Alessandro Gabrielli, ένας από τους εκατοντάδες που ετοιμάζονταν να κοιμηθούν στις σκηνές που έστηναν τα σωστικά συνεργεία σε ανοιχτούς χώρους για να φιλοξενηθούν άνθρωποι που έμειναν άστεγοι. «Ξύπνησα με έναν θόρυβο που έμοιαζε με βόμβα», είπε, περιγράφοντας την προχθεσινή νύχτα και τη στιγμή του σεισμού.

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών μέσα στη νύχτα επιβραβεύτηκαν με τη διάσωση ενός 10χρονου κοριτσιού, που είχε περάσει περισσότερες από 17 ώρες μέσα στα συντρίμμια στο χωριό Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Άλλα παιδιά ήταν λιγότερο τυχερά: στο Ακούμολι μεταξύ των θυμάτων είναι μια ολόκληρη οικογένεια, οι γονείς και οι δυο γιοι τους, ηλικίας εννέα ετών και 8 μηνών που χάθηκαν όταν το σπίτι τους ισοπεδώθηκε από το σεισμό. Την 'ωρα που τα σωστικά συνεργεία απομάκρυναν το νεκρό κορμάκι του βρέφους, η γιαγιά του τα έβαζε με τον Θεό: «Τους πήρε όλους μεμιάς!», θρηνούσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συγκάλεσε για σήμερα υπουργικό συμβούλιο για να αποφασιστούν μέτρα αρωγής προς τους σεισμόπληκτους. «Σήμερα είναι μια μέρα δακρύων, αύριο μπορούμε να μιλήσουμε για την ανοικοδόμηση», δήλωσε αργά χθες βράδυ στους δημοσιογράφους, γνωστοποιώντας πως ο απολογισμός των νεκρών ήταν τότε 120 και οι τραυματίες είχαν φτάσει τους 368.

Πλέον ήδη ο αριθμός των 159 νεκρών θεωρείται πως θα αλλάξει με την πολιτική προστασία να προειδοποιεί πως οι αγνοούμενοι είναι ακόμα πολλοί. Αν δει άλλωστε κανείς αεροφωτογραφίες από το Αματρίτσε πριν και μετά το σεισμό μπορεί να συνειδητοποιήσει πως η περιοχή έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ