2016-08-26 18:27:47
Φωτογραφία για Τι τηλεόραση να πάρω;
Σήμερα, με τις πλάσμα τηλεοράσεις να έχουν αποχωρήσει ουσιαστικά από την αγορά, οι επιλογές που υπάρχουν όσον αφορά την επιλογή μιας καινούριας τηλεόρασης, σαφώς και είναι λιγότερες. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση έχει “παγιωθεί” αρκετά, με τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων μοντέλων να περιλαμβάνουν πλέον συγκεκριμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν παρόλα αυτά αρκετές παράμετροι που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας πριν αποφασίσετε να… βάλετε το χέρι στην τσέπη.

Μέγεθος οθόνης

Αναμφισβήτητα, από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσετε. Οι οθόνες των τηλεοράσεων υπολογίζονται διαγωνίως, και κυμαίνονται σε μέγεθος από λιγότερες από 20 έως περισσότερες από 80 ίντσες. Οι τηλεοράσεις που προορίζονται για την κουζίνα ή για μικρά υπνοδωμάτια δε θα πρέπει να ξεπερνούν τις 32’’ (το πολύ), ενώ σε περίπτωση που θέλετε να τοποθετήσετε την τηλεόραση στο σαλόνι σας, ο μόνος περιορισμός… είναι η τσέπη σας
. Ιδιαίτερα δε για τη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και την απόσταση που θα κάθεστε απέναντι από την τηλεόραση. Στο Internet θα βρείτε αρκετούς “TV size calculators” (π.χ. http://tinyurl.com/zhcq24k) που μπορούν να σας προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά το ιδανικό μέγεθος της τηλεόρασης που θα πρέπει να επιλέξετε ανάλογα την απόσταση που θα κάθεστε από αυτήν, αλλά και την ανάλυσή της. Σε γενικές γραμμές πάντως, για να απολαύσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τη νέα σας τηλεόραση στο σαλόνι, προτείνουμε να μην “πέσετε” κάτω από τις 50’’ – εκτός φυσικά αν δεν σας το επιτρέπει ο χώρος.

Δύο ιδιαίτερα οικονομικές προτάσεις για το υπνοδωμάτιο, αποτελούν η LG 22MT44DP-PZ με μέγεθος 21.5'' (€134), όπως και η Sharp LC24CHE4000E στις 24'' (€159). Μια από τις πιο οικονομικές 32άρες για το σαλόνι, είναι η Turbo-X TXV-3234 (€149), ενώ αν “ανεβείτε” στις 40’’, μπορείτε να δείτε την Hitachi 40HBT42A στα €299. Στις 55’’ τέλος, προτείνουμε τις (€899) και Samsung UE55JU6800 (€999).

Full HD ή Ultra HD;

Οι όροι αυτοί αναφέρονται στη native ανάλυση της τηλεόρασης. Το βασικό που θα πρέπει να προσέξετε εδώ, είναι η τηλεόραση να αναφέρεται τουλάχιστον ως Full HD, που σημαίνει ότι θα έχει ανάλυση 1920 x 1080 pixels. Προσοχή, γιατί στην αγορά υπάρχουν σήμερα οικονομικά μοντέλα που διαφημίζονται ως “HD Ready” με ανάλυση 1280x720 pixels, τα οποία καλό θα είναι να αποφύγετε, εκτός αν το budget σας είναι πολύ περιορισμένο.

Το πρότυπο UHD, γνωστό και ως 4K, προσφέρει ανάλυση 3840 x 2160, που είναι ουσιαστικά τετραπλάσια από την αντίστοιχη Full HD. Η διαφορά στην ποιότητα αυτής της τεράστιας πραγματικά ανάλυσης φαίνεται περισσότερο σε πολύ μεγάλες οθόνες - τουλάχιστον 65’’ ή μεγαλύτερες - ενώ, χρειάζεται να προβάλλεται φυσικά και αντίστοιχο περιεχόμενο που να την εκμεταλλεύεται. Για να κατανοήσετε καλύτερα αυτές τις αναλογίες, σημειώστε, ότι, το τηλεοπτικό σήμα της Digea που χρησιμοποιούν σήμερα οι ελληνικοί δέκτες είναι σε ανάλυση Standard μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχουμε παρατηρήσει ανάλογο περιεχόμενη υψηλής ανάλυσης. Στις 40’’ και σε ανάλυση Ultra HD μπορείτε να βρείτε την Samsung UE40JU6000 (€459) ενώ στις ίδιες ίντσες αλλά σε ανάλυση Full HD, τη Philips 40PFH4100/88 40'' (€317).

Χρειάζεστε smart TV;

Στην πραγματικότητα, ίσως να μη χρειαστεί να απαντήσετε καν στο παραπάνω ερώτημα, αφού από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να επενδύσετε σε ένα σύγχρονο μοντέλο, το πιθανότερο είναι αυτό να περιλαμβάνει ορισμένες (ή περισσότερες) “έξυπνες” λειτουργίες. Η εικόνα της αγοράς μας δείχνει, ότι 6 στις 10 τηλεοράσεις που πωλούνται σήμερα, είναι Smart TVs. Οι έξυπνες τηλεοράσεις, συνδέονται στο Διαδίκτυο και σας προσφέρουν τη δυνατότητα – μεταξύ άλλων - να παρακολουθήσετε online streaming περιεχόμενο από υπηρεσίες τύπου Netflix. Δεν έχουν φυσικά όλες οι smart TVs την ίδια “δυναμική”.

Οι οικονομικές “έξυπνες” τηλεοράσεις περιλαμβάνουν συνήθως μόνο τις δημοφιλέστερες εφαρμογές όπως είναι για παράδειγμα το Youtube και το Facebook, ενώ, άλλα ακριβότερα μοντέλα, έχουν ενσωματωμένο web browser, προσφέρουν δυνατότητα πλοήγησης με τη φωνή σας, ενώ σας επιτρέπουν να προβάλλετε περιεχόμενο από τη φορητή συσκευή σας στη “μεγάλη οθόνη”.

Αν πάλι, θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και να προτιμήσετε μια συμβατική τηλεόραση, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να συνδέσετε σε αυτήν μια εξωτερική συσκευή τύπου Apple TV που θα προσθέσει στην τηλεόραση δυνατότητες online streaming, αναπαραγωγή media αρχείων (media player), ή πολλές ακόμα δημοφιλείς online εφαρμογές (π.χ. Raspberry Pi 3, €43). Προτεινόμενες Smart TVs είναι οι F&U FLS32225 (32’’, €209), Sony KDL 48R550C (48’’, €489), αλλά και η Turbo-X TXV-5540SMT (55", 449).

Γωνίες θέασης

Παρά τις πολλές βελτιώσεις, οι περισσότερες οθόνες LCD εξακολουθούν να έχουν ένα αρκετά σημαντικό μειονέκτημα: περιορισμένες γωνίες θέασης. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα εμφανίζεται στο “100%” μόνο από ένα αρκετά στενό οπτικό φάσμα ακριβώς μπροστά από την οθόνη. Έτσι, σας συνιστούμε να ελέγξετε τη γωνία θέασης της τηλεόρασης που σκέφτεστε να αγοράσετε παρακολουθώντας κάποιο εκθεσιακό κομμάτι στο κατάστημα, από τα πλάγια, καθώς και από πάνω και κάτω από το κύριο τμήμα της εικόνας. Καθώς απομακρύνεστε από το κέντρο της οθόνης, η εικόνα μπορεί να εμφανιστεί με αμυδρά ή “ξεπλυμένα” χρώματα, χάνοντας την ακρίβεια της αντίθεσης των χρωμάτων. Σε γενικές γραμμές, οι τηλεοράσεις που χρησιμοποιούν "IPS" πάνελ προσφέρουν ευρύτερες από το μέσο όρο γωνίες θέασης, αν και αυτό μπορεί μερικές φορές να αποβεί εις βάρος της αντίθεσης.

Curved, OLED και 3D τηλεοράσεις

Οι τηλεοράσεις κυρτής οθόνης, γνωστές και ως “curved” θεωρητικά τουλάχιστον προσφέρουν εικόνα με λιγότερες αντανακλάσεις, και ελαφρώς καλύτερες γωνίες θέασης, άρα και καλύτερη συνολικά τηλεοπτική εμπειρία. Στην πραγματικότητα οι βελτιώσεις συγκριτικά με τις συμβατικές οθόνες είναι από ελάχιστες έως εξαιρετικά δυσδιάκριτες. Οι curved τηλεοράσεις παρόλα αυτά, είναι αναμφισβήτητα… πιο όμορφες. Αυτός είναι κατά τη γνώμη μας και ο καλύτερος λόγος για να προμηθευτείτε μια τηλεόραση που ενσωματώνει αυτή την τεχνολογία.

Το 3D είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση. Πρόκειται σίγουρα για ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, αλλά δεδομένου του περιορισμένου περιεχομένου που υπάρχει στην αγορά, θεωρούμε ότι δε θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη σας προτεραιότητα.

Αντίθετα, η OLED τεχνολογία είναι κάτι στο οποίο αξίζει να επενδύσετε, αν και θα χρειαστεί να βάλετε το χέρι… αρκετά βαθιά στην τσέπη. Οι OLED οθόνες είναι ιδιαίτερα λεπτές, πολύ ελαφριές, έχουν σαφώς μικρότερη κατανάλωση από τις συμβατικές, ενώ προσφέρουν μακράν και την καλύτερη εικόνα. Αναλογικά δεν μπορούν παρά να μας θυμίζουν τις τηλεοράσεις πλάσμα, οι οποίες είχαν πολύ καλύτερη εικόνα από τις LCD, αλλά ουσιαστικά εξαφανίστηκαν από την αγορά λόγω μεγάλου μεγέθους, βάρους και κόστους.

Οι τιμές των curved TVs μπορεί να κυμαίνονται σε αρκετά προσιτά (Samsung UE40J6300, 40’’, €499), ή λιγότερα προσιτά επίπεδα (Sony KD55SD8505, 55’’, €2069). Αντίθετα οι αντίστοιχες τιμές των OLED τηλεοράσεων είναι ιδιαίτερα υψηλές (π.χ. LG 55EG920V, 55", €2499 και LG 65EC970V, 65", €4999). Όσον αφορά το 3D τέλος, υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο σε τιμές όσο και σε χαρακτηριστικά, ανάλογα πάντα και με τις τεχνολογίες που επιπλέον ενσωματώνονται (π.χ. Panasonic TX-40CS630, 40’’, €499 και Sony KD65XD9305, 65'', €3649).

Συνδεσιμότητα

Είναι μια παράμετρος που δε λαμβάνουν ιδιαίτερα υπ’ όψιν τους οι καταναλωτές, αλλά μπορεί ουσιαστικά να αποτελέσει σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικό αγοραστικό παράγοντα. Αναφερόμαστε κυρίως στα πιο οικονομικά μοντέλα τηλεοράσεων, καθώς, συνήθως, τα ακριβότερα μοντέλα προσφέρουν τόσο το πλήθος όσο και την ποικιλία των συνδέσεων που απαιτούνται από τον καταναλωτή. Η πιο δημοφιλής σύγχρονη “θύρα” είναι η HDMI, η οποία μεταφέρει τόσο βίντεο όσο και ήχο για αναπαραγωγή από την τηλεόραση. Πιθανότατα θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2-3 θύρες HDMI για τα “βασικά” (media player, game console, Blu-Ray player) και ίσως και κάποιες αναλογικές (Component, S-Video, Composite) αν έχετε στη διάθεσή σας παλαιότερες συσκευές. Έτσι, με βάση τα παραπάνω, φροντίστε να “τσεκάρετε” το μοντέλο της τηλεόρασης που έχετε βάλει “στο μάτι”, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Σημειώστε τέλος, ότι, αν σκοπεύετε να τοποθετήσετε την τηλεόραση στον τοίχο, καλό θα είναι να υπάρχουν και κάποιες βασικές θύρες στο πλάι της τηλεόρασης, οι οποίες θα σας διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό στις συνδεσμολογίες. 
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ