2016-08-27 18:44:10
Φωτογραφία για Αύξηση αλλεργικών προβλημάτων και των περιστατικών άσθματος
Χρήσιμες συμβουλές στον πληθυσμό δίνει η μικροβιολόγος Εύη Πολύζου – Ξαϊδάρα για τις αλλεργίες, με αφορμή το τραγικό περιστατικό, που έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σφήκας η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Βλασίου Γεωργία Καρκαλά.

Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί προ ετών στη Ν. Αγχίαλο και η μικροβιολόγος, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ζητά από τον κόσμο να μην αφήνει στην τύχη της την αλλεργία και να επισκέπτεται αλλεργιολόγο, όταν εμφανιστούν συμπτώματα στο δέρμα ή στο αναπνευστικό από τσιμπήματα.

Η γιατρός εκτίμησε ότι η άτυχη πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου είχε συμπτώματα αλλεργίας στο παρελθόν και αν είχε μαζί της μια ένεση αδρεναλίνης, θα είχε σώσει τη ζωή της (ίσως και αντισταμινικό ή κορτιζόνη, μόνο που η δεύτερη ίσως να μην προλαβαίνει τα συμπτώματα).

Αυξήθηκαν τα αλλεργικά προβλήματα

«Η αλλεργία στα υμενόπτερα (σφήκες και μέλισσες), όσο απλή μπορεί να φαίνεται, μπορεί να φέρει ακόμη και τον θάνατο», είπε η κ. Πολύζου – Ξαϊδάρα, που τόνισε ότι τα αλλεργικά προβλήματα, ειδικά την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό και το άσθμα φθάνει στο 16%.


Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς με κάποια φάρμακα, με σωστές οδηγίες, ακόμη και με προληπτικό έλεγχο, μπορούμε να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε κυρίως τα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα σε τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας είναι μια μεγάλη τοπική αντίδραση στο σημείο που τους τσίμπησε το έντομο, εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων, βήχας, δύσπνοια ή μπούκωμα, καταρροή ή φτέρνισμα και σε χειρότερες περιπτώσεις ζαλάδα και απώλεια των αισθήσεων.

Η μικροβιολόγος συνέστησε σε κάποιον που έχει συμπτώματα να επισκεφθεί γιατρό αλλεργιολόγο, για να γίνει αιματολογικός έλεγχος και δερματικά τεστ. «Με τον τρόπο αυτό, κάποιος που έχει πρόβλημα μπορεί να κάνει εμβόλιο για τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας και να σώσει τη ζωή του», είπε.

Κατά βάση κληρονομική

Όταν υπάρχει αλλεργικό άτομο στην οικογένεια, τα παιδιά θα εμφανίσουν κατά 60-80% αλλεργία σε μεγάλο βαθμό, είτε στο δέρμα, είτε στο αναπνευστικό, είπε η κ. Πολύζου.

Η γιατρός συνέστησε στους γονείς να επισκεφθούν αλλεργιολόγο για να τους δώσει οδηγίες, ώστε τα συμπτώματα σε πρώτη φάση να αντιμετωπιστούν και σε δεύτερη φάση να μην εξελιχθούν, είτε σε άσθμα ή ακόμη πολλές φορές να μην αποβεί μοιραία για τη ζωή τους.

«Τα αλλεργικά προβλήματα, ειδικά την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό και το άσθμα φθάνει στο 16% που είναι μεγάλο. Με κάποια φάρμακα και με σωστές οδηγίες, ακόμη και με προληπτικό έλεγχο, μπορούμε να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε κυρίως τα συμπτώματα», είπε η μικροβιολόγος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ