2016-08-29 16:42:14
Φωτογραφία για Αντιδράσεις για τους πρόσφυγες της Κρήτης – Ποιοι ανοίγουν τις… αγκάλες και ποιοι εκφράζουν ανησυχία
Σωρεία αντιδράσεων εκφράζουν οι φορείς της Κρήτης μετά τις ανακοινώσεις Μουζάλα για την προώθηση 2.000 προσφύγων στο νησί και την δημιουργία τεσσάρων κέντρων φιλοξενίας στους τέσσερις νομούς.

Μετά τον διχασμό απόψεων που κυριάρχησε στην συνεδρίαση των δημάρχων στην ΠΕΔ, οι θέσεις διίστανται και στους φορείς του νησιού.

Κάποιοι φορείς ανοίγουν τις… αγκάλες τους για τους πρόσφυγες λέγοντας πως «όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε» ενώ κάποιοι άλλοι εκφράζουν προβληματισμούς και ανησυχίες για το πώς θα επιτευχθεί όλο αυτό το σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση.

Το cretapost σας παρουσιάζει αναλυτικά τις τελευταίες απόψεις που έχουν ανακοινωθεί:

Ανοίγει την… αγκαλιά της η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης

«Εμείς στις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης ανοίγουμε την αγκαλιά μας στους ανθρώπους που η μοίρα τους έφερε στην γειτονιά μας… Τα σχολεία μας έχουν πολλά να προσφέρουν στους καλοδεχούμενους συνανθρώπους μας» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και ο Περιφερειακός Διευθυντής.


Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται μεταξύ άλλων το αίσθημα της φιλοξενείας που κυριαρχεί στην Κρήτη αλλά και τα όσα γίνονται στα ελληνικά σχολεία ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους.

«Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια μαθητές από άλλες πατρίδες να μοιράζονται το ίδιο θρανίο με ελληνόπουλα, αφού έμαθαν τη γλώσσα και τον τρόπο ζωής μας, και που στα διαλείμματα το ίδιο χαμόγελο με τα δικά μας παιδιά σημαδεύει το πρόσωπό τους. Έχουμε δει παιδιά μεταναστών και προσφύγων να πρωτεύουν στα γράμματα και στο ήθος, που με επιμέλεια και όρεξη κατακτούν πρωτιές Στα βιβλία μας, τα κείμενα μιλούν για το νέο πρόσωπο της χώρας μας μετά τον ερχομό των μεταναστών και προσφύγων, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού οι μαθητές μας γράφουν στην ορθογραφία «ξένος – φίλος», μέχρι και στην τελευταία τάξη του Λυκείου η παρουσία του «άλλου» του διαφορετικού, γίνεται παιδαγωγικός στόχος και μετουσιώνεται σε διδακτικό βίωμα… Σε ένα σχολείο που από παλιά κατάφερε να χωρέσει τις περιπέτειες της Ελλάδας, άλλοτε ως Προσφυγιά μετά το 1922, άλλοτε ως ορφάνια από τη μετανάστευση στην Αμερική, Αυστραλία και Γερμανία, όπως κι αργότερα στα χρόνια της χούντας τα παιδιά των κυνηγημένων εύρισκαν ανοιχτή την αγκαλιά του δασκάλου…

Και, πώς αλλιώς τάχατες να γινόταν σε μια χώρα που οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι πατεράδες μας μετανάστες και τα παιδιά μας σήμερα πάλι μετανάστες;», αναφέρεται.

Δείτε εδώ αναλυτικά την κοινή ανακοίνωση

«Θα ζήσουμε όλοι μαζί!» – Κοινωνικό στέκι μεταναστών

Μία ανακοίνωση… ουσίας εξέδωσαν από κοινού το Κοινωνικό στέκι Μεταναστών Χανιών και η Πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες νομού Ρεθύμνου για τους πρόσφυγες που αναμένεται να φτάσουν στην Κρήτη.

Στην ανακοίνωση περιγράφονται το πώς πρέπει να γίνουν οι υποδομές περιλαμβάνονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής.

«Απειλή πρώτα για τους ίδιους τους πρόσφυγες και βέβαια και για την υπόλοιπη κοινωνία είναι τα απομονωμένα κλειστά στρατόπεδα, χωρίς κατάλληλες εγκαταστάσεις, χωρίς ούτε επαρκείς υποδομές υγιεινής. Απειλή είναι όσοι κερδοσκοπούν αναλαμβάνοντας τη σίτιση προσφύγων και τελικά τους παρέχουν μόνο πατάτες.

Για αυτό απαιτούμε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Προτεραιότητα στην εξεύρεση σπιτιών και διαμερισμάτων για τις πιο ευπαθείς ομάδες και μικρές δομές φιλοξενίας και όχι απομονωμένα στρατόπεδα “στο πουθενά”. Κατάλληλες υποδομές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με την έκφραση «Θα ζήσουμε όλοι μαζί!».

Δείτε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση

«Η Κρήτη δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στους μετανάστες αλλά… χρειάζεται σχέδιο»

«Η Κρήτη δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στους μετανάστες» δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους όλα τα Εργατικά Κέντρα του νησιού αλλά όπως τονίζουν «χρειάζεται σχέδιο».

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως θα πρέπει να προστατευθεί ο τουρισμός του νησιού ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να «εξασφαλίσει την χρηματοδότηση μέχρι και του τελευταίου ευρώ για την αξιοπρεπή διαβίωση τους για όσο διάστημα φιλοξενηθούν στο νησί μας».

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ