2012-05-16 23:00:18
Φωτογραφία για ΕΝΑΡΞΗ ΜΕΤ'ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΛΑΝΤΙΤΣ
Άρχισε σήμερα η δίκη του στρατηγού... Ράτκο Μλάντιτς στο Δ. Δ. της Χάγης 20 χρόνια μετά τον πόλεμο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει κλείσει ακόμη το μελανό φάκελο των εγκλημάτων πολέμου που σημειώθηκαν μετά την κατάρρευση της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990. Αποκορύφωμα της θηριωδίας θεωρείται ειδικότερα ο πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την περίοδο 1992-1995, αφήνοντας πίσω του ανεξίτηλα τραύματα στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Μετά από 15 χρόνια, συνελήφθη μόλις πέρυσι σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Σερβίας ως ο τελευταίος καταζητούμενος από τους πρωτεργάτες του πολέμου της Βοσνίας. Μετά από καθυστερήσεις και δικονομικά κωλύματα, η διαδικασία ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου άρχισε σήμερα εν μέσω εντάσεων. Έξω από το Δικαστήριο συγκεντρώθηκαν μέλη της οργάνωσης «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» εκπροσωπώντας τις οικογένειες των θυμάτων και ζητώντας την καταδίκη του.


Δίκη μετ’ εμποδίων

Η δίκη ξεκίνησε με την απαγγελία των κατηγοριών. Ο Ράτκο Μλάντιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για το σχεδιασμό της σφαγής 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, την αιματηρή πολιορκία του Σαράγεβο, καθώς και το συντονισμό βιαιοπραγιών κατά την περίοδο 1992-1995. Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα αποτελεί τη μαζικότερη εξόντωση πληθυσμού μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη άφησε πίσω του 100.000 νεκρούς και 2,2 εκατομ. αστέγους. Σε περίπτωση καταδίκης, η ποινή που προβλέπεται να του επιβληθεί είναι η ισόβια κάθειρξη.

Ο 70χρονος πλέον Μλάντιτς αρνήθηκε σήμερα εκ νέου τις κατηγορίες, αφού πρώτα χειροκρότησε σαρκαστικά τους δικαστές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα. Οι συνήγοροί του προσπαθούν με κάθε δικονομικό μέσο να καθυστερήσουν τη δίκη. Την περασμένη Δευτέρα είχε υποβληθεί αίτηση για εξάμηνη αναβολή με την αιτιολογία της επιλεκτικής χρήσης από τις εισαγγελικές αρχές αποδεικτικών στοιχείων, ενώ προηγουμένως είχαν υποβάλει και αίτηση εξαίρεσης του προέδρου του δικαστηρίου Αλφόνς Όριε λόγω υπονοιών για μεροληψία.

Συν τοις άλλοις, οι συνήγοροι του Μλάντιτς επικαλέστηκαν και πάλι την άσχημη κατάσταση της υγείας του ως επείγοντα λόγο αναβολής. Η εξέταση του αιτήματος μαζί με τη συνέχιση τις ανάγνωσης του κατηγορητηρίου θα συνεχιστεί την Πέμπτη μέχρι την επανέναρξη της διαδικασίας στις 29/5.

Αναβιώνουν μνήμες εμφύλιου σπαραγμού

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όλοι παρακολουθούν τη δικη με αμείωτο ενδιαφέρον. Οι μνήμες του πολέμου είναι ακόμη νωπές. Η 73χρονη Άιζα Χούκιτς έχασε το γιο της το 1995 στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα παθαίνοντας σοκ και μη μπορώντας μέχρι σήμερα να ορθοποδήσει. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη και να περάσει τα επόμενα χρόνια της ζωής της μέχρι σήμερα σε ένα νατοϊκό στρατόπεδο κάτω από αντίξοες συνθήκες. «Πρέπει να καταδικαστεί», είπε η κόρη της, Χάιρα. Για τους μουσουλμάνους της περιοχής μια τέτοια καταδίκη θα αποτελέσει δικαίωση.

Τα τότε σχέδια «εθνικής κάθαρσης» του Μλάντιτς αφορούσαν τον αφανισμό του συνόλου των μουσουλμάνων της περιοχής. Ωστόσο σήμερα εξακολουθούν να ζουν αρκετοί μουσουλμάνοι στην πόλη της Σρεμπρένιτσα, περιμένοντας με αγωνία να ακούσουν την τελική απόφαση του Δικαστηρίου για την τύχη του πρώην ισχυρού στρατηγού.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ