2016-09-01 00:35:33
Φωτογραφία για Επί ποδός η Αριστοτέλους για την εποχική γρίπη. Τι δηλώνουν Μπασκόζος-Ρόζενμπεργκ
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου 

- Virus.com.gr

Μάθημα φαίνεται πως έγινε το περσινό πάθημα για την εποχική γρίπη, η οποία κόστισε στη χώρα μας 408 νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 197 θανάτους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εφόσον είχε εγκαίρως δημιουργηθεί “ασπίδα” προστασίας έναντι του Η1Ν1 με τον εμβολιασμό, καθώς και με την έγκαιρη στελέχωση των ΜΕΘ.

Η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας που θα συντονίσει τη φετινή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την αναχαίτιση της γρίπης, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεργασίας που είχε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, χθες Τρίτη στην Αριστοτέλους.

«Κορμό» αυτής της προσπάθειας αποτελεί ο όσο το δυνατό πλατύτερος εμβολιασμός των πολιτών που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας.


«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να μην εμβολιάζονται οι επαγγελματίες υγείας και οι ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού» αναφέρει στο Virus, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας.«Ωστόσο, δεν θα πάμε στο άλλο άκρο για να φτάσουμε σε καταστάσεις που είχαμε φτάσει κάποια χρόνια πριν και τις οποίες πληρώνουμε τώρα» διευκρινίζει.

Στη σχετική καμπάνια θα επιστρατευτούν άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, ενώ ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη πραγματοποίησης αντιγριπικού εμβολιασμού, θα διαδραματίσει και η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή, η Αριστοτέλους θα ενεργοποιήσει και τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων.

«Είναι ηθική υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία ο εμβολιασμός των λειτουργών της υγείας και των ευαίσθητων ομάδων» τονίζει σχετικά ο κος Μπασκόζος.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την εποχική γρίπη θα είναι έτοιμο σε περίπου δέκα (10) ημέρες. Παρά ταύτα, ανοιχτό μένει το ζήτημα της ολοκλήρωσης των προσλήψεων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των ΜΕΘ.

«Έχουν ήδη προσληφθεί πάρα πολύ γιατροί και νοσηλευτές. Το ζητούμενο είναι αυτό να μεταφραστεί σε άνοιγμα νέων κρεβατιών ΜΕΘ και σε επάρκεια κρεβατιών ΜΕΘ όταν θα χρειαστούν πάλι του χρόνου το Δεκέμβρη» δηλώνει στο Virus ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πράγματι, οι προσλήψεις έχοντας περάσει από χίλια κύματα έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό, ενώ όσες εκκρεμούν αφορούν σε θέσεις για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και αναμένεται να επαναπροκηρυχθούν.

Όπως τονίζει ο κος Ρόζενμπεργκ οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν επιδείξει τέτοια ετοιμότητα ξανά στο παρελθόν. «Ποτέ άλλοτε οι υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και γενικότερα οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας δεν έχουν κινητοποιηθεί τόσο νωρίς για να προβλέψουν και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επερχόμενη επιδημία εποχικής γρίπης» αναφέρει σχετικά.

Όπως εξηγεί, ωστόσο, το ζήτημα είναι να υπάρξει ανταπόκριση από τον κόσμο, απευθύνοντας έκκληση σε επαγγελματίες υγείας και ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν από τώρα.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ