2016-09-03 18:33:10
Φωτογραφία για Ποια είναι η διαδικασία μέχρι την τελική χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών
Ενενήντα ημέρες θα έχουν στη διάθεσή τους για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα όσοι πήραν κατοχύρωσαν τηλεοπτική άδεια όσο και εκείνοι που έφυγαν με άδεια χέρια από τη δημοπρασία.

Η διαδικασία της δημοπρασίας ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα ύστερα από 66 ώρες κατά τις οποίες οι διεκδικητές των αδειών έμειναν κλεισμένοι στο κτήριο- φρούριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης δίνοντας τη δική τους «μάχη» για την επίτευξη του σκοπού τους: της απόκτησης μιας από τις τέσσερις πολυπόθητες άδειες.

Κερδισμένοι αναδείχθηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και Αντέννα και οι επιχειρηματίες Ιωάννης Καλογρίτσας και Βαγγέλης Μαρινάκης.

Τι θα γίνει τις επόμενες 90 ημέρες

Μπορεί με την ανακοίνωση των τεσσάρων υπερθεματιστών να έλαβε τέλος το τριήμερο της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών, άρχισε όμως το 90ήμερο που θα κρίνει πολλά για τη μορφή που θα πάρει το τηλεοπτικό τοπίο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή», αυτά είναι τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα αυτό:


1. Πρακτικό: Το συντάσσει η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και σε αυτό περιέχονται τα αποτελέσματα της κάθε φάσης με την ανάδειξη του προσωρινού υπερθεματιστή

2. Πίνακας Επιλαχόντων: Ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά βάσει της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλαν

3. Έλεγχος πόθεν έσχες: Η Επιτροπή διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση αδειών οι πλειοδότες. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε ημερών και γίνεται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά, αν και η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει και πρόσθετα.

4. Επιλαχόντες: Σε περίπτωση που κάποια οικονομική προσφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάποιον πλειοδότη, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων. Γίνεται και πάλι έλεγχος πόθεν έσχες

5. Έγκριση πλειοδοτών: Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες κι αυτό υπογράφεται από τον ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο

6. Η καταβολή του τιμήματος: Γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις με τραπεζικές επιταγές σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των πλειοδοτών, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η Τρίτη εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας.

7. Κακοπληρωτές: Αν κάποιος πλειοδότης δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας κηρύσσεται έκπτωτος, η εγγυητική επιστολή του καταπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων

8. Ανακήρυξη πλειοδοτών: Ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του υπουργού Επικρατείας

9. Χορήγηση αδειών: Γίνεται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά εντός 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος. Εντός 60 ημερών επιστρέφονται στους μειοδότες υποψηφίους οι εγγυητικές επιστολές

Η σειρά και το κόστος των αδειών

Την πρώτη άδεια εξασφάλισε ύστερα από 56 γύρους ο ΣΚΑΪ στις 20:50 το βράδυ της πρώτης μέρας της δημοπρασίας, της Τρίτης, και το τίμημά της έφτασε τα 43,6 εκατομμύρια ευρώ. Με το ποσό αυτό, είναι η άδεια που αποκτήθηκε φθηνότερα.

Τη δεύτερη άδεια εξασφάλισε ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ύστερα από 78 γύρους με διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 15:25 το μεσημέρι της Τετάρτης. Το αντίτιμό της διαμορφώθηκε στα 52,6 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη άδεια ανήκει, ύστερα από 99 γύρους, στον ΑΝΤ1, που εκπροσωπήθηκε από τους Θοδωρή Κυριακού και Στρατή Λιαρέλη. Η δημοπράτησή της ολοκληρώθηκε στις 11:20, λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης και η άδεια αυτή είναι και η ακριβότερη καθώς κόστισε 75,9 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία άδεια χρειάστηκε 117 γύρους για να δοθεί και κατοχυρώθηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την Alter Ego στις 02:35 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Με αυτήν ολοκληρώθηκε και η όλη διαδικασία της δημοπρασίας. Κόστισε 73,9 εκατ. ευρώ.

Τα ζευγάρια των τελικών για τις τέσσερις άδειες

Σε ένα εντυπωσιακό μπρα ντε φερ εξελίχθηκε η διαδικασία της δημοπρασίας και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα «ζευγάρια» των δύο μονομάχων-διεκδικητών που έφτασαν στην τελική φάση για τις τέσσερις άδειες, στη φάση δηλαδή όπου οι διεκδικητές που έχουν προσφέρει τα μεγαλύτερα τιμήματα καλούνται από την Επιτροπή να καθορίσουν σε κλειστούς φακέλους την τελική ανώτερη προσφορά τους.

Πρώτη άδεια

Για την πρώτη άδεια, το πρώτο δίδυμο επιχειρηματιών αποτελείται από τον Γ. Αλαφούζο και τον Β. Καλογρίτσα.

Νικητής τελικά αποδείχθηκε ο κ. Γ. Αλαφούζος με 43,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο χαμένος του γύρου ο κ. Β. Καλογρίτσας προσέφερε 40 εκατ. ευρώ.

Δεύτερη άδεια

Ο Β. Καλογρίτσας όμως μπήκε στον τελικό γύρο και για τη δεύτερη άδεια αυτή τη φορά με τον Β. Μαρινάκη από την οποία εξήλθε νικητής με το τελικό ποσό να φτάνει τα 52.600.000 ευρώ. Ο Β. Μαρινάκης προσέφερε 46.200.000 ευρώ.

Τρίτη άδεια

Στον τελικό αναμετρήθηκαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η οικογένεια Κυριακού, με τον ισχυρό άνδρα του ΑΝΤ1 να επικρατεί έπειτα από 99 γύρους με 75,9 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έφτασε αυτήν τη φορά τα 63.800.000 ευρώ.

Τέταρτη άδεια

Έχοντας χάσει δύο άδειες, ήταν λογικό ο Βαγγέλης Μαρινάκης να τα δώσει όλα για όλα στην δημοπρασία της τελευταίας, ώστε να μη φύγει με άδεια χέρια από το κτίριο της ΓΓΕΕ. Ο εφοπλιστής κατάφερε να εξασφαλίσει την άδεια έπειτα από 117 γύρους με τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ με αντίπαλο τον Ιβάν Σαββίδη.

Όσο για τον κ. Ιβάν Σαββίδη -ο οποίος δεν μπήκε στον τελικό σε καμία από τις προηγούμενες τρεις άδειες- όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, είχε φτάσει τα 61.500.000 ευρώ ενώ οι επόμενες προσφορές του και η τελική στον κλειστό φάκελο ήταν μηδενικές.

Οι «χαμένοι» της δημοπρασίας

Πρόκειται για τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star, του Ανεξάρτητου Παρόχου Τηλεοπτικού Περιεχομένου και τον Ιβάν Σαββίδη οι οποίοι ναι μεν δεν κατοχύρωσαν κάποια άδεια, τοποθέτησαν ωστόσο διόλου ευκαταφρόνητα ποσά κατά τη διεκδίκησή τους. Σύμφωνα με την κατάταξη των επιλαχόντων, πρώτη είναι η Dimera του Ιβάν Σαββίδη με ύψος προσφοράς 61,5 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Alpha με 61 εκατομμύρια ευρώ. Στην τρίτη και την τέταρτη θέση, μακράν από τις δύο πρώτες σε ό,τι αφορά τα προσφερόμενα ποσά, είναι ο Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου με προσφορά ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και η Νέα Τηλεόραση με 13 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ