2016-09-10 18:47:07
Φωτογραφία για Αχαΐα: Εξοφλήθηκαν σήμερα μισθοί δυο μηνών για τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου
Χρήματα στα χέρια τους είδαν σήμερα οι εργαζόμενοι της "Μαρινόπουλος ΑΕ" και στην Αχαΐα, καθώς εξοφλήθηκαν οι μισθοί τους για... τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Πρόκειται για ρευστό που προήλθε από την προχρηματοδότηση ύψους 10 εκ. ευρώ, που έλαβε η εταιρεία.

Μετά την περιπέτεια με την υπαγωγή της επιχείρησης στον πτωχευτικό κώδικα και την διάσωση της από την εταιρεία "Σκλαβενίτης", με την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας που υπεγράφη το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, διαφαίνεται πως ο "σκόπελος" ξεπεράστηκε, ωστόσο στην Πάτρα αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νομού Αχαΐας, όπου η Μαρινόπουλος διατηρεί καταστήματα, υπάρχει αγωνία για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων, που απασχολούνται σε αυτά.

H εικόνα που παρουσιάζουν τα καταστήματα του Ομίλου, από την ημέρα που έγινε γνωστή η αίτηση πτώχευσης της "Μαρινόπουλος", είναι αποκαρδιωτική. Η αναστολή τροφοδοσίας από τους προμηθευτές, είχαν σαν αποτέλεσμα μέρα με την ημερά τα ράφια των σουπερ μαρκετ να αδειάζουν και ο αριθμός των πελατών να μειώνεται δραματικά.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Σκλαβενίτη, Μαρινόπουλου και των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα), συνιστά τη μεγαλύτερη διάσωση επιχείρησης που έχει γίνει στην Ελλάδα, στη διάρκεια τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών.

Μάλιστα, ορισμένες πηγές της αγοράς θεωρούν ότι η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος μπορεί να αποτελέσει τον «οδηγό» για την εξυγίανση κι άλλων προβληματικών επιχειρήσεων.

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να υποβληθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η προβλεπόμενη από το νόμο αίτηση για την συγκέντρωση των δύο επιχειρήσεων και όπως λέγεται δεν αναμένονται εκπλήξεις. Επισημαίνεται ακόμη ότι για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν ουσιαστική η διακριτική επιστασία της κυβέρνησης, η οποία είχε κάθε λόγο να την επιθυμεί, δεδομένου ότι έτσι διασώζονται περίπου 10.000 θέσεις εργασίας άμεσα, που είναι της Μαρινόπουλος ΑΕ και αρκετές άλλες χιλιάδες μικρών προμηθευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες εξαρτούν την επιβίωση τους από την τύχη της συμφωνίας.

Παράλληλα, οι νομικοί εκπρόσωποι των εμπλεκομένων μερών "τρέχουν", ώστε να προλάβουν να συντάξουν τους νέους φακέλους, που θα υποβληθούν στο δικαστήριο στις 21 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η προσφυγή της Μαρινόπουλος ΑΕ δεν θα γίνει πλέον με βάση το άρθρο 99, αλλά το άρθρο 106β, δηλαδή, θα αφορά στην εξυγίανση της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας η οικογένεια Μαρινόπουλου μετά από 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας και πρωταγωνιστικού ρόλου, θα βρεθεί εκτός του κλάδου των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο η ενεχυρίαση των μετοχών της Famar, με βάση τις οποίες χρηματοδοτήθηκε από τις τράπεζες για περίπου 120 εκατ. Ευρώ στις αρχές του 2016, θα παραμείνει ως οφειλή δική της, την οποία και πρέπει να αποπληρώσει.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ