2016-09-21 16:56:14
Φωτογραφία για Κάνουν πάλι εγκαίνια της Αμυγδαλέζας - Το ονομάζουν προαναχωρησιακό κέντρο φιλοξενίας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και... Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος και ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμούς Μετανάστευσης Δανιήλ Εσδράς επισκέφθηκαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 2016 το προαναχωρησιακό κέντρο φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα.

Στο κέντρο φιλοξενούνται οικογένειες που εντάσσονται στα προγράμματα Εθελοντικής Επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Ο ΔΟΜ αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες για την επιστροφή τους και τις επαφές μεταξύ αρμοδίων φορέων των χωρών προέλευσης και των χωρών υποδοχής. Η απόφαση της επιστροφής είναι 100% εθελοντική και πραγματοποιείται μετά από αίτημα του πρόσφυγα/μετανάστη.

Οι εγκαταστάσεις δυναμικότητας 158 ατόμων ανακαινίστηκαν πρόσφατα με τη χορηγία του ΔΟΜ. Θα φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων/μεταναστών που προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου και επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους. Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης βρίσκεται και δεύτερος χώρος φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα δυναμικότητας 152 ατόμων και ο οποίος θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα προς χρήση.


Από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση των χώρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν παιδιατρείο, παιδότοπο, υπαίθριο χώρο με δέντρα, σκέπαστρο και παγκάκια, αίθουσα ψυχαγωγίας, ειδικό χώρο προσευχής και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο (wi-fi).

Άλλοι χώροι έχουν διαμορφωθεί για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των φιλοξενούμενων οικογενειών, όπως αποθήκη τροφίμων-αναλώσιμων και ενδυμάτων για μητέρες, παιδιά και βρέφη, χώροι πλυντηρίων/στεγνωτηρίων κ.α.

Ακολουθούν οι απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης:

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας: Όπως ξέρετε υπάρχουν τρεις δρόμοι για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έρχονται πρόσφυγες στη χώρα μας. Είναι ο δρόμος της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη, εφόσον γίνουν δεκτοί από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι ο δρόμος της επιστροφής προς την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είναι ο δρόμος της εθελούσιας επιστροφής στον τόπο τους, στην χώρα τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο πλαίσιο αυτού του τρίτου δρόμου που είπαμε με τον κύριο Εσδρά και το Δ.Ο.Μ., το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, φτιάξαμε αυτό το χώρο που δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Μας βοήθησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ώστε να φτιάξουμε ένα χώρο όσο γίνεται πιο ανθρώπινο που θα φιλοξενεί για περιορισμένες μέρες, 15 εάν δεν κάνω λάθος, αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να πάνε εκεί που ήλπιζαν να πάνε και θέλουν να γυρίσουν στη χώρα τους. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τους κάνει τα εισιτήρια, τους δίνει και κάποια μικροέξοδα και τους φιλοξενούμε σε αυτό το χώρο τις λίγες αυτές ημέρες μέχρι να φύγουν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, βρισκόμαστε σε ένα χώρο που πολλές φορές στο παρελθόν η σημερινή κυβέρνηση Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, θα σας πω.

Δημοσιογράφος: …τον είχε χαρακτηρίσει δυστυχώς ότι ήταν άγριος, τώρα βλέπουμε μια μεταποίηση του, μια ανακατασκευή του σε άλλη χρήση. Μπορείτε λίγο να το εξηγήσετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας απαντήσω σε ένα - δυο ερωτήματα.

Δανιήλ Εσδράς: Να πω δυο λόγια μήπως σας καλύψω κιόλας. Ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της προσπάθειας ήταν καταρχήν να βγάλουμε την αρνητική αύρα που είχε η Αμυγδαλέζα όλο αυτό τον καιρό. Θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έστω και για τις λίγες μέρες που θα μείνουν εδώ μέχρι να βγουν τα χαρτιά τους, θα πρέπει ζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες και πολύ ανθρώπινες και αυτό κάναμε. Κάναμε την παιδική χαρά που βλέπετε από πίσω. Υπάρχει θέρμανση και ψύξη, σύγχρονη, με air-condition, τα πρώτα τους πράγματα όταν έρχονται εδώ, οδοντόβουρτσες μέχρι οτιδήποτε προσωπικά είδη, τηλεόραση, ψυγεία, ψύκτες, wi-fi βεβαίως, όλα ό,τι χρειάζεται ένας σύγχρονος άνθρωπος. Οι πιο πολλοί από αυτούς έχουν και ραντεβού στα social media.

O σκοπός ήταν πρώτον οι ανθρώπινες συνθήκες, δεύτερον να φύγει και αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός προηγουμένως, η αρνητική αύρα της Αμυγδαλέζας και τρίτον και το πιο σημαντικό, για να το διευκρινίσουμε, μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι εθελοντικά οι ίδιοι έχουν αποφασίσει να γυρίσουν στην πατρίδα τους και φυσικά δεν μιλάμε για πρόσφυγες. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν έρθει για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς να κινδυνεύουν να γυρίσουν πίσω στη χώρα τους. Δηλαδή δεν θα επιστρέφαμε ποτέ κάποιον, ακόμα και με τη θέλησή του, εάν κινδύνευε η ζωή του εκεί που γυρνάει.

Το γραφείο μας, το αντίστοιχο που τους υποδέχεται εκεί και που τους βοηθάει να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή, γιατί πρέπει να πούμε και αυτό ότι μέσα στο πρόγραμμα υπάρχει και το πρόγραμμα της επανεγκατάστασης, όπου τους δίνουμε τη δυνατότητα της δημιουργίας μιας νέας ζωής, κάποια δουλειά, κάποιο βοήθημα κ.λπ. Ξέρει πολύ καλά ποιες είναι οι συνθήκες εκεί που γυρνάνε. Δηλαδή αν ερχόταν αυτήν την στιγμή ένας Σύρος και μου έλεγε: «Θέλω να γυρίσω στη Συρία» και να μου το έλεγε εγώ δεν θα τον γυρνούσα. Έτσι για να είμαστε σαφείς. Άρα, λοιπόν, όλοι αυτοί που γυρνάνε είναι με τη θέλησή τους, αλλά και εκτός απ’ αυτό δεν κινδυνεύουν και δεν διώκονται στις πόλεις τους, όπου και γυρνούν.

Δημοσιογράφος: Ήδη κάποιες οικογένειες έχουν γυρίσει πίσω και σήμερα δύο θα φύγουν και σήμερα;

Δανιήλ Εσδράς: Βεβαίως. Αυτό δείχνει ότι πράγματι μιλάμε για ένα χώρο ο οποίος θα έχει τους ανθρώπους αυτούς για πολύ λίγες μέρες.

Δημοσιογράφος: Transit, ας πούμε.

Πρόεδρος ΔΟΜ: Aς πούμε έστω πέντε, έξι, επτά μέρες, οχτώ. Αλλά θέλαμε οι συνθήκες στις οποίες θα ζουν να είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να τους προσφέρουμε.

Δημοσιογράφος: Οι διαδικασίες με τις πρεσβείες τους για να τους εξασφαλίσουν έγγραφα είναι γρήγορες; Το φροντίζετε εσείς αυτό;

Πρόεδρος ΔΟΜ: Αυτό δείχνει και την ολιγοήμερη παραμονή. Δηλαδή, κοιτάξτε: Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από τα νησιά. Άρα, το ιδανικότερο θα ήταν να γυρνούν πίσω κατευθείαν από τα νησιά. Αυτό δεν γίνεται. Πρώτον διότι δεν έχουμε τις προξενικές αρχές εκεί, ώστε να κάνουν την ταυτοποίηση των ανθρώπων αυτών, αλλά και δεύτερον δεν υπάρχουν και πτήσεις φυσικά κατευθείαν από τη Μυτιλήνη, από τη Σάμο προς το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές. Άρα, αναγκαστικά έπρεπε να έρθουν προς την Αθήνα.

Δυστυχώς δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, το καταλαβαίνετε αυτό, σύμφωνα με τις συμφωνίες κι όλα αυτά που έχουν υπογραφεί. Οπότε η ιδέα που είχε ο Υπουργός και στηρίξαμε πλήρως, γιατί συμφωνούμε απόλυτα, ήταν τουλάχιστον αυτή η ολιγοήμερη παραμονή τους στην Αθήνα να είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να τους προσφέρουμε. Και ο χώρος της Αμυγδαλέζας δεν είναι τυχαίος. Βλέπετε πράσινο, βουνά, καθαρός αέρας και βεβαίως ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να τους δώσουμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς να ευχαριστήσω και τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κύριο Φιλιππάκο που μαζί με τον κύριο Εσδρά συνεργάστηκαν σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν θέλουμε να πούμε ότι λύσαμε το προσφυγικό, λύσαμε το μεταναστευτικό από σήμερα και όλα πάνε καλά. Στο πλαίσιο της εξεύρεσης λύσεων και της προώθησης λύσεων γίνεται αυτή η προσπάθεια.

Σε αυτό που με ρωτήσατε πριν, περί Αμυγδαλέζας: Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο. Νομίζω κάναμε ότι μπορούσαμε εδώ μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης προκειμένου να πάνε κάποιοι άνθρωποι με τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες στον τόπο τους και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη, είναι καλύτερα να φροντίσεις και να παλέψεις στον τόπο σου. Και από αυτή την πλευρά, του περάσματος των μηνυμάτων, είναι και αυτό σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Η χωρητικότητα και η προοπτική του χώρου, δηλαδή, πόσους θα μπορέσει να εξυπηρετήσει που θέλουν να φύγουν μέσα σε δέκα μέρες. Δηλαδή, το μάξιμουμ πόσο μπορεί να είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η χωρητικότητα είναι γύρω στα 300 άτομα, εάν δεν κάνω λάθος. Έρχονται λίγοι, λίγοι. Δεν έρχονται 300 γιατί είναι στην αρχή αυτή η προσπάθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης καταβάλλει προσπάθεια για να πείσει αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι τόσο εύκολο πολλές φορές. Σιγά - σιγά πιστεύω, όταν οι πρώτοι περάσουν τα μηνύματα και στους υπόλοιπους, θα ευοδωθεί και θα προχωρήσει καλύτερα η προσπάθεια αυτή.

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος: Καταρχήν θα πρέπει να πω ότι μαζί με τον κύριο Εσδρά υλοποιήσαμε μία σκέψη πολύ θετική του κυρίου Υπουργού. Τελικά ευοδώθηκε. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους φορείς, όλες τις υπηρεσίες και όσους συμμετείχαν στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο φιλοξενίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μερικές μέρες, θα είναι έτοιμος και ο δεύτερος χώρος και θα φτάσει στην δυναμικότητα που είπε ο κύριος Υπουργός. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα, για άλλη μια φορά, δείχνει ότι σέβεται τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, δείχνει ανθρωπισμό, δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό ας κρατήσουμε. Μπορούμε σαν Έλληνες να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Σας ευχαριστώ πολύ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ