2016-09-23 16:03:15
Φωτογραφία για Πώληση αεροδρομίου Φρανκφούρτης-Χαν, πράξη δεύτερη
Μετά το πρωτοφανές φιάσκο του Ιουλίου η περιφερειακή κυβέρνηση του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου ξεκινά μια δεύτερη προσπάθεια πώλησης του ζημιογόνου αεροδρομίου Φρανκφούρτης-Χαν. 13 οι νέοι ενδιαφερόμενοι.

Το περιφερειακό αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης-Χαν, το οποίο ανήκει κατά 82,5% στο κρατίδιο της Ρηνανίας Παλατινάτου και κατά 17,5% στο κρατίδιο της Έσσης, καταγράφει απώλειες εδώ και δεκαετίες. Η πρώτη προσπάθεια πώλησής του τον περασμένο Ιούλιο κατέληξε σε φιάσκο όταν έγινε γνωστό ότι ο δυνητικός κινέζος επενδυτής επιχείρησε πιθανότατα να εξαπατήσει το γερμανικό δημόσιο αφού, μεταξύ άλλων, διέθετε πλαστά τραπεζικά έγγραφα. «Η απόλυτη βλακεία», σχολιάζει υπάλληλος του αεροδρομίου που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία της. «Μπορείς να πουλήσεις ένα αυτοκίνητο χωρίς να ξέρεις εάν ο αγοραστής έχει λεφτά;».

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η δεύτερη προσπάθεια πώλησης του υπερχρεωμένου αεροδρομίου με τους 13 συνολικά ενδιαφερόμενους να έχουν τις πρώτες επαφές με την τοπική κυβέρνηση.


Ανησυχούν οι εργαζόμενοι

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν προκαλέσει φυσικά ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους εργαζόμενους. Θα βρεθεί τελικά αγοραστής; Ή μήπως θα κλείσει τελικά το αεροδρόμιο, δίνοντας τη θέση του σε ένα βιομηχανικό πάρκο; «Εάν σταματήσουν να έρχονται επιβάτες, αυτό θα έπληττε ανεπανόρθωτα εμένα και την οικογένειά μου», λέει ο ιδιοκτήτης ταξί Βίκτορ Κέξελ. «Αγοράσαμε το ταξί με το συνέταιρο μου. Έχουμε και δυο υπαλλήλους. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να πληρώσουμε το κατώτατο ωρομίσθιο των 8,5 ευρώ».

Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Μάρκους Μπουνκ εμφανίζεται καθησυχαστικός και αισιόδοξος. Ο ίδιος παραπέμπει στην πρόσφατα υπογραφείσα παράταση της συμφωνίας με την Ryanair αλλά και στις επίσης πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομικών επιθεωρητών για τις προοπτικές πώλησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες το αεροδρόμιο θα μπορούσε να ενεργοποιήσει, ως ενδιάμεση λύση, και ένα κρατικό δάνειο ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την τρέχουσα χρονιά όμως η Φρανκφούρτη-Χαν αναμένει ελαφρά μείωση της επιβατικής κίνησης. «Μεταξύ 2015 και 2016 θα υπάρχει μικρή μείωση. Είναι σημαντικό να μην είναι άνω του 10%. Στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο», εκτιμά ο Μάρκους Μπουνκ.

Περιορίζει την προσφορά της η Ryanair

Από τον προσεχή Οκτώβριο η Ryanair θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της και το αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου, το οποίο απέχει μόλις 100 χλμ. από το Χαν. Αυτό θα οδηγήσει σε ελαφρά μείωση της προσφοράς της αεροπορικής εταιρίας από το γερμανικό αεροδρόμιο. Παράλληλα η Ryanair διευρύνει σημαντικά την προσφορά της και από το αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης. Στον αντίποδα διευρύνει τη δική της προσφορά στο Χαν η ουγγρική Wizz Air. «Το μερίδιο της Ryanair στις επιβατικές μας πτήσεις δεν είναι πλέον 95% όπως μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αλλά στο μεταξύ μόλις 83%», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Μπουνκ. Στον αντίποδα έχουν μειωθεί αισθητά οι εμπορικές πτήσεις.

Το ερώτημα είναι εάν θα βρεθεί αυτή τη φορά ένας σοβαρός επενδυτής που θα σώσει το Χαν από το οριστικό λουκέτο. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες κρίνονται ζωτικής σημασίας για το μέλλον του μικρού αεροδρομίου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μετά τον Στιλ ποιός;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μετά τον Στιλ ποιός;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ