2016-09-23 17:58:13
Φωτογραφία για Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για τα γεγονότα στη Λέσβο
Τη νύχτα της 19ης Σεπτεμβρίου άγρια επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου με αποτέλεσμα να καεί το μεγαλύτερο μέρος του. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που κρατούνται εκεί. Παρόμοια μικρότερης έκτασης επεισόδια και κινητοποιήσεις γίνονται συνεχώς και στα άλλα κέντρα κράτησης σε Λέσβο, Χίο, Λέρο κ.α.

Ο μόνος υπεύθυνος για τις κινητοποιήσεις των προσφύγων και μεταναστών που παίρνουν άγρια μορφή είναι η κυβέρνηση που δεν θέλει λύσει το θέμα, εγκλωβισμένη μέσα στην επαίσχυντη συμφωνία που έχει υπογράψει με ΕΕ και Τουρκία. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες σε όλοι τη χώρα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε αντίσκηνα. Σε κέντρα κράτησης που είτε είναι κλειστά (απαγορεύεται η έξοδος) είτε είναι ανοιχτά αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απομονωμένα από τον αστικό ιστό. Το μόνο λογικό είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες να εξεγείρονται ειδικά όταν βρίσκονται φυλακισμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που υπάρχουν στα νησιά. Είναι λογικό και δίκαιο να εξεγείρονται όταν επί μήνες ζουν στοιβαγμένοι κατά χιλιάδες κάτω από άθλιες συνθήκες με την συνεχή απειλή της απέλασης τους στην Τουρκία. Είναι δίκαιο ακόμα και να βάλουν φωτιά στα κολαστήρια τους.


Η κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που έκανε για να λύσει το πρόβλημα ήταν να στείλει δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ στο νησί ενώ την ίδια χρονική στιγμή ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του εμβληματικού, για την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, στρατοπέδου συγκέντρωσης – κολαστηρίου της Αμυδγαλέζας… Την ίδια στιγμή στο νησί της Λέσβου “επιτροπές κατοίκων” υποκινούμενες από στελέχη της ΝΔ και την Χρυσή Αυγή πραγματοποίησαν διαδηλώσεις μίσους ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες. Σε μία από αυτές  χρυσαυγίτες επιτέθηκαν και χτύπησαν τέσσερις φοιτήτριες με την αστυνομία να παρακολουθεί αμέτοχη.

Το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών δεν μπορεί απλά να μπαίνει κάτω από το χαλί όπως προσπαθεί ανεπιτυχώς να κάνει η κυβέρνηση. Η ίδια πέρα από το ότι είναι ανίκανη δεν θέλει να δώσει πραγματικές λύσεις στο θέμα αφού έχει ψηφίσει και εφαρμόζει την αντιμεταναστευτική και ρατσιστική συμφωνία με ΕΕ και Τουρκία. Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες για το οριστικό κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των κέντρων κράτησης και για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και πλήρη διακαιώματα για όσο καιρό επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα. Για την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και για ανοιχτά σύνορα για όλους τους κατατρεγμένους. Ακόμα πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτούς που καλλιεργούν  τον ρατσισμό και το μίσος απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες. Τα περιστατικά στη Λέσβο, το Ωραιόκαστρο, τη Φιλιππιάδα και αλλού, πέρα από παραφωνίες μπροστά στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έδειξαν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία στους πρόσφυγες, είναι μια υπενθύμιση προς όλους μας για την ανάγκη αντίστασης και αγώνα. Είναι ένα κάλεσμα να τσακίσουμε τον μνημονιακό κανιβαλισμό και αυτούς που τον εφαρμόζουν.     Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ