2016-09-25 08:10:08
Φωτογραφία για Ποια εταιρεία διεκδικεί το 15% της παγκόσμιας παραγωγής τσιπούρας
Απλώνει δίχτυα για μεγαλύτερα μερίδια αγοράς σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο ο όμιλος... Σελόντα, προσδοκώντας ότι μετά την υλοποίηση του στρατηγικού και λειτουργικού πλάνου, που έχει ως βασικούς άξονες την επαναθεώρηση της εμπορικής πολιτικής και τις ενέργειες για μείωση του κόστους παραγωγής, θα διευρύνει τη θέση του στην παραγωγή λαβρακίου και τσιπούρας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, η Σελόντα κατείχε το 2015 το 7,2% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής λαβρακιού και τσιπούρας και το 12,8% της αντίστοιχης παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εκτιμήσεις της εταιρείας είναι ότι τα ποσοστά αυτά θα ανέλθουν το 2017 σε 8,6% και 15,5% αντίστοιχα. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η ολοκλήρωση της συμφωνίας απορρόφησης της εταιρείας Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, η οποία προσφέρει αξιοσημείωτη αύξηση του παραγωγικού δυναμικού του ομίλου Σελόντα, που θα προσεγγίζει συνολικά περίπου τους 31.500 τόνους ετησίως. Επιπλέον, αναμένονται σημαντικές συνέργειες σε όλα τα επίπεδα επιχειρησιακής λειτουργίας (παραγωγικό, διοικητικό, κοινό logistic center και συσκευαστήρια), δημιουργώντας συνεπακόλουθα κυρίως αποτελεσματικότερη λειτουργική διαχείριση αλλά και οικονομίες κλίμακας.


Τα μεγέθη εξαμήνου Ήδη στην εικόνα των οικονομικών μεγεθών του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρήσης αντικατοπτρίζεται η ενσωμάτωση του ενεργητικού και ένα μέρος του παθητικού της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 12%, στα 82 εκατ. ευρώ έναντι 73 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. Συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση στον όμιλο κατεγράφη αύξηση των ποσοτήτων πωλήσεων ιχθύων κατά 24,2% ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του πλάνου στρατηγικής επανατοποθέτησης (strategic positioning) της Σελόντα στις διεθνείς αγορές.

Ο όμιλος παρουσιάζει σημαντική εξωστρέφεια, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 78% του κύκλου εργασιών, ενώ στον σχεδιασμό προβλέπονται περαιτέρω δράσεις που θα αυξήσουν μεσοπρόθεσμα την αξία της. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν σε κέρδη 515 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 11 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. Η εικόνα των κερδών σε επίπεδο EBITDA του ομίλου αποδίδεται κυρίως στη μείωση της αποτίμησης των βιολογικών αποθεμάτων εξαιτίας της τροποποίησης του μοντέλου προσδιορισμού (income approach) της εύλογης αξίας. Η επίπτωση, συγκρινόμενη με τις τιμές αποτίμησης της προηγούμενης περιόδου, εκτιμάται σε άνω των 14 εκατ. ευρώ, ενώ δευτερεύων παράγων στην εικόνα αυτή είναι η μείωση των τιμών πώλησης των ιχθύων κατά 2,5%.

Κατ’ επέκταση στο εξεταζόμενο διάστημα ο όμιλος κατέγραψε καθαρές ζημίες 3,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2015. Όσον αφορά τις συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου, κατά την 30ή Ιουνίου 2016 (πλην δανειακών) ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ έναντι 86 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2015, μεταβολή που οφείλεται κυρίως στη μείωση των υποχρεώσεων σε βασικούς προμηθευτές τροφών καθώς επίσης και στην επίδραση της ολοκλήρωσης της εισφοράς του ενεργητικού και μέρους του παθητικού της Δίας
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ