2016-09-26 18:40:24
Φωτογραφία για Ιδού πώς μπορεί να ανακάμψει η Volkswagen
Η VW πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που προηγήθηκε του «ντίζελ-γκέιτ» Το κατά πόσο η Volkswagen θα πείσει τις πανίσχυρες συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων της να συμφωνήσουν σ’ ένα μεγάλο σχέδιο περικοπής δαπανών ίσως καθορίσει την πλήρη ανάκαμψη ή μη των μετοχών της εταιρείας, ύστερα απ’ το σκάνδαλο των εκπομπών καυσαερίων.

Ένα χρόνο αφότου παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιούσε παράνομο λογισμικό για να «μαγειρεύει» τα αποτελέσματα των δοκιμών εκπομπών των ντίζελ οχημάτων της, η Volkswagen δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τα αποτελέσματα της έρευνας γύρω απ’ το ποιος ευθύνεται για το σκάνδαλο.

Όμως, κατέληξε σε συμβιβασμό ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις αρχές των ΗΠΑ και βρήκε τον τρόπο να ανακαλέσει 11 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως, βοηθώντας τη μετοχή της να καλύψει σχεδόν τις μισές απώλειες που υπέστη αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Αναλυτές και επενδυτές λένε ότι το κλειδί για μια πλήρη ανάκαμψη της εταιρείας θα είναι η ικανότητά της να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που προηγήθηκε του σκανδάλου και έχει καταστεί ακόμα πιο πιεστικό εξαιτίας του: το υψηλό κόστος των γερμανικών εργοστασίων της εταιρείας.


Σε πρόσφατη συνάντηση με τους εργαζομένους στην έδρα της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ, τα διευθυντικά στελέχη είπαν ότι ελπίζουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες να φτάσουν σε συμφωνία με τα συνδικάτα σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις.

Ως ένδειξη προόδου των διαπραγματεύσεων, μια πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση ανέφερε τη δέσμευση των αφεντικών να φέρουν την παραγωγή δύο ηλεκτρικών μοντέλων σε γερμανικά εργοστάσια τα οποία σήμερα παράγουν βενζινοκινητήρες και άλλα ανταλλακτικά, δραστηριότητες οι οποίες θα πληγούν καθώς δίδεται ώθηση παγκοσμίως στην παραγωγή πιο «πράσινων» οχημάτων.

Και τα συνδικάτα έδειξαν, ως αντάλλαγμα, ότι δεν θα θέσουν εμπόδια στην περαιτέρω εξωτερική ανάθεση της παραγωγής ανταλλακτικών.

«Τα τελευταία σχόλια που ακούω με κάνουν να ελπίζω ότι και οι δύο πλευρές έχουν λάβει το μήνυμα» δήλωσε ένας fund μάνατζερ που διαθέτει μικρό μερίδιο στη VW. «Η VW έχει να κερδίσει πολλά από μια συμφωνία, αλλά το ενδεχόμενο μιας μεγάλης απογοήτευσης συνεχίζει να υπάρχει».

Τα υψηλά κόστη έχουν καθηλώσει την ανταγωνιστικότητα του εμπορικού σήματος της VW, με το ποσοστό κέρδους να κινείται μόλις στο 2,9% το τελευταίο τρίμηνο, σε αντίθεση με ποσοστό κέρδους 9,7% για τον μεγάλο ιαπωνικό αντίπαλο, την Toyota.

Αν αυτό διορθωθεί, τότε οι επενδυτές ίσως έχουν να περιμένουν μεγάλα κέρδη.

«Η VW είναι η πιο πολλά υποσχόμενη περίπτωση αντιστροφής της πορείας μιας εταιρείας μεταξύ όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως» λέει ο Αρντ Έλινγκχορστ, ο οποίος συμβουλεύει την αγορά μετοχών της VW και ορίζει ως τιμή-στόχο της μετοχής τα 160 ευρώ – κοντά στα επίπεδα προ του σκανδάλου.

Πάντως, οι εργαζόμενοι της VW έχουν τα δικά τους όπλα. Οι εκπρόσωποί τους καταλαμβάνουν 9 από τις 20 θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας, ενώ άλλες 2 θέσεις καταλαμβάνονται από το ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, που ιστορικά επιθυμεί τη διατήρηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας καθώς φιλοξενεί και το τεράστιο εργοστάσιο της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ.

Όμως, το σκάνδαλο με τις εκπομπές καυσαερίων καθιστά την προοπτική της αλλαγής μονόδρομο για την εταιρεία.

Ο αναλυτής Γιούργκεν Πίπερ της Bankhaus Metzler λέει ότι η VW πρέπει να λάβει τολμηρές αποφάσεις, προτείνοντας την περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας μέσω εθελούσιας εξόδου και την πώληση κάποιων εργοστασίων που παράγουν ανταλλακτικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι καθόλου εύκολες.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ