2016-10-01 08:34:22
Φωτογραφία για «ΒΟΜΒΑ» ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΤΟ ΔΝΤ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2017
Δημοσίευμα - βόμβα για την ελληνική οικονομία από το Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή της Ευρωζώνης, που υποστηρίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2017. «Το ΔΝΤ μπορεί να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές», σημείωσε ωστόσο ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μιλώντας στο Bloomberg.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ έλαβε το μήνυμα ότι ελάφρυνση χρέους δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως έχει ζητήσει, οπότε είναι πρακτικά αδύνατον για το Ταμείο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Παράλληλα, διαψεύδει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι το θέμα του χρέους θα έχει λυθεί έως το τέλος του 2016 και ως εκ τούτου θα «ανοίξει ο δρόμος» για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον τον Οκτώβριο, ακόμη και εάν δεν λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.


Αισιόδοξος για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα μέχρι την Τετάρτη, ώστε στις 10 Οκτωβρίου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εμφανίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, άλλος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με ενεργό ρόλο στις συζητήσεις. Έχουν απομείνει δύο προαπαιτούμενα που έχουν σχέση με τους τομείς της ενέργειας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι θα εκπληρώσει μέχρι την Τετάρτη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οι θεσμοί θα υποβάλουν έκθεση με την οποία επιβεβαιώνουν ότι τηρήθηκαν όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Η αυλαία της πρώτης αξιολόγησης θα πέσει στις 10 Οκτωβρίου, όπου αρχικά το πρωί θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Εurogroup για να εγκρίνει την έκθεση των θεσμών και την εκταμίευση της δόσης, αποφάσεις που θα επικυρωθούν και πολιτικά από τους υπουργούς το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, εάν όλα πάνε όπως έχουν δρομολογηθεί και κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τότε, αμέσως μετά το Εurogroup, οι επικεφαλής των θεσμών θα πάνε στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει σε πολιτικό επίπεδο μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο σε τεχνικό, όπως είπε, έχει ήδη ξεκινήσει.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ