2012-05-17 18:12:59
Φωτογραφία για Αξελ Βέμπερ: Καταστροφικές οι συνέπειες τυχόν εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κοινό νόμισμα και την Ευρώπη, προειδοποιούν ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Αξελ Βέμπερ, και ο έως πρόσφατα πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Bankia και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ροδρίγο ντε Ράτο.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την αποχώρηση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μανουέλ Γκονθάλεθ- Πάραμο, ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα «θρυμμάτιζε» την εικόνα του ευρώ και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να δώσουν τέλος στην τρέχουσα νευρικότητα.

Όπως υποστήριξε, «κάθε συζήτηση για το ότι το ευρώ δεν είναι μονόδρομος θα οδηγήσει σε μία συζήτηση για το τζίνι που θα βγει από το μπουκάλι και θα προκαλέσει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις, όταν η αγορά αρχίσει να τιμολογεί τις συνέπειες».


«Πρέπει», πρόσθεσε, «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μας πείσουν ότι πρέπει να ξεχάσουμε το σχέδιο Β (το μέλλον χωρίς το ευρώ) και να κινηθούν και πάλι προς το σχέδιο Α, το οποίο είναι αυτό που θα λειτουργήσει καλά».

Και ο Ροδρίγο ντε Ράτο προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο δικό της νόμισμα.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη να επιτρέψει στην Ελλάδα, ή να ζητήσει από την Ελλάδα, να εγκαταλείψει το ευρώ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα εκραγούν και αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος της Ευρώπης» ανέφερε, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες, ότι αυτές μπορεί πραγματικά να μην είναι διαχειρίσιμες».

Όπως και ο Αξελ Βέμπερ, ο Ροδρίγο ντε Ράτο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να λύσουν τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Ζήτησε από την ΕΚΤ να παραμερίσει τις επιφυλάξεις της και να δείξει ότι είναι έτοιμη να είναι ο δανειστής τελευταίας καταφυγής για τις κυβερνήσεις και για τις τράπεζες, αν αυτό είναι αναγκαίο.

«Είτε θα στείλουμε το μήνυμα στις αγορές ότι η δημοσιονομική λιτότητα θα επιφέρει αλλαγή στη δημοσιονομική διάρθρωση της Ευρώπης και έτσι οι αγορές θα ανταμείψουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων είτε θα πρέπει να πάρει τα ηνία η νομισματική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ