2016-10-09 20:03:08
Φωτογραφία για Μαρίνα Πάφου: Την Τετάρτη η Διαχειριστική Επιτροπή θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας
Ο Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Πάφου, μιας πόλης η οποία, όπως είπε,  ηγείται της προσπάθειας σε πολλά επιχειρηματικά μέτωπα με επίκεντρο τον τουρισμό αλλά και της αύξησης  τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε πως κατά τη φετινή χρονιά των ρεκόρ που για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το φράγμα των 3 εκατομμυρίων επισκεπτών, η Πάφος των σχεδόν 28 χιλιάδων αδειούχων κλινών διαδραματίζει,αναμφίβολα, ρόλο πρωταγωνιστικό.

Η Επαρχία άλλωστε συνέχισε, προσελκύει , σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία,πέραν του ενός τρίτου των περιηγητών στη χώρα μας,ενώ είναι σαφές πως έχει τις δυνατότητες να αξιοποιήσει περαιτέρω τις  αυξήσεις που έχουν επιτευχθεί φέτος,της τάξης του 19% στις αφίξεις μέχρι τον Αύγουστο και του 15% στα έσοδα μέχρι τον Ιούλιο.


Ο κ.Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης,  είπε πως προσδοκεί να προχωρήσουν και κάποια έργα στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο και για την Πάφο όπως η μαρίνα της πόλης όπου μετά από αρκετά χρόνια δικαστικών διαδικασιών έχει ξεμπλοκαριστεί.

Ανακοίνωσε μάλιστα πως το Υπουργείο του αναμένει εντός των επόμενων εβδομάδων να ξεκαθαρίσουν και κάποια ερωτηματικά  που συζητιούνται με την Κοινοπραξία σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του έργου και εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτό ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα για να προχωρήσει και εκείνο το έργο.

Το Υπουργείο του είπε έχει αναθέσει τον περασμένο Μάιο , μετά από πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες ,το έργο του σχεδιασμού, κατασκευής χρηματοδότησης λειτουργίας και μεταβίβασης της στον κοινοπραξία “ Poseidon Grand Marina of Paphos”.

Eίπε ακόμη πως την ερχόμενη εβδομάδα η Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων συνεδριάζει για να μελετήσει τα σενάρια χρηματοδότησης του από πιθανούς επενδυτές, τα οποία απέστειλε η Κοινοπραξία στο Υπουργείο.

Ακολούθως σημείωσε  την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου η Διαχειριστική Επιτροπή θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας για συζήτηση των επόμενων βημάτων.

Εξέφρασε ωστόσο την βούληση  και βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης όπως εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που τους επιτρέπει ο Νόμος και οι όροι του διαγωνισμού, για να διευκολύνουν την ανάπτυξη του μεγαλεπήβολου έργου της Μαρίνας Πάφου.

Είναι βέβαιο συνέχισε, ότι η υλοποίηση του έργου της Μαρίνας της Πάφου θα τοποθετήσει την επαρχία στο χάρτη του παγκόσμιου ναυτικού τουρισμού, ενώ παράλληλα θα αναζωογονήσει την οικονομία της και θα δημιουργήσει ο νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Εμπορίου  ανακοίνωσε ότι η οικονομία παρουσιάζει ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης, προσθέτοντας πως σ’ αυτό συνηγορούν,μεταξύ άλλων, τόσο ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ  που ανήλθε για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 στο 2,9% όσο και οι καταγεγραμμένες αυξήσεις, το πρώτο εξάμηνο του έτους , στον Δείκτη Κύκλου Εργασιών των Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών Δραστηριοτήτων κατά 12,8 % και των Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης κατά 9,1% .

Πρόσθεσε ωστόσο,  πως οι θετικές αυτές επιδόσεις σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουν το Υπουργείο σημειώνοντας πως τουναντίον σε συνεργασία με τα μέλη της επιχειρηματικής  κοινότητας , εντατικοποιούν τις προσπάθειες σε  όλα τα επίπεδα και με αποφασιστικότητα στις τομές και τις δράσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης ,βασισμένο κυρίως, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Ο κ.Λακκοτρύπης είπε πως με σκοπό τη στήριξη  και προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, στο Υπουργείο του εφαρμόζουν Σχέδια και Προγράμματα χορηγιών που για την Προγραμματική περίοδο 2014 -2020 ανέρχονται στα 127 εκατομμύρια.

Σημείωσε σχετικά ότι οι επιχειρηματίες της Πάφου συμμετέχουν με συνολικά 146 αιτήσεις στις πρώτες προκηρύξεις των Σχεδίων για τη Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα,τη Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του Μεταποιητικού Τομέα.

Αιτήσεις είπε “που ειρήσθω εν παρόδω, αφορούν σε προτεινόμενες επενδύσεις στην Επαρχία της τάξης των 24 εκατομμυρίων”.

Eπιπλέον είπε πως οινοποιεία της Πάφου έχουν εγκριθεί για χορηγίες συνολικού ύψους 1,3 εκατομμυρίων από τα 8,5 εκατομμύρια που θα δοθούν παγκύπρια στο πλαίσιο της 5ης και 6ης προκήρυξης του Σχεδίου που υλοποιούν για Επενδύσεις στον Οινοποιητικό Τομέα.  
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ