2016-10-11 06:56:38
Φωτογραφία για Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σχολίασε φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, στην τηλεοπτική εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ» της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Δάρρα και Μαρίνα Δεμερτζιάν, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

Για το θέμα της παρουσίας τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο:

Έχει σημασία κάθε φορά να λέμε στον κόσμο συγκεκριμένα στοιχεία και να μην βγάζουμε άναρθρες πολεμικές κραυγές. Αυτό που έχει πραγματικά  συμβεί, και είναι απαράδεκτο, για αυτό έχουμε κινηθεί σχετικώς, είναι ότι η Τουρκία στα πλαίσια ασκήσεων έχει δεσμεύσει περιοχές κίνησης, αυτές οι περιοχές είναι πέραν των δικαιωμάτων της.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον διπλωματικό τρόπο έχει θέσει το ζήτημα σε όλα τα διεθνή όργανα που συμμετέχουμε και έχουν γίνει οι αναγκαίες παραστάσεις και διαμαρτυρίες. Από την άποψη της ασφάλειας και της δυνατότητας αποτροπής, ουδέν πρόβλημα. Να θυμίσω πως το ίδιο διάστημα διεξήχθη η ελληνική άσκηση "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ".


Είναι μια απαράδεκτη τακτική από την Τουρκία, μια απαράδεκτη λογική. Εμείς κάναμε την άσκηση μας, που ήταν απόλυτα επιτυχής και δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους δεσμεύσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών που αναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προχωρήσει και τα αποτελέσματα αυτής των ενεργειών και φάνηκαν και θα φανούν το επόμενο διάστημα.

Η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία ακόμα είναι σε αστάθεια, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Το δικό μας καθήκον είναι: πρώτον να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεύτερο, εκεί που έχει να κάνει με ελληνικά συμφέροντα και ελληνικά  δικαιώματα, να παρεμβαίνουμε, τρίτον να έχουμε τις διπλωματικές και άλλες μας δυνάμεις σε ετοιμότητα. Αυτά και κάνουμε.

Ως προς το εσωτερικό της χώρας μας, κάθε πολιτική δύναμη έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει και κρίνεται για αυτό. Κρίνεται όχι μόνο πολιτικά από τα άλλα κόμματα αλλά και στο επίπεδο του λαού. Λέγοντας να σταματήσουν οι πολεμικές κραυγές, δεν εννοώ μόνο τους γείτονές μας αλλά και διάφορες ανακοινώσεις.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει πως ανησυχεί, όμως οι κυβερνήσεις και τα κόμματα δεν είναι μόνο για να ανησυχούν αλλά και για να δίνουν λύσεις. Τους ερωτώ: προτείνουν κάτι πέραν αυτών που έχουν γίνει ήδη από την ελληνική κυβέρνηση;

Το ΚΚΕ από την πλευρά του λέει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας προστατεύσει. Όμως ζήτησε κανείς την προστασία κανενός;

Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος που τέθηκε το θέμα από την πλευρά της ΝΔ, η οποία χρόνια όπως και το ΠΑΣΟΚ ήταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ξέρουν πως λύνονται αυτές οι διαφορές, ξέρουν μέσω ποιών δρόμων, με αποφασιστικότητα πάντοτε και με το διπλωματικό τρόπο, τα αντιμετωπίζεις.

Αυτό (η παρουσία των υποβρυχίων) είναι το αντίστοιχο, με διαφορετικό τρόπο των εναέριων παραβιάσεων. Με αυτό τον τρόπο και με αποφασιστικότητα εμείς το αντιμετωπίζουμε. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αυτή τη στιγμή που πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία. Εγρήγορση χρειάζεται και όχι ανησυχία.

Η Συνθήκη της Λοζάνης έχει καθορίσει ποιά είναι τα δικά μας. Τελεία.  Δηλαδή έχει τελειώσει αυτό το θέμα. Σε σχέση με ορισμένες χαλαρές δηλώσεις. Την ελληνική θέση με τρόπο σαφή την εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος λέει ότι όποιος αμφισβητεί  τα σύνορα της Ελλάδας αμφισβητεί τα σύνορα της Ευρώπης και άρα ο καθένας θα πρέπει να πάρει τις ευθύνες του σε σχέση με αυτό. Αυτά τα ζητήματα  δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο εύκολης συζήτησης. Το δικαίωμα το έχει ο καθένας αλλά υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί.

Για το προσφυγικό:

Το θέμα είναι καθαρό, πέρα από μια περίοδο που η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δημιούργησε νέα προβλήματα, δηλαδή το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε ο τυπικός, ο τεχνικός τρόπος να γίνουν επιστροφές στην Τουρκία.

Υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα ότι δεν έχει έρθει προς εμάς η βοήθεια, που ήταν υπεσχημένη από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να εξετάζονται με βραδύ ρυθμό, σχετικά με την ανάγκη, οι αιτήσεις ασύλου που φθάνουν στο 100% όσων περνάνε στα ελληνικά παράλια ενώ παλιά ήταν το 20%.

Εμείς από την πλευρά μας αυξάνουμε τις δικές μας δυνατότητες, ώστε να γίνονται οι πρώτες εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου. Η δεύτερη εξέταση, που τραβάει χρονικά, γίνεται στην Επιτροπή Προσφυγών. Μας ενδιαφέρει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ώστε αυτοί που είναι να επιστραφούν στην Τουρκία να επιστραφούν, όσοι είναι να πάρουν άσυλο προς την Ευρώπη να έρθουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα όπου υπάρχουν κενές θέσεις φιλοξενίας και δημιουργούνται και νέες, ώστε να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Εδώ εμφανίζεται το πρόβλημα, όπου ορισμένες χώρες της Ευρώπης δεν δέχονται, όπως οι χώρες του Βίζεγκραντ, να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους. Είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει και συμφωνώ με αυτό που είπε ο κύριος Αβραμόπουλος, ότι στο βαθμό που διαμορφώνεται μια τέτοια κατάσταση η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πρόβλημα που πρέπει να το διαχειριστεί και να το λύσει.

Από τη αρχή αυτής τη διαδικασίας είπαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι βασικά οικονομικό. Δεν είναι να γίνει η Ελλάδα, με κάποιο χρήματα που θα έρχονται ή θα έρθουν, αποθήκη  ψυχών της Ευρώπης. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρχει νόμιμος τρόπος διέλευσης και μετεγκατάστασης των προσφύγων, ώστε να μοιραστεί το βάρος. Το θέμα καταλήγει να είναι ζήτημα του πόσο ενωμένη και σε ποια κατεύθυνση είναι ενωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Το κεντρικό ζήτημα είναι με γρήγορο τρόπο να αρχίσουν να αποσυμφορούνται τα νησιά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρώτα και κύρια πρέπει να στραφούμε σε τρεις κατηγορίες: Πρώτα στις ευαίσθητες ομάδες  και τα ανήλικα τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να επιστραφούν, άρα θα πρέπει κατά προτεραιότητα να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί να πάνε στην Ευρώπη με επανενώσεις οικογενειών κλπ. Δεύτερο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα εκείνες οι διαδικασίες για εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Και τρίτο, να το πούμε καθαρά, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά είτε είναι αλλοδαποί είτε είναι Έλληνες, υπάρχει ο ελληνικός νόμος. Δεν μπορεί να υπάρχει η διαδικασία της αλληλεγγύης λόγω κατάστασης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ