2016-10-20 17:40:59
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο Ρ/Φ του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή, μεταξύ άλλων ανέφερε:

            Για τις τουρκικές παραβιάσεις:

            Η Ελλάδα δεν διεκδικεί από κανέναν τίποτα. Η Ελλάδα ξέρει ποια είναι τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτά δεν τα βάζει σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης. Το ζήτημα των παραβιάσεων εμείς το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα και το μεταφέρουμε στους διεθνείς οργανισμούς και τις συμμαχίες που συμμετέχουμε. Θα καλούσα τη σύμμαχο χώρα, να αντιληφθεί ότι κατανοούμε πως βρίσκεται σε μια σχετικά δύσκολη θέση αλλά δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα της βγάζοντας τα έξω και ειδικά προς την περιοχή του Αιγαίου. Καλούμε και τους Ευρωπαίους συμμάχους και συνεταίρους μας, να αντιληφθούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρώπης
. Με αυτή την έννοια να στέρξουν στην προσπάθειά μας να διαμορφωθεί μια σταθερότητα στην περιοχή. Σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει στρατό, αυτό που υπάρχει, είναι μια πρόταση της Ιταλίδας Υπουργού Άμυνας, η οποία με ένα non paper βάζει ένα ζήτημα για το πώς αυτό μπορεί να γίνει. Το θέμα συζητιέται και θα συζητιέται για μια πολύ μεγάλη περίοδο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν ως δύναμη αποτροπής τα σύνορα της χώρας, αυτό είναι δεδομένο.

            Για το Προσφυγικό:

            Ένας άνθρωπος που φθάνει στην Ελλάδα είτε είναι πρόσφυγας είτε είναι μετανάστης, θα πρέπει να υποβάλει αίτημα ασύλου. Αν δεν υποβάλει θα πρέπει να επιστραφεί στην Τουρκία με βάση την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Το μεγάλο πρόβλημα που αφορά αυτή τη στιγμή το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, βρίσκεται στα νησιά, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη. Το βασικό πρόβλημα είναι η σχετικά αργή εξέταση από τις Επιτροπές Προσφυγών, δηλαδή η εξέταση, σε δεύτερο επίπεδο των αιτημάτων ασύλου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει - σε σχέση με τη ζήτηση – λίγος κόσμος, δηλαδή ειδικοί εξέτασης των αιτημάτων, εξαιτίας του ότι η βοήθεια που μας είχαν υποσχεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φθάσει, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, από τη μια επιστροφών στην Τουρκία και από την άλλη της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί και την ένταση.  Από κάθε Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών σε δεύτερο επίπεδο εξετάζεται μια έως δύο αιτήσεις την ημέρα, αλλά και στην Γερμανία εξετάζονται  1,2 αιτήσεις κατά μέσο όρο την ημέρα. Πρόκειται για μια, στην ουσία της, δικαστική διαδικασία με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης και τους διεθνείς νόμους, που δεν μπορούν να παραβιαστούν. Το βασικό ζήτημα είναι να υπάρχουν περισσότερες Επιτροπές αλλά η υπεσχημένη βοήθεια από την ΕΕ δεν έχει έρθει, έχει υλοποιηθεί μόνο κατά 6% και έτσι από τους περίπου 400 ειδικούς υπαλλήλους έχουν έρθει μόνο 26.  Εμείς, βέβαια, κάνουμε ό,τι μπορούμε ενισχύοντας τις υπάρχουσες δομές εξέτασης των αιτημάτων.  Αυτή τη στιγμή, έχουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα κενές θέσεις φιλοξενίας και παράλληλα εξελίσσονται τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων  για φιλοξενία σε σπίτια. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά υπάρχουν χώρες της ΕΕ που έχουν πει ότι δεν θα φιλοξενήσουν κανέναν, παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ