2016-10-22 14:50:14
Φωτογραφία για Επιστρέφει υγιής στη θάλασσα η χελώνα που είχε καταπιεί αγκίστρι
Την ερχόμενη Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 11:00, θα απελευθερωθεί μία θαλάσσια χελώνα Caretta caretta στην παραλία του ...ξενοδοχείου Knossos Palace, στην περιοχή Αρίνα του Ηρακλείου, από το Ενυδρείο Κρήτης του ΕΛΚΕΘ, η οποία είχε τραυματιστεί και μετά από 18 μήνες παραμονής και φροντίδας από το έμπειρο προσωπικό του Τμήματος Ενυδρειολογίας επιστρέφει στο φυσικό περιβάλλον της.

Η χελώνα, βάρους 30 κιλών, βρέθηκε στην παραλιακή περιοχή των Γουβών στις 25 Απριλίου 2015 από επισκέπτες της περιοχής, σύμφωνα με το Τμήμα Ενυδρειολογίας που κάνει αναφορά στο ιστορικό της, σημειώνοντας ότι ήταν εμφανώς αδύναμη και αφυδατωμένη, με έντονα πρησμένα μάτια, χωρίς να έχει εξωτερικά τραύματα ή να είναι μαρκαρισμένη.

Περισυνελέγη και μεταφέρθηκε από το προσωπικό της Ενυδρειολογίας στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Ακολούθησε ακτινογραφία, η οποία έδειξε ότι υπήρχε αγκίστρι στον οισοφάγο της και εφαρμόστηκε το προτεινόμενο, από τον επιβλέποντα κτηνίατρο, πρωτόκολλο για την ενυδάτωση και την ενδυνάμωσή της. Μετά από 40 ημέρες νοσηλείας έδωσε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, αφού άρχισε να καταναλώνει νωπά ψάρια ως τροφή.


Επτά μήνες αργότερα, σε ακτινογραφία που επαναλήφθηκε, το αγκίστρι στον οισοφάγο φάνηκε ελαφρώς μετατοπισμένο. Σε συνολικά 11 μήνες από την άφιξη της, το αγκίστρι είχε πλήρως διαβρωθεί-εξαφανιστεί από τα γαστρικά υγρά του οργανισμού και δεν χρειάστηκε να υποστεί σε χειρουργική επέμβαση. Η χελώνα παρέμεινε για περαιτέρω παρακολούθηση και πιστοποίηση της καλής υγείας στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου.

Μετά από 18 μήνες παραμονής, με τη φροντίδα του προσωπικού του Τμήματος Ενυδρειολογίας, υγιής πια, αρκετά ζωηρή και μαρκαρισμένη (σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ) μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στο φυσικό περιβάλλον της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ