2016-10-23 11:45:20
Φωτογραφία για Πόσο επηρεάζει ο καιρός το πρόσωπο και τη ζωή μας;
Το πόσο επηρεάζει ο καιρός τη διάθεσή μας είναι λίγο πολύ γνωστό. Πολλοί τα βάφουν μαύρα όταν βρέχει και τους χαλάει τα σχέδια για το ...Σαββατοκύριακο. Άλλοι παθαίνουν κατάθλιψη όταν μετακομίζουν σε πιο βόρειες χώρες. Αλλά αν ο καιρός έχει τη δύναμη να μας φτιάχνει ή να μας χαλάει τη διάθεση λογικό δεν είναι ότι επηρεάζει και τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας σε μόνιμη βάση; Είναι όμως έτσι;

Πόσοι χαμογελούν και πόσοι τραγουδάνε;

Ο Γερμανός εθνολόγος Χανς-Πέτερ Ντιρ έχει εμπειρίες διαβίωσης στην βόρεια Ευρώπη, τη Φλωρεντία και τη Χαϊδελβέργη. Η άποψή του για το που η διάθεση των ανθρώπων είναι καλύτερη, διαμορφώθηκε παρατηρώντας τον κόσμο στο δρόμο. “Στον ευρωπαϊκό Βορρά οι γωνίες από το στόμα των περαστικών είχαν κατά 60% κλίση προς τα κάτω, ενώ στη Φλωρεντία μόνο ένα 10%. Στη Χαϊδελβέργη τα πράγματα βρίσκονταν κάπου στη μέση με ελαφρά τάση προς τα αποτελέσματα της Τοσκάνης.


Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς την ψυχική διάθεση και το ταμπεραμέντο των κατοίκων μιας περιοχής είναι να αφουγκραστεί πόσοι τραγουδούν, μουρμουρίζουν μελωδίες ή σφυρίζουν στο δρόμο –«όσο πιο βόρεια είσαι, τόσο αυτή η συμπεριφορά θεωρείται τρελή, ενώ στο Νότο αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας.”

Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα;

Και αυτό είναι αποκλειστικά συνάρτηση του ωραίου καιρού; Ο Γερμανός ειδικός δεν πιστεύει ότι τα πράγματα είναι τόσο απλά. “Στην περίπτωση π.χ. των Εσκιμώων αυτό δεν ισχύει, αφού πρόκειται για εύχαρη, κοινωνικό λαό με έντονο κέφι για ζωή. Σε σύγκριση με τον καιρό στις περιοχές τους η βόρεια Γερμανία είναι παράδεισος, αλλά οι κάτοικοί της δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο χαρούμενοι και επικοινωνιακοί σαν τους Ινουίτ. Σε κάποιες απομονωμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές όπου και το κλίμα είναι κρύο και “σκληρό” για τη διαβίωση, το τοπίο και οι καιρικές συνθήκες επιδρούν τόσο στη συμπεριφορά όσο και στο χαρακτήρα των ανθρώπων επηρεάζοντας ακόμα και τη λειτουργία των κέντρων του εγκεφάλου. Η αίσθηση της κοινωνικότητας παραμένει υπανάπτυκτη, ακόμα και το κέντρο του λόγου, μπορεί να φτάσει να ατροφήσει από τη μοναξιά και την τραχύτητα περιοχής και ζωής”.

Φυσικά σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας των καιρικών συνθηκών. “Όταν κυριαρχεί ηλιοφάνεια, π.χ. μια ιταλική οικογένεια βγαίνει βόλτα στην πλατεία του χωριού μαζί με τους παππούδες και τα μωρά τόσο για να τους δουν, όσο και για να συναντήσουν γνωστούς και φίλους. Αυτό για τους Βόρειους δείχνει κάποια ‘επιπολαιότητα’, που τη θεωρούν απωθητική. Το δικό τους κλίμα, πάλι, με τις συνεχείς βροχές και τους παγωμένους ανέμους τους ωθεί να μένουν κλεισμένοι μέσα και μακροχρόνια αναπτύσσουν εκφράσεις προσώπου απαθείς ή δυσαρεστημένες και συνηθίζουν να σκέφτονται ‘ωχ, ελπίζω να μην έρθει τώρα καμιά επίσκεψη’.

Δηλαδή, η μόνη ελπίδα για να αλλάξουν τα πράγματα είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για το οποίο λέμε πως θα μετατρέψει ακόμα και το βορειοευρωπαϊκο κλίμα σε μεσογειακό; “ίσως” απαντά ο Χ.Π. Ντιρ. “Μπορεί μερικοί ερευνητές να φοβούνται ότι το ρεύμα του Κόλπου είναι πιθανόν να παραλύσει από την αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό σηημαίνει ότι στις περιοχές της βόρειας Γερμανίας δεν θα επικρατήσουν θερμοκρασίες Ιταλίας, αλλα Σιβηρίας. Ωστόσο και τότε θα υπάρχουν πιθανότητες οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να γίνονται χαρούμενοι και γλεντζέδες... Εσκιμώοι”.

Τα προγνωστικά καιρού στοιχείο κουλτούρας

Από την άλλη πλευρά είναι και η σοφία του λαού για τις προβλέψεις του καιρού. Από τον καιρό του Μεσαίωνα, ίσως και παλαιότερα, οι Ευρωπαίοι χωρικοί παρατηρούσαν ορισμένα σημάδια και έκαναν τις προβλέψεις τους και αυτά αποτυπώνονταν σε παραδόσεις που η συνέχισή τους ήταν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής, ζωής που βασιζόταν κατά μεγάλο μέρος στα προϊόντα της γής. Όπως στην Ελλάδα υπάρχουν τα “ημερομήνια” του Αυγούστου που προλέγουν τον καιρό για την ερχόμενη χρονιά, στη Γερμανία προσέχουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την 27η Ιουνίου, επειδή κατά την παράδοση ο ίδιος καιρός θα συνεχιστεί για τις επόμενες εφτά εβδομάδες με ποσοστό επιτυχίας 67%.

Εκατοντάδες άλλα σημάδια προγνωστικών καιρού έχουν διατηρηθεί στις παραδόσεις των λαών και προκαλούν αληθινή έκπληξη σ’όσους ασχολούνται με τη σύνδεσή τους με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, όπως τονίζει ο Βερολινέζος μετεωρολόγος Χορστ Μαλμπεργκ.

Ποιός προβλέπει καλύτερα;

Ο Γερμανός εθνολόγος Αντρέας Χαρτμαν επισμαίνει, ότι “ακόμα και σήμερα με τόση εξέλιξη των μετερωρολογικών μεθόδων, οι χωρικοί λαμβάνουν υπ’ όψη τα επιστημονικά δεδομένα, ακούνε τις τηλεοπτικές προβλέψεις, τις συγκρίνουν με τα δικά τους εμπειρικά στοιχεία και πιστεύουν ό,τι κρίνουν οι ίδιοι πιθανότερο να συμβεί.”
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ