2016-10-26 19:17:24
Φωτογραφία για Γαστρίτιδα: Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία
Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου Μπορεί να οφείλεται στην παρουσία του Ελικοβακτηρίδιου του Πυλώρου(Helicobacter Pylori), στη λήψη φαρμάκων, είτε σε κακές διατροφικές συνήθειες. Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι οξεία όταν εμφανίζεται ξαφνικά ή χρόνια όταν αναπτύσσεται σταδιακά και έχει μεγάλη διάρκεια. Η γαστρίτιδα προκύπτει όταν για διάφορους λόγους ο αμυντικός φραγμός του στομάχου εξασθενεί επιτρέποντας στα γαστρικά υγρά να διαβρώσουν τον βλεννογόνο δημιουργώντας φλεγμονή.

Το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλώρου είναι ένα ελικοειδές Gram αρνητικό βακτηρίδιο του οποίου το σχήμα του δίνει τη δυνατότητα να διαπερνά με ευκολία το παχύρρευστο βλεννώδες στρώμα. Στο 50% των περιπτώσεων η γαστρίτιδα προκαλείται από το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλώρου όταν αυτό διαπερνά την γαστρική βλέννα και αποικεί το γαστρικό βλεννογόνου όπου πολλαπλασιάζεται και τον καταστρέφει δημιουργώντας φλεγμονή. Η γαστρίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερβολική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και από τη χορήγηση ασπιρίνης. Το κάπνισμα η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η μη ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα λίπους είναι όλοι παράγοντες που μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι και να προκαλέσουν γαστρίτιδα.


Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν: πόνο και αίσθηση καύσου στο στομάχι, τα οποία μειώνουν την διάθεση για πρόσληψη τροφής, αίσθηση πληρότητας μετά το φαγητό και μερικές φορές ναυτία και έμετο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η γαστρίτιδα μπορεί να μη δώσει καθόλου διαταραχές. Παρουσία ύποπτων συμπτωμάτων πρέπει να διαπιστώσουμε αν αυτά συνδέονται με την παρουσία του Ελικοβακτηριδίου και ο ευκολότερος τρόπος είναι να πραγματοποιήσουμε το ειδικό διαγνωστικό test αναπνοής(breath test). Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να πραγματοποιηθεί γαστροσκόπηση και στη συνέχεια βιοψία κάποιων τμημάτων του γαστρικού βλεννογόνου. Αυτή η εξέταση μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε την παρουσία ή μη του Ελικοβακτηριδίου, να διαχωρίσουμε τις διάφορες μορφές γαστρίτιδας αλλά και την παρουσία έλκους.

Η θεραπεία της γαστρίτιδας βασίζεται στη χορήγηση φαρμάκων που αναστέλλουν τις γαστρικές εκκρίσεις(αναστολείς της αντλίας πρωτονίων). Η λήψη των αναστολέων αντλίας πρωτονίων πρέπει να γίνεται για τουλάχιστον 8 εβδομάδες για να έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα αλλά η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενή στη θεραπεία.

Αν είναι γαστρίτιδα έχει προκληθεί από την παρουσία Ελικοβακτηριδίου θα πρέπει να γίνει χορήγηση θεραπευτικών σχημάτων τουλάχιστον δύο αντιβιώσεις σε συνδυασμό με αναστολέα αντλίας πρωτονίων για τουλάχιστον 10-14 ημέρες.

Η γαστρίτιδα δεν πρέπει να υποτιμάται και πρέπει να θεραπεύεται σωστά αφού μπορεί να προκαλέσει την δημιουργία πεπτικών ελκών που με τη σειρά τους σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μορφές καρκίνου.

Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο.

1. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

2. Χρήση γαστροπροστατευτικών φαρμάκων όταν λαμβάνεται ασπιρίνη(ακετυλσαλικυλικό οξύ).

3. Αργή και σωστή μάσηση των τροφών η οποία καθιστά ευκολότερη την πέψη και μειώνει τον χρόνο που τα τρόφιμα παραμένουν στο στομάχι.

4. Αποφυγή μεγάλων γευμάτων, με μικρά γεύματα και snack ρυθμίζεται η οξύτητα του στομάχου

5. Αποφυγή τροφίμων που προκαλούν γαστρικές διαταραχές συμπερολαμβανομένου του καφέ, των ανθρακούχων ποτών, των πολύ ζεστών ροφημάτων, τυριών που έχουν υποστεί ζύμωση και αλλαντικών.

6. Αποφυγή τηγανητών τα οποία επιδεινώνουν την φλεγμονή και καθυστερούν την εκκένωση του στομάχου.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ