2016-11-11 04:03:20
Φωτογραφία για Σκληρή κόντρα Γλυφάδας με Αργυρούπολη - Ελληνικό για τα σκουπίδια
Πριν καν ολοκληρωθεί η παραχώρηση του Ελληνικού στον επενδυτή σοβαρές επιπλοκές έχουν προκύψει για το που θα δημιουργηθεί ο διαδημοτικός σταθμός διαχείρισης των απορριμμάτων.Η προσωπική κόντρα του Δημάρχου Γλυφάδας και του Δημάρχου Αργυρούπολης-Ελληνικού δυσκολεύει την εξεύρεση λύσης, ενώ ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης αναλαμβάνει το ρόλο του Πυροσβέστη.Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ψύχραιμη στάση των τριών πρώην Δημάρχων Κόκκορη,Ορφανού και Κορτζίδη οι οποίοι παρεμβαίνουν ζητώντας τη σύγκλιση Διαδημοτικού Συμβουλίου και προτείνουν την εξεύρεση χώρου μέσα στο πρώην αεροδρόμιο.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Θάνου Ορφανού στο Δημοτικού Συμβούλιο Αλίμου όπου ανέφερε ότι “Ακούμε ότι θέλει ο επενδυτής να διαχειρίζεται το θέμα με τα σκουπίδια. Είναι λεφτά των δημοτών” ανιχνεύοντας τις διαθέσεις του Επενδυτή καθώς η διαχείριση των απορριμμάτων αποφέρει σημαντικά κέρδη.


Έτσι από τη μέχρι τώρα ανάγνωση των γεγονότων ο Δήμαρχος Ελληνικού προτείνει μία περιοχή για την οποία διαφωνεί ο Δήμαρχος Γλυφάδας ο οποίος δεν προτείνει επίσημα συγκεκριμένο χώρο και ο Δήμαρχος Αλίμου ζητάει την παρέμβαση της Πολιτείας όπου μαζί με την Περιφέρεια θα πρέπει να υποδείξει το χώρο.Η στάση πάντως των τριών πρώην Δημάρχων είναι συγκεκριμένη με τις διαθέσεις του επενδυτή να μην ξεδιπλώνονται.

Μία βασική παράμετρος πάντως που προκύπτει είναι ότι πλέον δεν πρόκειται για μία υπόθεση η οποία απασχολεί μόνο τρεις Δήμους καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί η δημιουργία μιας καινούριας πόλης 20-30.000 κατοίκων οι οποίοι θα προστεθούν όταν ολοκληρωθεί η επένδυση.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των 3 Δημάρχων και η ανακοίνωση των πρώην Δημάρχων

Το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας υιοθέτησε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το ακόλουθο ψήφισμα (στην επισυναπτόμενη φωτογραφία αποτυπώνεται ο χώρος όπου σχεδιάζεται να γίνει ο σταθμός απορριμμάτων):

Απαράδεκτη και καταδικαστέα κάθε σκέψη για σταθμό απορριμμάτων στο ρέμα της Ευρυάλης

«Με την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της σύμβασης για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προχωρά η αξιοποίηση της έκτασης και ξεκινά η διαδικασία επίλυσης μιας σειράς σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με αυτή. Ένα από τα πλέον κρίσιμα είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το αίτημα των όμορων Δήμων για Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων – Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, που θα γίνει με τρόπο οργανωμένο, σύγχρονο και οικολογικό, είναι δεδομένο και διαχρονικό. Ωστόσο – και παρά το γεγονός ότι είχε γίνει σχετική πρόβλεψη με το νόμο 4062/2012 για την «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού» - καμία λύση δεν έχει δρομολογηθεί για το φλέγον αυτό ζήτημα. Στο δε μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιούνιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού, σημειώνεται ότι θα δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος εκτός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, χωρίς να αναφέρεται που ακριβώς.

Ταυτόχρονα, ενημερωνόμαστε μέσω δηλώσεων στον Τύπο, ότι η δημοτική αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης προτείνει και μεθοδεύει τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στα όρια μεταξύ Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας, μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, πάνω στο ρέμα της Ευρυάλης! Ο χώρος αυτός βρίσκεται στην καρδιά του οικιστικού ιστού, μέσα σε μια παλιά γειτονιά της περιοχής και εφάπτεται της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και πλήθους κατοικιών.

Η λύση, δηλαδή, για ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορά τρεις και πλέον Δήμους της νότιας Αθήνας, είναι τα σκουπίδια να πηγαίνουν σε μια μικρή λωρίδα γης, ανάμεσα σε σπίτια, πάνω σε ρέμα (όπως φαίνεται καθαρά στην επισυναπτόμενη αεροφωτογραφία), σε ένα χώρο που είναι πλήρως ακατάλληλος και ασύμβατος με το σκοπό αυτό και δεν πληροί την παραμικρή περιβαλλοντική προϋπόθεση. Η πρόταση μάλιστα περιλαμβάνει αλλαγή χρήσης γης στο σημείο με Προεδρικό Διάταγμα.

Ο απαράδεκτος αυτός σχεδιασμός μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους. Είναι αδιανόητο μια δεδομένη διεκδίκηση των δήμων και των πολιτών της νότιας Αθήνας, να προχωρά με τρόπο πέρα και έξω από κάθε λογική.

Τονίζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως οποιαδήποτε σκέψη για εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης στο ρεύμα της Ευρυάλης, είναι απαράδεκτη και εκ προοιμίου απορριπτέα. Ένα τέτοιος σχεδιασμός θα οδηγήσει σε ένα έγκλημα περιβαλλοντικό και οικιστικό, με βαριές επιπτώσεις για την πόλη μας και τις επόμενες γενιές των κατοίκων και επισκεπτών της.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε με κάθε πρόσφορο τρόπο για να σταματήσουμε αμέσως τη συζήτηση γύρω από τέτοιου τύπου προσέγγιση και για να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη. Οφείλουμε όλοι να αναζητήσουμε κάθε δυνατή συναίνεση για μια λύση που θα δημιουργεί την ελάχιστη δυνατή όχληση, θα βρίσκεται μακριά από κατοικίες και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των όμορων Δήμων.

Το ζήτημα της συλλογής, αποκομιδής, και διάθεσης απορριμμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παιχνίδια «κρυφτού» και διαρροών, αλλά και επικίνδυνων σχεδιασμών. Δηλώνουμε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση, παρουσία αρμοδίων παραγόντων της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής – η οποία έχει επίσημα, στη Βουλή, διά του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη, τοποθετηθεί για «τον κρίσιμο από περιβαλλοντικής και οικονομικής άποψης τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων» στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Ζητούμε λύση σύγχρονη, οικολογική και πάνω από όλα βιώσιμη για τους όμορους της έκτασης Δήμους, όπως έχουμε προτείνει εξαρχής, και θα τη διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.»

Ανακοίνωση Δυνατής Γλυφάδας

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Γλυφάδας, η διοίκηση κατέθεσε ψήφισμα για το θέμα του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη του κύριου Παπανικολάου.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφωνήσαμε, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στο ύφος ενός τέτοιου ψηφίσματος, που αναδεικνύει μια αντιπαλότητα και μετωπική σύγκρουση με τον όμορο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Επειδή κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές και δεν συνάδει με την σύμπνοια που είχαμε κατακτήσει ως Δήμοι στο θέμα αυτό για πάνω από 10 χρόνια και έχοντας υπηρετήσει πάντα τη λογική των συγκλήσεων, σας ζητάω:

Να οριστεί άμεσα ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο στη Γλυφάδα με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και σας καλώ να παραβρεθείτε μαζί με τους συνεργάτες σας.

Θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι κοινό και με καλή πρόθεση και ουσιαστικό διάλογο μπορούμε να βρούμε τη βέλτιστη περιβαλλοντική και οικονομικά συμφέρουσα λύση για τους δημότες μας.

Στα μεγάλα θέματα δεν υπάρχουν ούτε προσωπικές στρατηγικές, ούτε εγωισμοί. Το μέλλον είναι για όλους μας κοινό.

Εκτιμώ ότι η πρότασή μου θα τύχει της αποδοχής σας και γι’ αυτό σας ευχαριστώ.

Μετά τιμής,

Κώστας Κόκκορης

Πρώην Δήμαρχος Γλυφάδας

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

Ανακοίνωση του Δημάρχου Αργυρούπολης-Ελληνικού

Ανακοίνωση απάντηση στο ατυχές ψήφισμα του Δημάρχου Γλυφάδας και την προσβολή του λαού και της ιστορίας της πόλης μας !

Με έκπληξη διαβάσαμε το κατά πλειοψηφία ψήφισμα του Δήμου Γλυφάδας (το καταψήφισε η αντιπολίτευση) σχετικά με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων που εμμέσως πλην σαφώς επιτίθεται στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης (ένα ψήφισμα που από την προηγούμενη εβδομάδα είχε διοχετευτεί στον τύπο !!! )

Θεωρούμε πρωτόγνωρο στα αυτοδιοικητικά χρονικά, όμορος δήμος να υπαγορεύει στον Δήμο μας , για το αν μπορεί ή όχι να χρησιμοποιήσει χώρο που απαξιωτικά αποκαλεί «λωρίδα γής» , ο οποίος ανήκει στο Δήμο μας και βρίσκεται εντός των διοικητικών μας ορίων για την στέγαση υπηρεσιών του δήμου μας. Είναι δε πρωτοφανές , Δήμος να βγάζει ψήφισμα εναντίον άλλου Δήμου αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις του Δημάρχου Γλυφάδας .

(Αρχικά θέλουμε να επισημάνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμβαίνει στην λειτουργία του δήμου μας).

Όσον αφορά την αποκαλούμενη «λωρίδα γής» ο εκτός πραγματικότητας Δήμαρχος περιγράφει έτσι οικόπεδο 30 περίπου στρεμμάτων στο οποίο βρίσκονται αθλητικές υποδομές του δήμου μας αλλά και χώρο που μισθώνει ιδιώτης με μηνιαίο ενοίκιο. Σε ένα μέρος του οικοπέδου αυτού πιθανόν θα εγκαταστήσει ο δήμος μας όλες τις δομές του που σήμερα βρίσκονται εντός του αεροδρομίου εάν και εφόσον φυσικά η κυβέρνηση αναλάβουν το κόστος μεταφοράς και κατασκευής των νέων υποδομών.

Από πού άραγε αντλεί τόσο θράσος ο Δήμαρχος Γλυφάδας ;

Αυτό είναι το ένα σκέλος για το οποίο ουδέποτε θα ζητήσουμε φυσικά την άδεια του Δήμου Γλυφάδας και καλούμε άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να ανακαλέσει το απαράδεκτο αυτό ψήφισμα .

Όσο αφορά επίσης συνολικά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων , τον Σταθμό Διαχείρισης και το Πράσινο Σημείο έχουμε καταθέσει σχέδιο σε όλους τους αρμόδιους φορείς και αναμένουμε τις προτάσεις τους για την τελική χωροθέτηση εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας ή όπου αλλού μας υποδείξουν εκτός των ορίων του Δήμου μας, αν αυτό φυσικά συμβεί σε συνεργασία με άλλους Δήμους. Στο θέμα αυτό περιμένουμε από την πολιτεία ξεκάθαρη θέση αλλά εμείς μεριμνούμε για την δική μας λειτουργία και όχι να υποδείξουμε σε άλλους τι θα κάνουν .

Στο σημείο αυτό όμως πάλι προκαλεί εντύπωση η άποψη του Δημάρχου της Γλυφάδας ότι δεν θέλει λέει σταθμό στα σπίτια της κοντά γιατί θα έχει περιβαλλοντολογικές συνέπειες για την περιοχή. Θα τους συγχωρούσαμε την αφέλεια με την οποία προσεγγίζουν το θέμα αν δεν γνωρίζαμε ότι η διοίκηση της έχει θητεύσει στην Ευρωβουλή και οφείλει να γνωρίζει ότι στις μεγάλες Μητροπόλεις της Ευρώπης σταθμοί διαχείρισης απορριμμάτων στεγάζονται στο κέντρο των πόλεων, δίπλα στα σπίτια, είναι υπόγειοι, πληρούν όλα τα σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα και δεν προκαλούν όχληση στους κατοίκους.

Με τον τρόπο που εκφράζεται στο ψήφισμα του ο Δήμαρχος Γλυφάδας δείχνει πως δεν θέλει τα σκουπίδια του στην Γλυφάδα. Τα θέλει φυσικά δίπλα στα σπίτια των άλλων δήμων γιατί θεωρεί ίσως πως οι κάτοικοι άλλων δήμων γύρω τους είναι παιδιά κατώτερου θεού.

Αυτή την ελιτίστικη συμπεριφορά του Δημάρχου εξέφρασε με το χυδαίο , αήθη και προσβλητικό τρόπο ο δημοτικός του σύμβουλος ο οποίος απαξίωσε με υποτιμητικά και ρατσιστικά σχόλια την ιστορία και τους δημότες των ιστορικών πόλεων του Ελληνικού και της Αργυρούπολης δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ...“όλοι γνωρίζουν την Γλυφάδα , ενώ για την Αργυρούπολη όταν μιλάς νομίζουν ότι μιλάς για κάποιο πουλί... ” .

Καλούμε τον Δήμαρχο να ζητήσει συγνώμη για τον ημιμαθή και ανιστόρητο δημοτικό του σύμβουλο , για την προσβολή των 2000 χρόνων ιστορίας των πατρογονικών μας εστιών Σουρμένων και Αργυρούπολης του Πόντου καθώς και των σύγχρονων κατοίκων του Δήμου μας .

Αυτά είναι τα αποτελέσματα που φέρνει η αλαζονεία του Δημάρχου Γλυφάδας .

Τα σκουπίδια της Γλυφάδας ανήκουν στην Γλυφάδα και όχι στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με σπασμωδικές κινήσεις , λαϊκίστικα ψηφίσματα που εξυπηρετούν προσωπικές και μικροπολιτικές επιδιώξεις. Απαιτεί διάλογο, ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση ώστε από κοινού να βρούμε τις λύσεις που εξυπηρετούν κάθε δήμο ξεχωριστά ή όλους μαζί αν αυτό είναι εφικτό.

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θίξει τα συμφέροντα του αλλά και τα αυτοδιοικητικά όρια του δήμου του και τι θα πράξει μέσα σε αυτά. Φυσικά αναμένουμε από την Κυβέρνηση και Περιφέρεια ξεκάθαρη θέση τόσο για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών μας που επιχειρεί να εμποδίσει ο Δήμαρχος Γλυφάδας αλλά να πάρει και σαφή θέση στο τι θα γίνει με τον Σταθμό Διαχείρισης Απορριμμάτων ο οποίος όπου θα επιλεγεί να γίνει θα πρέπει να είναι υπόγειος, σύγχρονος και στα πρότυπα των ξένων μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων.

ΥΣ1. Θα συμβουλεύαμε τον Δήμαρχο Γλυφάδας να ασχοληθεί πρωτίστως με την διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης του και όχι να επιδιώκει να φορτώσει τα απορρίμματά του σε γειτονικούς δήμους , ελλείψει ολοκληρωμένου σχεδίου του δήμου του για τα απορρίμματα .

ΥΣ2. Υιοθετούμε την πρόταση του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κόκκορη να γίνει σύγκλιση κοινού Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα συζητήσουμε συνολικά και με υπευθυνότητα το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Ανακοίνωση των πρώην Δημάρχων Κόκκορη,Κορτζίδη και Ορφανού

Η ενδεδειγμένη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων μας είναι η δημιουργία διαδημοτικού σταθμού μέσα στο πρώην αεροδρόμιο σε χώρο που είναι δυνατόν να εξευρεθεί σε μια έκταση 6.200 στρεμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση – κομποστοποίση - επανάχρηση των υλικών, που θα είναι δημόσιος και θα διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα παράγονται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας, όποια και αν θα είναι η εξέλιξη στο χώρο αυτό.

Μια τέτοια λύση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δήμων μας, άμεσα και μακροπρόθεσμα, από περιβαλλοντική και από οικονομική άποψη και θα είναι αναμφίβολα μια σπουδαία και καθοριστική, θετική εξέλιξη για το μέλλον των πόλεων μας.

Κάθε άλλη «λύση» που υποτάσσει το συμφέρον των κατοίκων των δήμων μας στα σχέδια του «επενδυτή» ή όποιου άλλου πρέπει να αποκλειστεί.

Σε αυτή τη λογική είχαμε κινηθεί ως δήμαρχοι την προηγούμενη δημοτική περίοδο και είχαμε προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό την ενδεδειγμένη λύση.

Είχαμε εκπονήσει σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά σχετική μελέτη (προσχέδιο), είχαμε επικοινωνία με την περιφέρεια που είχε κατ' αρχήν εκφράσει την βούληση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του σταθμού, είχαμε θέσει το ζήτημα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που είχε κατ' αρχήν δεχτεί την παραχώρηση χώρου μέσα στο πρώην αεροδρόμιο.

Τώρα που μια τέτοια λύση μπορεί να ενταχθεί στο νέο εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί δεν προχωράει;

Η περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές των δήμων μας οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις.

Σε κάθε περίπτωση εκτός από τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο, λόγο έχουν οι πολίτες και οι φορείς τους.

Το πρόβλημα πρέπει να συζητηθεί άμεσα και με ουσιαστικό τρόπο μέσα στις τοπικές κοινωνίες μας.

Θάνος Ορφανός, πρώην δήμαρχος Αλίμου

Κώστας Κόκκορης, πρώην δήμαρχος Γλυφάδας

Χρήστος Κορτζίδης, πρώην δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης

8/11/2016

H στάση του Κονδύλη, Δημάρχου Αλίμου

Όπως διαβάζουμε στο www.geitoniamou.gr το “καυτό” θέμα των σκουπιδιών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου, που έγινε χθες το βράδυ. “Είναι ευθύνη της Πολιτείας. Μόνο με κοινή λύση θα προχωρήσουμε. Οτιδήποτε άλλο είναι ημίμετρο” είπε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης.“Το σενάριο που εξετάζει ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης (δημιουργία σταθμού απορριμμάτων, στα σύνορα με τη Γλυφάδα), δεν αποτελεί τον κοινό μας στόχο. Στη σωστή κατεύθυνση είναι η πρόταση των τριών πρώην δημάρχων. Είναι ευθύνη της Πολιτείας, να μας φωνάξει μαζί με την Περιφέρεια και να υποδείξει το χώρο, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου σταθμού μεταφόρτωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων που θα λειτουργεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Εμείς έχουμε καταθέσει τη δική μας πρόταση”.

Ο πρώην δήμαρχος Θάνος Ορφανός πρότεινε να γίνει διαδημοτικό συμβούλιο για το θέμα των σκουπιδιών.“Ακούμε ότι θέλει ο επενδυτής να διαχειρίζεται το θέμα με τα σκουπίδια. Είναι λεφτά των δημοτών” είπε.

Ρόλο πυροσβέστη παίζει ο Ανδρέας Κονδύλης στη μεγάλη κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιάννη Κωνσταντάτο και στον Γιώργο Παπανικολάου.“Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης πηγαίνει μόνος του” είπε ο δήμαρχος Αλίμου. “Μιλάω και με του δύο δημάρχους. Εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες να γίνει το διαδημοτικό συμβούλιο”.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ