2012-05-18 19:06:06
Φωτογραφία για Ε.Ε: Ήρθε η πρώτη επιβεβαιωση για σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Κάρελ ντε Χουχτ σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί ότι «μια ελληνική αποχώρηση [από την ευρωζώνη] θα σήμαινε το τέλος του ευρώ, όπως ισχυρίζονται κάποιοι».

Ειδησεογραφικά πρακτορεία ερμηνεύουν τις δηλώσεις Ντε Χουχτ ως ακόμα μια ένδειξη της αλλαγής ρητορικής από την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη έξοδο --ή την εκδίωξη-- της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι δηλώσεις αυτές μοιάζουν να αποτελούν την πρώτη επιβεβαίωση από κορυφαίο αξιωματούχο της ΕΕ ότι καταρτίζονται σχέδια για την αντιμετώπιση της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. «Πριν από ενάμιση χρόνο μπορεί να υπήρχε ο κίνδυνος να υπάρξουν συνέπειες- ντόμινο» δήλωσε ο Ντε Χουχτ στην φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Standaard του Βελγίου. «Αλλά σήμερα υπάρχουν, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπηρεσίες οι οποίες εργάζονται σε σενάρια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει» πρόσθεσε.


Ο επίτροπος, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, επανέλαβε το σύνηθες μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν έχει καλύτερη επιλογή από το να τηρήσει τα μέτρα λιτότητας και περικοπών των κρατικών δαπανών που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση. «Η τελική φάση του παιγνιδιού έχει αρχίσει. . . δεν γνωρίζω πώς θα καταλήξει» είπε ο Ντε Χουχτ. «Σε περίπτωση εξόδου [από το ευρώ] η σύγχυση στην Ελλάδα θα είναι τεράστια».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι διαψεύδει πως η Επιτροπή «επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου» της Ελλάδας από το ευρώ και ότι η ΕΕ θέλει η χώρα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα.

Ωστόσο, τις δηλώσεις του Ντε Χουχτ επιβεβαίωσε και άλλο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, εξηγώντας πως εννοεί ότι οι θεσμοί της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αδρανείς τα τελευταία δύο χρόνια σε ό,τι αφορά την κατάρτιση σχεδίων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και πλέον έχουν προετοιμαστεί.

Πάντως οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ΕΕ εάν επέτρεπε στην (ή ανάγκαζε την) Ελλάδα να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα θα μετάνιωνε εξαιτίας των συνεπειών, καθώς πέραν της ίδιας της χώρας θα πλήττονταν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ θα αναζωπυρώνονταν οι κίνδυνοι για μια επάνοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση.

Αναλυτές και παράγοντες λένε ότι η ΕΕ «παίζει με τη φωτιά» συνεχίζοντας τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.

Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα είπε χαρακτηριστικά ότι οι συνέπειες μιας εκδίωξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «κάπου μεταξύ μιας καταστροφής και του Αρμαγεδδώνα». Ενώ ο Μάρτιν Γουλφ, σχολιογράφος των Financial Times, επανέλαβε το σενάριο ότι «ένα πραξικόπημα ή ένας εμφύλιος πόλεμος δεν αποκλείεται» στην Ελλάδα. Στο ίδιο άρθρο, ο Γουλφ εκτίμησε ότι η πλήρης διάλυση της ευρωζώνης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει η ελληνική έξοδος, η "Grexit", θα προκαλούσε μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 7% και θα οδηγούσε σε παγκόσμια ύφεση.

Ο Νταλάρα πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές πέραν του να βρουν κάποιον τρόπο για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα». Από την πλευρά του ο Πολ Κρούγκμαν, τιμηθείς με Νομπέλ οικονομίας και επικριτής της πολιτικής λιτότητας, επανέλαβε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πολιτική της ανάπτυξης. Η ΕΚΤ πρέπει «να ξεπεράσει την εμμονή της με τη σταθερότητα των τιμών... να αποδεχτεί και να ενθαρρύνει έναν πληθωρισμό 3 ή 4%, έγραψε στην εφημερίδα The New York Times. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι Γερμανοί απεχθάνονται αυτή την ιδέα, αλλά είναι ο μόνος εύλογος τρόπος να σωθεί το ευρώ» πρόσθεσε ο Κρούγκμαν.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ