2016-11-22 21:35:41
Φωτογραφία για Εγκαίνια Δομής Φιλοξενίας στη Ριτσώνα
            

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, εγκαινίασε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα,  ενώ αύριο Τετάρτη θα γίνουν τα εγκαίνια της δομής φιλοξενίας στο Κουτσόχερο. 

            Πρόκειται για δύο κέντρα φιλοξενίας που ανακατασκευάστηκαν με τη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ερυθράς Ημισελήνου, της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

            Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο Υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας, ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο γενικός γραμματέας της Ερυθράς Ημισελήνου των ΗΑΕ, εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.   

            Ο ΑΝΥΕΘΑ στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε:


            «Είναι μία ιδιαίτερη ημέρα η σημερινή και νιώθω πραγματικά ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, με την ευκαιρία των εγκαινίων της δομής φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα.

Μίας δομής που κατασκευάστηκε με την κοινή προσπάθεια και τη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ερυθράς Ημισελήνου, της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

            Αρκεί κανείς να κοιτάξει τα βλέμματα των παιδιών και των γονιών τους, για να αντιληφθεί ότι ένα κομμάτι της δυστυχίας και της ταλαιπωρίας που τους επιφύλαξε η κατάσταση στη χώρας τους, μετουσιώνεται σε ικανοποίηση και ελπίδα.

            Πράγματι, το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Εμείς, κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες, στην ουσία αχαρτογράφητα νερά, καταφέραμε να βάλουμε σε διαχειρίσιμο πλαίσιο το θέμα, έχοντας ως κεντρική ιδέα την ανθρωπιστική του διάσταση. Επιτρέψτε μου να πω πως έχουμε δώσει μαθήματα διαχείρισης και ως λαός και ως κυβέρνηση.

            Η Ελλάδα σαν χώρα, σαν κυβέρνηση και σαν κοινωνία, μένοντας πιστοί στις διεθνείς συνθήκες, στη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και στις ανθρώπινες αξίες του πολιτισμού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να περιθάλψει τους ανθρώπους αυτούς, να τους δώσει ένα καταφύγιο και παράλληλα παλεύει διπλωματικά για να θεσπιστεί μία βιώσιμη λύση με καταμερισμό των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, βλέποντας σταθερά στην προοπτική τερματισμού του πολέμου που γεννάει την προσφυγιά.

            Μία επιβεβαίωση και ταυτόχρονα επιβράβευση αποτελούν τα λόγια συμπαράστασης του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα έπραξε και πράττει για την αντιμετώπιση της δύσκολης υπόθεσης του προσφυγικού, δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του όλου θέματος, την οποία ανέδειξαν οι Έλληνες τόσο στα νησιά στην πρώτη υποδοχή όσο και στους τόπους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

            Έχοντας όλα αυτά κατά νου, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Ριτσώνα εγκαινιάζοντας το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο θα δώσει χαρά και θαλπωρή στις οικογένειες των προσφύγων.

            Οι εγκαταστάσεις της δομής αυτής θα καλύψουν τις ανάγκες στέγασης εκατόν εξήντα (160) οικογενειών παρέχοντας τους πλήρη σίτιση (με τρία γεύματα την ημέρα), μέσα σε ένα περιβάλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης υπό την επίβλεψη και φροντίδα ιατρών και νοσοκόμων.

            Παράλληλα με τη δημιουργία χώρων αναψυχής εντός των εγκαταστάσεων, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην ψυχική ανάταση όλων των προσφύγων και κυρίως των παιδιών.

            Τέλος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εντείνουμε τις προσπάθειες για την εξασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος της εκπαίδευσης στα προσφυγόπουλα.

            Η προσπάθεια αυτή αφορά όλα τα κέντρα φιλοξενίας και όλα τα παιδιά των προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα έστω και προσωρινά.

            Για μας, το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση αποτελεί πρώτιστο καθήκον καθώς πηγάζει από την ίδια την ουσία και τις παραδόσεις του Ελληνικού πολιτισμού.

            Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο για την ενεργή συμμετοχή τους και την άψογη συνεργασία στην κατασκευή των δύο δομών φιλοξενίας που εγκαινιάζουμε σήμερα στη Ριτσώνα και αύριο στο Κουτσόχερο. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την προσφορά τους.

            Φίλες και Φίλοι, ευχόμαστε η φιλοξενία που σας παρέχεται να είναι προσωρινή. Ευχή όλων μας είναι η εγκατάσταση σας σε ένα τόπο που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας προσδοκίες.

            Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να ενώσουμε όλοι τις ευχές μας και τις προσπάθειες μας, ώστε να τελειώσουν οι πόλεμοι οι οποίοι είναι και η βασική αιτία της προσφυγιάς, της φτώχιας και της καταστροφής».

            Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε:

            «Έχουμε αναλάβει μια πολύ μεγάλη υποχρέωση απέναντι στην ανθρωπότητα και αυτή προσπαθούμε να υπηρετήσουμε. Υπάρχει μια μεγάλη προσφορά σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έφυγαν εξαιτίας του πολέμου από τα σπίτια τους και  έφθασαν εδώ ως ικέτες. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε αλλά έχουμε και μια υποχρέωση απέναντι στις ανθρώπινες αξίες  και με αυτό τον πολύ πρακτικό τρόπο νικάμε και τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Θα συνεχίσουμε, θα βελτιώνουμε συνέχεια τις συνθήκες. Θα παραμένει η Ελλάδα πρεσβευτής των πανανθρώπινων αξιών αλλά συγχρόνως θα διεκδικούμε και τον αναγκαστικό καταμερισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα διεκδικούμε και έναν νόμιμο τρόπο, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βρουν τον καλύτερο τρόπο να πορευτούν. Και βεβαίως θα διεκδικούμε να σταματήσει ο πόλεμος».
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ