2012-05-18 20:07:04
Φωτογραφία για Δεύτερος γύρος τοπικών εκλογών στην Ιταλία
Τέσσερα εκατομμύρια Ιταλοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή και τη Δευτέρα για το δεύτερο γύρο... των συμπληρωματικών δημοτικών εκλογών, μια ψηφοφορία που αναμένεται να αναδείξει όπως και πριν από δύο εβδομάδες τη δυσαρέσκεια απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πλήρη ύφεση.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν μόνο σε 120 πόλεις (από τις 8.000 της Ιταλίας) και οι προβολείς έχουν στραφεί κυρίως στην Πάρμα, τη Γένοβα και το Παλέρμο.

Ο πρώτος γύρος, ο οποίος διεξήχθη σε 940 κοινότητες, σημαδεύτηκε από την εκλογική πανωλεθρία του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, από την αποχή αλλά και την απρόσμενη άνοδο του κόμματος «Πέντε αστέρια» του κωμικού Μπέπε Γκρίλο.

Τα αποτελέσματα ερμηνεύτηκαν ως απόρριψη των επαγγελματιών πολιτικών και ως αύξηση των ανησυχιών απέναντι στην κρίση και στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που ασκεί η τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.


Ο Pdl, συγκεκριμένα, αποκλείστηκε από το δεύτερο γύρο σε αρκετές πόλεις, αρχίζοντας από το Παλέρμο, όπου δύο υποψήφιοι της αριστεράς είχαν τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις. Η Λέγκα του Βορρά είχε την ίδια τύχη καταγράφοντας πολύ χαμηλές επιδόσεις σε ορισμένα από τα προπύργιά της στο βορρά, εξαιτίας του σκανδάλου για την χρήση των εκλογικών επιδοτήσεων στο οποίο εμπλέκεται το όνομα του ιδρυτή της Ουμπέρτο Μπόσι και των δυο γιων του.

Στο Παλέρμο, τη μεγαλύτερη από τις πόλεις όπου θα διεξαχθούν εκλογές την Κυριακή, δύο υποψήφιοι της αριστεράς βρίσκονται στο β΄γύρο: ο Λεολούκα Ορλάντο (46,6%) εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών και ο Φαμπρίτσιο Φεραντέλι (20,7%) υποψήφιος του Pd. Ο Ορλάντο, ένας υπέρμαχος στον αγώνα κατά της μαφίας, ήταν ήδη δήμαρχος στην πρωτεύουσα της Σικελίας επί μια δεκαετία.

Στο Πάρμα το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο ελπίζει ακόμη σε μια νίκη, παρότι ο υποψήφιός του είναι σε δυσμενή επαναληπτική εκλογή, καθώς οι υποψήφιοι δεν συγκέντρωσαν πλειοψηφία στον α΄γύρο: ο Φεντερίκο Πιτσατόρι έλαβε ποσοστό 19,5% έναντι 39,5% του υποψηφίου της αριστεράς Βιντσέντσο Μπερνατσόλι.

Σημειώνεται ότι το Παλέρμο διοικούνταν μέχρι τον Ιανουάριο από δεξιό δήμαρχο, ο οποίος παραιτήθηκε τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, μετά τις κατηγορίες σε βάρος του για κατάχρηση εξουσίας και το άδειασμα των ταμείων της πόλης.

Στη Γένοβα στο δεύτερο γύρο αναμετρώνται ο υποψήφιος της αριστεράς Μάρκο Ντόρια, ένας 54χρονος καθηγητής Οικονομίας, ο οποίος θεωρείται φαβορί με ποσοστό 48,6% που απέσπασε στον πρώτο γύρο, και ο κεντρώος υποψήφιος Ενρίκο Μούσο που έλαβε 14,8% πριν από δύο εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα του β΄γύρου των συμπληρωματικών εκλογών που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται το απόγευμα της Δευτέρας, δεν θα αλλάξουν τίποτε στο επίπεδο των πολιτικών ισορροπιών εθνικής κλίμακας πριν από τις προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2013 βουλευτικές εκλογές.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εβδομαδιαία πτώση 10,1% στο Χ.Α.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εβδομαδιαία πτώση 10,1% στο Χ.Α.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ